La masa reusitei Summitului Romaniei au stat, la propriu, joi seara, ONU, Rusia, SUA, NATO si UE. In celebrul cuib al spionilor din perioada interbelica si, apoi, din cea comunista - Athenee Palace - si cu Basescu amfitrion. Trei sunt mostenirile lasate de Ceausescu lui Basescu, in vederea Summitului NATO de la Bucuresti, comentau ieri doi dintre veteranii presei de politica externa romane si ruse, Corneliu Vlad si Veaceslav Samoskin: Palatul Poporului, fara de care nu ar fi avut unde sa se desfasoare Summitul, serviciile secrete puternice, fara de care nu ar fi reusit organizarea Summitului, dar si relatiile proaste romano-sovietice.
Istorice, daca ne amintim de spusele lui Take Ionescu: imperiul rus este dusmanul natural al Romaniei. Vizita lui Putin la Bucuresti aduce si o posibila amagire: tinand cont ca suntem vecini la Marea Neagra, Rusia ar putea deveni, daca nu prietena, cel putin partenera de plaja a Romaniei.
Problemele Bucurestiului, oricum, au ramas aceleasi cu Moscova, de la Tezaurul pierdut si regasit poate doar in maselele de aur ale rusilor, la Basarabia, cu baza militara Transnistria infipta ca sula-n coastele rasaritene ale NATO, SUA si UE. Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, in 1965, Ceausescu s-a pregatit temeinic pentru prima sa vizita oficiala in noua sa pozitie, vizita pe care a facut-o, evident, la Kremlin. Cu impertinenta, aproape, Ceausescu a abordat frontal problemele romanesti devenite clasice, Tezaurul, Insula Serpilor etc. Dupa care a venit momentul 1968. Putina lume stie ca relatiile incordate, dar si informatiile aflate in posesia serviciilor secrete romanesti in ce priveste implicarea Rusiei (dar si a SUA) in decapitarea lui Ceausescu aproape il determinasera pe liderul comunist, la ultimul congres PCR din noiembrie 1989, sa condamne Pactul Ribbentrop-Molotov si consecintele sale. Nu a mai apucat, dupa Congres. Ar fi putut sa o faca Basescu...
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment