Iata ca dupa ce a trecut ca prin branza in Parlamentul Romaniei o lege anti-democratica, indreptata impotriva libertatilor fundamentale ale omului, cum este Legea 298/2008, a trebuit sa se ridice un ziar in apararea cetatenilor tarii. Aceasta pare sa fie ultima speranta a romanilor, dupa Biserica: o presa cu adevarat libera, care sa dea la cap ticalosilor reprezentanti ai clasei politice tradatoare a intereselor nationale, aflati mana in mana cu beneficiarii afacerii interceptarilor, unde zangane euro pe euro de vreo cateva zeci, ba poate chiar sute de milioane de ori.
ZIUA in schimb s-a ridicat ferm si a solicitat institutiei care apara drepturile fundamentale ale romanilor - Avocatului Poporului - sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la abuzurile din Legea 298/2008.
Ca - noi cel putin, noi, ziaristii - suntem inregistrati de ani de zile ca potentiali "dusmani ai poporului", de fapt ai regimurilor, nu mai este o noutate pentru nici un jurnalist informat. Am stat la discutii private cu generali din serviciile de informatii ale tarii care, putin jenati, ma rugau sa ne scoatem bateriile telefoanelor inainte de a incepe sa vorbim desi subiectul era tocmai apararea Romaniei. Sau poate tocmai de aceea. De data aceasta, serviciile, care ameninta sa treaca de la apararea tarii la atacarea cetatenilor ei, prin acceptarea unor cerinte dictatoriale mondiale, ne vor inregistra total, legal. Pericolul reliefat si de plangerea ZIUA este faptul ca din lege lipseste orice metoda de control asupra operatiunii interceptarilor, ceea ce poate duce foarte usor la abuzuri de tip politie politica. Noi stim - si scandalul Claudiu Saftoiu a relevat pentru a doua oara - ca SRI are protocoale secrete incheiate cu operatorii de telefonie fixa si mobila. Apoi, via SRI, informatiile ajung si la SIE, de unde s-au si sifonat in public pe gurita lui Claudiu Saftoiu. Acum, ca se pune de o noua afacere, cine se va ocupa de noile achizitii, fonduri de zeci de milioane de euro care ne arata, iata, ca pentru instalarea unei posibile dictaturi a sistemului, criza economica mondiala si nationala pare sa nu existe. Dimpotriva.
La fel, aceeasi afacere, banoasa si anti-constitutionala, si in cazul pasapoartelor biometrice, un scandal care irumpe cu aceeasi nervozitate ca si cel al Legii 298 anti-cetatean. Desi la nivelul Uniunii Europene exista destule nelamuriri privind necesitatea si legalitatea unui astfel de demers, Romania e prima dintre proastele satului european care adopta, fara nici o dezbatere nationala, aceasta masura. Practic, toti romanii vor fi indosariati electronic prin documentele de identitate - pasapoarte, buletine, permise de conducere -, acte biometrice unde vor fi inserate amprentele digitale si oculare ca si fotograma faciala si alte date medicale, toate stocate intr-un micro-cip "invizibil".
Decizia contravine insa unui Raport foarte documentat al Grupului European pentru Etica in Stiinta si Noi Tehnologii al Comisiei Europene (EGE) - disponibil la http://ec.europa.eu/european_group_ethics/docs/avis20_en.pdf - si care trateaza problematica biocipului implantabil si, principial, al celui introdus in actele de identitate. Grupul, format din profesori de renume mondial, afirma, la fel ca ZIUA in cazul Legii anti-cetatean, ca se incalca drepturi fundamentale ale omului. Analistii Comisiei Europene au edificat probleme etice ale dreptului la viata privata, autonomie si confidentialitate aratand ca acest cip biometric restrange libertatile individuale si va face cetatenii dependenti de mecanisme decizionale statale sau mondiale care nu sunt transparente si nici de inteles.
Dezbaterea publica este absolut esentiala pentru a se asigura transparenta si statele membre ale UE au responsabilitatea sa asigure ca acceptarea acestor "beneficii" ale tehnicii sunt decise numai printr-un proces democratic, afirma EGE. Daca in cazul Legii 298/2008 putem vorbi de simulacrul unui proces democratic, cum explica autoritatile introducerea unor masuri care sfideaza Articolului 23 din Constitutia tarii - "Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile" si Articolul 29 - "Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma". ZIUA a demonstrat cum se poate impotrivi violarii drepturilor nostre. Un exemplu demn de urmat...
ZIUA: Pasi fatali spre o dictatura absoluta de Victor RONCEA
...alaturi de cele pe care le stim prea bine!
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment