Pages

Tuesday, March 25, 2008

90 de ani de la Proclamarea Unirii Basarabiei cu Tara

Ziua Unirii la Bucuresti, eveniment organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
Fundatia pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, va cheama la aniversarea Unirii Basarabiei cu Tara, joi, 27 martie 2008, in Piata Universitatii.
Vom marca 90 de ani de la proclamarea Unirii, 27 martie 1918 prin organizarea unor actiuni culturale in zona simbol a Pietii Universitatii unde, in urma cu 16 ani, a poposit si Crucea Basarabiei adusa de la Chisinau pe Drumul Crucii, organizat atunci de alti tineri romani de pe ambele maluri ale Prutului. Participantii de azi sunt romani din Basarabia si Bucovina, aflate azi in Republica Moldova si Ucraina, din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Romania, studenti in cadrul universitatilor din Bucuresti, precum si membri ai organizatiilor studentesti si civice din Romania. La evenimentele organizate in cadrul programului va fi prezent Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol timp de 12 ani, decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei, si sunt invitati Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, precum si alte personalitati de cultura din Romania si de la Chisinau, istorici, profesori universitari, oficiali, analisti si jurnalisti.
In dimineata zilei de 27 martie, la orele 10.30, circa 200 de studenti basarabeni vor depune coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica.
La ora 14:00, la sediul Arcub din strada Batistei 4 – vizavi de Ambasada SUA – are loc Conferinta publica "Basarabia la rascruce – Unirea dupa 90 de ani" unde va fi proiectat si filmul documentar "Basarabia Redivivus". Participa: oficiali, istorici, analisti, jurnalisti, studenti. Invitat de onoare: Alexandru Lesco.
In seara aceleasi zile, la ora 19.30, va fi organizat in Piata Universitatii, sub deviza „Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa", un concert cu formatiile basarabene Lautarii impreuna cu maestrul Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.
Va asteptam!
Fundatia Pentru Romania
OSB Bucuresti
http://www.basarabeni.ro/
GSM: 0740 928 173

No comments: