Pages

Tuesday, July 22, 2008

Porcaria sacrificarii lui Karadzici


Liderul sarb Radovan Karadzici s-a nascut la Petnjica, in nordul Muntenegrului. Tatal sau facea parte din organizatia cetnicilor, grupul monarhic iugoslav care a luptat impotriva instaurarii regimului comunist iugoslav a lui Tito. Radovan s-a mutat la Sarajevo, in Bosnia-Hertegovina, pentru a studia psihiatria, intre anii 1975-1976, urmand si un stagiu in SUA. Iubitor de poezie, s-a apropiat de scriitorul nationalist sarb Dobrica, acesta incurajandu-l sa se indrepte spre cariera politica. In 1989, Karadzic s-a numarat printre protagonistii fondarii in Bosnia-Hertegovina a Partidului Democrat Sarb (Srpska Demokratska Stranka), ulterior aparandu-si pamantul si credinta in razboiul declansat pentru distrugerea Iugoslaviei si a sarbilor. In ultima perioada practica medicina alternativa si scria articole pentru o revista de sanatate sub numele de Dragan sau David Dabic. Sarcsasmul sau la adresa fortelor care il urmareau a fost mare: pe perioada refugiului a scris o piesa de teatru care s-a jucat chiar la Belgrad!
TPI a vanat doar lideri sarbi
Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) s-a remarcat prin sentintele dure date unor lideri militari si politici sarbi, instanta de la Haga evitand sistematic condamnarea definitiva a unor comandanti ai croatilor, musulmanilor bosniaci sau a separatistilor albanezi, acuzati de crime de razboi impotriva civililor sarbi din Kosovo.
Ramush Haradinaj, unul dintre liderii fostei Armate teroriste de Eliberare din Kosovo (UCK) si ex-premier, a fost recent declarat nevinovat de crime impotriva umanitatii si de crime de razboi de catre TPI. Completul de judecata l-a achitat pe Haradinaj in toate cele 37 de capete de acuzare printre care: persecutare pe criterii politice, religioase sau rasiale, distrugerea unei proprietati private, acte de cruzime, viol sau crima. Fostul lider al gherilelor criminale ale kosovarilor albanezi a fost intampinat cu onoruri militare la intoarcerea de la Haga, primind o serie de distinctii a regimului separatist de la Pristina, a relatat agentia Beta. Consiliul guvernamental de la Belgrad care coopereaza cu Curtea Internationala de la Haga a afirmat intr-o declaratie ca decizia este "o lovitura serioasa data justitiei internationale" si "o noua umilire pentru victime". "Natiunile Unite ar trebui sa ancheteze comportamentul oficialilor ONU in Kosovo fata de acest caz", mai afirma consiliul sarb, precizand ca fostul administrator al ONU Soren Jessen-Petersen "si-a manifestat profunda prietenie" pentru Haradinaj in perioada cand s-a aflat in Kosovo. Consiliul sarb a mai declarat ca a pus la dispozitie "cateva mii de documente confidentiale" pentru a sustine incriminarea lui Haradinaj si a cerut procurorilor de la Haga sa declare apel impotriva verdictului, fara rezultat.

1 comment:

Anonymous said...

Părerea mea despre acest caz:
http://razboiulcutine.haipa.ro/2008/07/26/despre-serviciile-secrete-si-cum-isi-respecta-ele-intentiile-oficiale-studiu-de-caz-radovan-karadzic/