Pages

Friday, June 20, 2008

Cum a pierdut Mungiu Oscarul!

Cum a câştigat Oscarul o minciună gogonată din presa românească

Scris de Cătălin Mihuleac care revine, pe cai mari, in Curentul!

Stilul, de un spectaculos artificial, practicat de ziarul "Evenimentul Zilei" din perioada când se afla sub oblăduirea lui Ion Cristoiu, la începutul anilor nouăzeci, a făcut, la vremea lui, destui prozeliţi.Mai mult, a atras şi unele finalităţi artistice remarcabile, dacă e să amintim doar de filmul "Vorbeşte cu ea", a celui mai bine cotat regizor spaniol actual, Pedro Almodovar.

Pelicula, răsplătită în 2003 cu premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, a fost inspirată, după cum mărturiseşte producătorul, "dintr-un fapt real, petrecut în România".Să vedem care era "faptul real", publicat în anii nouăzeci de revista clujeană "Informaţia" şi reluat de o agenţie centrală de ştiri: un tânăr paznic de la morga unui spital din oraşul Baia Mare se îndrăgosteşte de o fată moartă, aflată în vederea autopsiei, la locul său de muncă. Şi, sub impulsul acestui romantism dezaxat şi nestăvilit, junele violează cadavrul. Dar o minune se petrece, întrucât, în urma actului necrofil, răposata reînvie. Fapta este descoperită şi iscă un scandal-monstru, care este însă repede stins, pentru că şi fata consimte la iubirea paznicului.

Această poveste, complet inventată în România, s-a dovedit cu picioare lungi, ajungând până în Spania, unde a fost preluată de prestigiosul cotidian "ABC". Apoi, s-a întrupat pe peliculă, nu înainte ca regizorul să se fi documentat intens pe meleagurile noastre."Culmea ironiei": ulterior, s-a dovedit că sursa de inspiraţie a întregii poveşti a fost o legendă care circula în Spania secolului al XVIII-lea! E acesta un model tipic, putem spune, pentru ceea ce literatura de specialitate numeşte zvon de tip "scafandru": un zvon care apare şi dispare în decursul timpului, alegându-şi de fiecare dată locuri diferite pentru a ieşi la suprafaţă.

Cât despre noi, rămânem cu imensa frustrare că n-a fost regizorul Mungiu cel sortit să pună mâna pe această suculentă poveste de pleaşcă. Dacă ar citi mai cu atenţie ziarele, ar avea numai de câştigat.

No comments: