Pages

Sunday, January 25, 2009

Reluam o rubrica veche, cu traditie, plina de amintiri: Suntem cu ochii pe voi! Azi, despre sobolani mari si mici


O fosila dintr-o specie necunoscuta de sobolan care putea cantari o tona de prostie si care a trait in urma cu 19 ani, a fost descoperita in Sibiu de o echipa de paleontologi din Bucuresti, informeaza AFP.
Rozatorul, al carui craniu masura 53 de centimetri, avea incisivi lungi de cativa centimetri si molari mici, cercetatorii fiind de parere ca animalul se hranea cu vegetale moi, rahat, resturi si plante subacvatice. Cercetatorii cred ca sobolanul putea cantari intre 468 de kilograme si 2,5 tone, potrivit modelelor de evaluare, cifra cea mai probabila fiind 1 tona.
Sobolanul semana mai mult cu un hipopotam decat cu un soarece din zilele noastre, spun paleontologii Andres Rinderknecht, de la Muzeul national de istorie naturala si antropologie, si Ernesto Blanco, de la Institutul de fizica din Montevideo, chemati la Sibiu pentru a atesta descoperirea, dezgropata din ultimele sale canale sapate pe sub Biserica.
Noua specie de sobolan a fost numita Josephoartigasia stalinadolfino, in amintirea rozatoarele care au bantuit Romania pana in urma cu 19 ani. Recordul precedent de greutate la fosile de rozatoare l-a detinut un exemplar de Phoberomys riceardsoni, descoperit in Bacau, in 2002. Greutatea acestuia a fost evaluata la 700 de kilograme de prostie.
Cea mai mare rozatoare din zilele noastre este o ruda de gradul intai a celor doi, carpincho (capibara), care traieste pe langa Marea Moarta, unde s-a si casatorit, si cantareste doar 60 de kilograme.
Sursa: MEDIAFAC
Cuvinte cheie: sobolani

6 comments:

hoinarnet said...

Un loc plin cu sobolani care nu a fost deratizat acum 19 ani este Parlamentul Romaniei.
Am avut onoarea sa stau in preajma unui asemenea specimen la o cafea.Parlamentarul fiind cunoscutul unui amic ce era cu mine,i-am fost prezentat ca un individ care nu face politica, demn de toata increderea.
Atunci Parlamentarul a inceput sa-si depene amintirile.Cele mai dragi erau din anii 90, cand au venit minerii si ca sa nu fie recunoscut, a renuntat la haina,si-a suflecat manecile si si-a dat cu funingine pe fata "Haideti sa-i batem pe parlamentari!",le-a spus minerilor parlamentarul."Nu domnule,noi cu Petre Roman avem treaba!"
Dialogul a continuat cu alte lucruri "vesele",pe care daca le mai amintesc s-ar putea sa ma enervez si sa raman si fara monitor si fara calculator

Anonymous said...

Roncea, esti absolut dement. Sau poate doar imbecil. Una din doua.
Tu hotarasti.

Roncea said...

Pentru ca nu m-am putut hotari o sa raspund cu "da", dar numai in fata Marii Adunari Nationale... :-)
Anonimule, anonimule, pune-ti-as anonimatul pe bat sa-ti pun... :-)
Vreo delatiune ceva nu ai? Sau sa schimb mai bine o litera. Poate prima. Tu hotarasti!

Anonymous said...

Stimate domn Roncea,
Ma intriga ca un om de calitatea dvs se coboara la asemenea gesturi incalificabile.
Voi continua sa citesc blogul dvs, o sursa extraordinara de idei si informatii, dar va rog, eliminati acest gen de "pamflet" malitios, care nu face deloc cinste staturii dvs intelectuale.

Roncea said...

Imi pare rau. Daca tot am fost gratulat cu titlul de "cel mai toxic blog din Romania" trebuie sa-mi mentin standardele.
Va multumesc anticipat, pentru intelegere.
In al doilea rand, nu vad ce va deranjeaza: n-ati obesrvat niciodata in viata dvs persoana cu caracteristici clare de animale? Ele exista, cu sau fara pamfletul de mai sus.
Cred ca mai important ar fi sa-i combateti pe acesti indivizi decat sa va simtiti deranjat de un articol de informare, pana ala urma.
Toate cele bune!

Roncea said...

Si o revenire. Ca acest personaj jalnic isi permite sa faca o maicuta precum marturisitoarea Maica Ecaterina "isterica" si "penibila" nu va deranjeaza, domnule Anonim 2?