Pages

Tuesday, November 24, 2009

EDITORIALELE CURENTUL. Tia Serbanescu: Acord fatal. Iulia Nueleanu: Crin, garantat Vanghelie

Acord fatal

Scris de Tia Serbanescu

Ciudat personaj mai e şi dl Crin Antonescu: în loc să-şi păstreze cele 20 de procente obţinute în alegeri măcar 2-3 zile şi să se bucure de ele, s-a grăbit să le aşeze, după numai zece ore, sub turul II al dlui Geoană (aşa cum anunţase dl Patriciu) prin încredinţare directă, fără licitaţie - în schimbul postului de premier pentru dl Johannis pentru care clanul Grivco a făcut o adevărată fixaţie. Dacă n-au altul mai bun în trei partide, asta e! Sau poate că PSD, PNL şi UDMR nu îndrăznesc să schimbe ce s-a stabilit la nivel oligarhic superior. Cu ocazia predării procentelor PNL în cadrul unui acord fatal cu PSD, dl Antonescu „a exclus orice negociere cu Traian Băsescu care este cel mai mare pericol pentru democraţia din România“. Cum l-o fi măsurat? În mineriade? În televiziuni închise? Şi cum de-a ieşit mai mare decât dnii Iliescu, Năstase, Hrebenciuc şi Vanghelie la un loc? Din două, una: ori dl Antonescu îi subestimează pe cei din PSD ori nici pentru dânsul dimensiunea nu contează. Văzând ce „confortabil“ se simte dl Antonescu lângă PSD şi dl Iliescu (şi nu numai dânsul ci şi alte victime de marcă ale acestora) s-ar zice că politicienii (ca multe din suratele lor din cea mai veche meserie) îi iartă mai lesne pe cei care le-au făcut rău dar nu-i iartă niciodată pe cei cărora le-au făcut ei înşişi rău. Liberalii l-au iertat pe dl Iliescu pentru mineriade dar nu-l iartă pe dl Băsescu pentru că l-au suspendat în 2007. Formula „exclud orice negociere“ sună ca o amintire: nu ne vindem ţara lui Băsescu, o dăm lui Iliescu să se bucure şi el, la 20 de ani de la revoluţie, de încă o victorie a socialismului multilateral dezvoltat cu PNL. Să le fie de bine! Disperarea dlui Geoană de a ajunge la Cotroceni e atât de mare - altfel te pomeneşti că-l dă soacra afară din casă! - încât ar promite orice. Refuzat a doua oară de PNL (care, în treacăt fie zis, l-a abandonat şi pe dl Constantinescu în 2000), dlui Băsescu nu i-a rămas decât să strige că strugurii liberali sunt acri şi că nu mai încheie nicio alianţă: „singurul aliat pe care mi-l doresc este românul“. Nici nu mai are altul. A fost izolat, conform planului: pentru ca „puloverele“ de la revoluţie să se regăsească şi să-l aplice era însă neapărat nevoie de un „dictator“ - aşa că, de trei ani încoace, dl Băsescu a fost declarat dictator şi tiran pe toate canalele caracatiţei. Bine lucrat! Dar să nu fim trişti: capitalismul merge înainte prin foşti securişti şi comunişti.
Citeaza acest articol pe saitul tau

Crin, garantat Vanghelie

Scris de Iulia Nueleanu

E oficial. Crin Antonescu, candidatul liberal la preşedinţie, cel care ne promitea un altfel de politică, o politică a bunului-simţ, este partenerul oficial al lui Marian Vanghelie, primarul care este de la sectorul 5, al guzganului rozaliu Hrebenciuc şi, nu în cele din urmă, al lui Ion Iliescu. Este vorba despre acelaşi emanat al revoluţiei care a şters pe jos cu partidele istorice, i-a hăituit pe liberali şi ţărănişti şi nu s-a lăsat până când nu i-a şters de pe faţa politicii româneşti. PNŢCD nu mai există practic în politica romånească, iar PNL-ul lui Crin Antonescu care dansează cazaciocul cu Iliescu şi Năstase nu mai are nicio legătură cu principiile liberalismului lăsate moştenire de Brătianu. Interesant e că din poza noii familii dominată de figura impozantă a Bunicuţei cu iz de comunism învechit, nu lipseşte nici Dan Voiculescu, semn că noua alianţă poate conta pe serviciile devotate ale Antenelor.
Ce e trist în toată această poveste e faptul că nişte oameni au fost păcăliţi. Mulţi români au votat cu Crin Antonescu crezând în onestitatea pe care o clama şi-n dorinţa lui de a determina o schimbare a modului în care se face politică în România. Din păcate pentru ei, acei oameni nu ştiau că Antonescu acţionează la cheiţa învârtită de Dinu Patriciu. La nici 24 de ore de la închiderea urnelor, Crin Antonescu s-a dezbrăcat fără rezerve de haina bunului-simţ şi a anunţat tovărăşia cu guzganul rozaliu şi cu cel care a pus bastoanele în mâinile minerilor în iunie '90. Ştiu mulţi liberali cu carnet de partid în buzunar cărora li se strepezesc dinţii numai la gândul de a fi tovarăşi de drum cu autorul almanahelor sau cu Ion Iliescu, autor de marcă al mineriadelor ş al loviturii de stat din decembrie '89. Probabil ei vor sta acasă la alegerile din 6 decembrie sau vor vota cu Traian Băsescu, întrucât au declarat că mai bine le pică mâna decât să contribuie prin votul lor la revenirea la putere a lui Iliescu&co.
În viitor, ca să nu mai insulte inteligenţa românilor, Crin Antonescu ar trebui să-şi pregătească deja afişele electorale în care să fie încadrat de noii săi colegi de drum, Hrebenciuc şi Vanghelie, şi vegheat părinteşte din spate de zâmbetul larg al lui Iliescu şi de trabucul lui Patriciu.
Citeaza acest articol pe saitul tau

Foto: Hultanul

No comments: