Pages

Tuesday, June 17, 2008

Transilvania rămâne fără Armată

Corpul Teritorial 4 Mareşal Constantin Prezan va deveni divizie de infanterie, printr-o decizie a Ministerului Apărării Naţionale. Transformarea poate aduce reduceri de personal.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a decis transformarea Corpului nr. 4 Armată Teritorial Mareşal Constantin Prezan, cu sediul la Cluj, în Divizia de Infanterie Gemina. Hotărârea are implicaţii naţionale, întrucât din 15 iunie şi Corpul nr. 1 de Armată Bucureşti s-a transformat în divizie, în ideea de a flexibiliza forţele armate române, spun oficialii ministerului.

“Noua structură va păstra aria de responsabilitate, precum şi principalele misiuni şi atribuţii. Pe timp de pace, Divizia Gemina va asigura instruirea pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului de operaţionalizare a comandamentului, marilor unităţi şi a unităţilor subordonate, în vederea participării, cu structurile nominalizate, la acţiuni în teatrele externe de operaţii”, arată Statul Major al Forţelor Terestre din cadrul MApN. Ofiţerul de presă al Diviziei Gemina, maistrul militar Radu Mureşan, a declarat că este improbabilă o înstrăinare a patrimoniului sau o reducere a numărului de unităţi militare corelate sub umbrela Comandamentului de la Cluj-Napoca.

“Schimbarea s-a făcut în baza unui program al ministerului, de transformare într-o structură modulară, mai flexibilă”, a explicat Mureşan. El nu a exclus posibilitatea reducerii de personal civil şi militar care deserveşte comandamentul. “Există posibilitatea ca unii dintre colegi să plece către alte garnizoane”, a spus Mureşan. Acesta a adăugat că organigrama Gemina rămâne neschimbată şi că politica de resurse umane urmează să fie aprobată în perioada următoare.

“Noi aveam două corpuri teritoriale de armată. Ambele au fost transformate în divizii. Ne aflăm în a doua etapă a transformării Armatei române. Urmează dotarea cu aparatură modernă, de ultimă generaţie”, ne-a declarat maiorul Renato Nadolu, ofiţer de relaţii publice la Statul Major al Forţelor Terestre Bucureşti.
Dotarea diviziilor nou create se va produce, potrivit planului ministerial, mai repede decât în cazul altor unităţi din ţară, respectiv în patru-cinci ani. Restructurarea Armatei române s-a resimţit şi în Cluj, mai multe unităţi militare fiind transformate sau reorganizate. în această situaţie se află unităţi din localităţile Floreşti, Câmpia Turzii, clădiri din patrimoniul MApN sau unitatea de aviaţie de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. în schimb, militarii de la Cluj au solicitat construirea de locuinţe.

Primul general al structurii militare cu sediul la Cluj a fost Constantin Prezan, numele lui figurând în titulatura oficială a instituţiei până în urmă cu două zile.
Denumirea de Armata 4 datează din perioada comunistă (1980), când s-a decis organizarea trupelor terestre în patru comandamente, dintre care unul la Cluj-Napoca, condus până în 1990 de generalul Iulian Topliceanu. Acesta a fost condamnat pe 20 martie 2006 de către înalta Curte de Casaţie de Justiţie la 10 ani de închisoare, în procesul Revoluţiei Române de la Cluj.
Bianca FELSEGHI
mailto:biancafelseghi@ziuadecj.ro

No comments: