Pages

Thursday, June 19, 2008

Arhimandrit Teofil Roman: “RISCAM SA FIM EXCLUSI DIN COMUNIUNEA BISERICILOR ORTODOXE”

Radio Renasterea - Interviu luat de parintele Catalin Palimaru parintelui arhimandrit Teofil Roman, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului si eclesiarh al Catedralei Mitropolitane:
- Parinte Teofil, in ultima parte a acestei emisiuni aducem in discutie o chestiune care framanta constiinta publica a credinciosilor ortodocsi in special si nu numai, dar care trebuie cumva discutata, trebuie solutionata intr-un fel . E vorba de un eveniment care a avut loc cu ceva timp in urma, acum cateva saptamani. Nu am adus in discutie pana acum acest subiect pentru ca lucrurile trebuiau cumva precizate cel putin in anumite medii: mediile teologice, bisericesti. Este vorba de gestul facut de Mitropolitul Timisoarei pe 25 mai, cand, la sfintirea unei biserici greco-catolice, s-a impartasit la liturghia oficiata de nuntiul papal, de episcopii greco-catolici prezenti acolo, deci iata, un gest cumva de iesire in afara bisericii ortodoxe, un gest de comuniune euharistica, dar savarsit in afara hotarelor bisericii noastre. Cum apeciati Sfintia voastra un astfel de gest?
- Cu siguranta ca este o greseala, o nefericita greseala pe care a facut-o parintele mitropolit. Acuma ramane ca Sfantul Sinod sa cerceteze si sa dea o solutie la aceasta problema pentru ca, asa cum ati spus, ea raneste constiinta dogmatica a poporului ortodox si din Romania, dar nu numai, si din afara.Vedeti ca au fost deja sesizari si din parea altor patriarhii, si de la Moscova, si grecii cer cumva o lamurire a acestui gest.
- Dar - ar putea cineva sa intrebe - ce-i priveste pe ei problema Bisericii romanesti?
- Pentru ca Ortodoxia este Una. Bisericile autocefale sunt in comuniune si daca Biserica Ortodoxa Romana nu va lua o masura, exista riscul sa fie exclusa de la comuniunea celorlalte biserici ortodoxe. Prin impartasirea mitropolitului Nicolae Corneanu cu episcopii greco-catolici, asta inseamna partasie cu episcopul Romei. Ceea ce din punct de vedere ortodox este o erezie, o cadere din har. Pentru ca noi asa sanctionam primatul papal, institutia papala, ca o mare erezie. Si atunci a fi in comuniune cu Roma este o cadere din har, este o erezie pana la urma. Si daca episcopii Bisericii Ortodoxe Romane accepta gestul acesta implicit sunt in comuniune cu Roma si atunci riscam sa fim exclusi din comuniunea bisericilor ortodoxe, ceea ce ar fi foarte grav.

No comments: