Pages

Tuesday, February 12, 2008

Noaptea "Romaniei literare" sau cum a ingropat Mihaies saptamanalul lui Manolescu

Dupa o campanie mizera cu iz de kominternism dusa in paginile Romaniei literare impotriva ZIUA si a anumitor jurnalisti ai ei de catre vicepresedintele ICR Mircea Mihaiesi orizontul revistei s-a limitat brusc. Dinu Patriciu a hotarat sa stopeze pomparea grupului de interese strans unit in jurul lui Nicolae Manolescu, sef Rl, la USR, profesor la Univ, ambasador UNESCO la Paris si multe altele. Decizia s-a luat chiar ieri, in ciuda anuntului dat astazi de responsabilii Trustului Adevarul Holding, din care face parte si compania Satiricon, sub egida careia se edita Romania literara.
Razvan Corneteanu, directorul general al Trustului Adevarul Holding a declarat azi ca, de fapt, contractul de management cu Romania literara s-ar fi incheiat inca din decembrie si nu a mai fost reinnoit. Cornateanu a mai precizat pentru Mediafax ca, in ceea ce priveste Satiricon, compania avea functia de "distribuitor unic" pentru Romania literara si ca propunerea de renuntare la contract a venit din partea Adevarul Holding, trustul fiind focusat pe dezvoltarea produselor la care este si actionar. "Investitiile in produsele noastre sunt cele mai importante. In acest moment, avem 12-15 produse noi pe care le vom dezvolta pe parcursul acestui an", a subliniat directorul general al Adevarul Holding.

Reaminim ca in urma cu numai doua zile situatia era, totusi, alta. Duminica, Satiricon anuntase intrarea in Clubul Roman de Presa cu tot cu... Romania literara. Asadar, motivul este cu totul altul: isteria subpamanteana a "invingatorului" Mihaiesi la adresa lui Rosca Stanescu si altor ziaristi ai ZIUA a dus la sistarea stipendierii cenaclului lui Manolescu. Atacul murdar la adresa unor ziaristi de prestigiu ai Romaniei este descalificant cu statutul de "intelectual" al angajatilor RL si tinuta pe care ar fi trebuit sa o aiba o revista culturala, a opinat finantatorul principal, conform surselor noastre.
Manolescu a declarat azi destul de sec ca exista negocieri cu alte companii pentru preluarea atributiilor de management, detinute, pana in decembrie, de catre trustul Adevarul Holding. Sa vedem ce milionar vor mai pacali intelectualii de-acum incolo. Poate seful lui Mihaies de la ICR, HR Patapievici, va face o propunere tovaraseasca: sa se mai reduca pensiile pentru a se umple, din banii nostri, buzunarele misunatorilor din jurul bugetului statului. Exista si precedentul. Pe vremuri, la ordinul personal al lui Ion Iliescu, Fundatia Culturala Romana a fost obligata sa finanteze revista lui Andrei Plesu, Dilema, pana cand ilustrul om al tuturor regimurilor s-a certat cu Augustin Buzura. Poate ramane si Plesu fara fonduri... Sau un alt slujbas de oligarh, care soarbe cat poate si de la Basescu si de la Vantu pentru ideiile lui in monolog...

Si imaginati-va dragi hoitari ca Rosca Stanescu se impaca in curand cu stiti voi cine... Ha, ha, ha!
PS: Intre timp am aflat ca Rl este si va fi in continuare sponsorizata de USR, unde Manolescu este presedinte (conflict de interese, ceva?) cat si de Ministerul Culturii, adica de noi. Foarte tare!

No comments: