Pages

Wednesday, October 29, 2008

Secta ICR: de la antisemitism la antiortodoxie. Patapievici defileaza cu Zidaru si "Noul Ierusalim" pentru "reînnoirea naţională spiritual-religioasă"

Sub titlul-abuziv "Ortodoxism, românism, consumism" (care "ortodoxism", care "romanism"?!), ICR a gazduit ieri seara o dezbatere afront la adresa Ortodoxiei. Protagonist principal: sectantul Marian Zidaru, un fel de Sun Myung Moon de la Pucioasa, secondat de sotia sa, Victoria. Iata anuntul oficial al ICR care descrie activitatea sectara a organizatiei "Noul Ierusalim drept "activism social" (sublinierile imi apartin):
"Cea de-a zecea întâlnire din seria Arte Marţiale de la Institutul Cultural Român programează marţi, 28 octombrie 2008, de la ora 18, la sediul din Aleea Alexandru 38, o confruntare cu un maestru al artelor mistice: Marian Zidaru. Ortodoxism, românism, consumism sunt cei trei termeni centrali pe afişul dezbaterii moderate de Erwin Kessler.
Fenomenul Zidaru aparţine trecutului socio-cultural recent al României. Anii '90 au fost marcaţi, printre alte schisme şi confruntări, de erupţia în spaţiul public a unui tip de artă spiritualistă şi totodată militantă, impregnată de un activism social fără precedent. Marian Zidaru, împreună cu Victoria Zidaru, erau promotorii acestui curent născut la confluenţa ideologiei unei facţiuni religioase ortodoxiste radicale, aceea a grupului monastic milenarist de la Pucioasa (Noul Ierusalim), suprapusă cu practica iconografică a unui misticism pătruns adînc în fibra artei autohtone. Din acest amalgam a rezultat un tip de artă religioasă produsă în tiraj de masă de un atelier coordonat de Marian Zidaru. O artă explicit ancorată în social, în naţional şi într-un bizar pragmatism (postmodernist) manifest în utilizarea celor mai noi tehnici artistice (video, computer).
Integrarea ulterioară a acestei viziuni în sistemul cultural actual, în care Marian Zidaru, retras treptat din proiectul iniţial, execută lucrări pentru mari firme autohtone, dar şi pentru piaţa externă, culminînd cu cooptarea sa în echipa ce reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia din 2008, pune mai multe probleme, pe care Artele Marţiale nu le vor eluda: raportul dintre ortodoxism, românism, reînnoirea naţională spiritual-religioasă şi consumism cultural, tensiunile dintre proiectul social-politic şi aspiraţiile artistice, travestiurile tradiţiei în epoca exotismelor individuale, cu corolarul acestora, aspiraţia către şi confuzia în faţa unui "brand" de ţară incomod.
La final de octombrie, Artele Marţiale ating puncte nevralgice ascunse ale mentalului colectiv.
Accesul publicului este liber".

Adica un fel de societate culturala-multilateral-dezvoltata de spalat la creier care vrea totodata sa atinga si punctul G al lui Patapievici...

Lasadn gluma deoparte, relatez pe scurt despre reuniunea sectara de ieri (urmeaza sa revin aici cu un Raport detaliat asupra "fenomenului" "Noul Ierusalim"): Marian Zugravu se considera membru al generatiei "optzeciste"; recunoaste ca prima data a intrat intr-o biserica (a precizat de mai multe ori "de stil vechi") in 1987, cand s-a si spovedit pentru prima oara, la un "popa stilist". Pe parcursul prelegerii sale a criticat in termeni extrem de duri Biserica Ortodoxa Romana, "oficiala", inclusiv folosirea calendarului nou, considerat "strain poporului roman". A mai laudat "Miscarea Noul Ierusalim" si a declarat ca asistam la "clasicizarea fenomenului Pucioasa", in timp ce pe un ecran se derulau imagini cu "operele" sale, precum si diverse filmulete "artistice", intre care unele in care erau jucate tot felul de scenete cu el si sotia lui, Victoria. Printre aceste imagini, harta Romaniei pe care erau suprapuse cuvinte ca "Cer", "Cuvantul lui Dumnezeu", "Pucioasa".
Intr-unul dintre filme aparea harta Romaniei, din scoarta de copac, pusa pe un foc in interiorul unei alte harti a Romaniei. Imaginele aduceau perfect aminte observatorului avizat de "arta ICR" a "teroristului-vizual" Benedek Levente, care, folosindu-se si el de conturul hartii tarii a suprapus imagini obscene peste Romania. De altfel, "moderatorul", "criticul" Erwin Kessler - care a aparat expozitia anti-romaneasca a lui Benedek Levente intr-o emisiunea realizata de Realitatea TV si care ar fi, conform Wikipedia, "un filosof roman" bursier al Colegiului Noua Europa -, nu a pierdut prilejul sa compare pozitiv lucrarile lui Zugravu cu cele ale expozitiei-scandal de la New York (poneiul cu zvastica, menora profanata, Fecioara Maria ironizata, etc). Pentru avizati este clar ca dupa aceste mizerii ordinare, la care se adauga expozitia porno-satanista din Germania, ICR a inceput o adevarata campanie de imagine prin introducerea unor noi manifestari, mai "clasice" - expozitii ale lui Mircia Dumitrescu sau Vasile Celmare, etc -, pentru a arunca in fata Comisiei de ancheta a Senatului o perdea de fum asupra directiilor reale, anti-romanesti.
Revenind la "reînnoirea naţională spiritual-religioasă" pe care vrea sa ne-o serveasca "avangardist" secta ICR, in timpul discutiilor de ieri din impozantul si nemeritatul sediu din Aleea Alexandru s-a declarat chiar ca "trecerea la Biserica Rusa ar fi cea mai mare dovada de patriotism roman".
O reactie normala a venit din partea criticului de arta Pavel Susara, care a declarat ca nu poate fi de acord cu Zugravu, pe care l-a considerat drept un "Rasputin optzecist", un produs de consum, care si-a propus doar sa socheze (afirmatie valabila si pentru alti "artisti" ICR - nota mea).
In timp ce s-a gasit, totusi, o voce care sa afirme ca nu a gasit nimic ortodox in "operele" lui Zugravu, "teologul" Erwin Kessler si-a permis sa-l defineasca pe Zugravu drept "ultra-ortodox" in opozitie cu credinciosii majoritari ai acestei tari, catalogati drept "neo-ortodocsi"...
Asa ca, fratilor, desi isi inchipuie ca-si poate spala imaginea, gasca neo-kominternista creata de Brucan, Tismaneanu-Patapievici-Plesu-Liiceanu-Dinescu & Coop - GDS-noul PCR, Secta ICR - nu reuseste decat sa se adanceasca din ce in ce mai mult in mlastina rece a celui mai intunecat iad pamantean.
Intr-adevar, Parintele Nicolae de la Rohia a definit perfect scopurile acestor adepti ai cultului lui Mamona, cu toate mastile lor: „Demonismul face şi el progrese, doar n-o să stea el singur în afara evoluţiei: înainte victima era torturată şi omorâtă. Acum i se ia şi duhul, să rămână - spiritualiceşte - jupuită de vie“.

6 comments:

Catalin B said...

Dupa cate stiu eu, miscarea Noul Ierusalim desi (probabil) isi tine sarbatorile dupa calendarul vechi, nu are nici o legatura cu Biserica Ortodoxa de Stil Vechi, intrucat arhiereul sub a carui obladuire se afla este unul din Biserica Ortodoxa din Romania (stil nou), si cu ingaduirea acesteia.
Asadar, chiar daca in general miscarea este catalogata ca eretica sau schismatica de catre unele voci din Biserica Ortodoxa Romana, faptul ca nu este oficial exclusa din biserica, fiind ingaduita, arata inconsecventa BOR: Daca se aplica corectitudinea politica, acestia nefiind oficial exclusi din biserica sunt din biserica, adica problema este a intregii biserici, ca atare toata biserica este bolnava de sindromul Noul Ierusalim.
Daca nu tinem cont de aceasta corectitudine politica, condiderandu-ne pe noi corecti si ei gresiti intrucat au adus prin "inovatiile lor" modificari inacceptate de Traditia si Canoanele bisericii, punandu-se pe sine in afara acesteia, atunci prin extrapolare, nici BOR nu e in biserica, intrucat si ea sufera de multe caderi: ecumenism in masa, un calendar nou, mai prost astronomic si osandit de mai multe sinoade pentru ca e origine latina si in duh latin. In virtutea principiului consecventei, cineva nu poate fi rau doar dupa cum vrem noi, de fiecare data aplicand alt criteriu de analiza. Apoi, constat in acest discurs o "ravna" in a-i compromite pe "stilisti" prin asociere cu cei cu care nu au legatura, adica miscare Noul Ierusalim.
Cat despre spovedanie la stilisti, afla tu, ca orice preot, indiferent de ce parte se afla (religie), este obligat sa primeasca si sa spovedeasca pe orice om vine la el pentru aceasta, si sa-l sfatuiasca. Iar ca noul calendar este gresit cunoastem cu totii (in vedenia monahului Ioanochie Moroi, acestuia i s-a spus ca pentru gresela nu va raspunde el. Si sinodul moscovit de la 1948 a recunoscut aceasta.
Intentia ta a fost buna, dar ai imbracat-o cu dinadinsul cu rea vointa care transpira de la departare: oare binele se face folosindu-te de rau (neadevar)?

Dumenzeu sa ne lumineze pe toti. Catalin B. P. Neamt.

Anonymous said...

Foarte bune marturii despre acest securist-mason Zidaru si legaturile cu Patapievici si secta ICR- noul PCR. Felicitari autorului!
Fabian.

Roncea said...
This comment has been removed by the author.
Roncea said...

Stimate domn Catalin B.,

Inteleg ca sunteti stilist. E treaba dvs. Insa nu eu sau alt "rauvoitor" ortodox va alaturat sectei "Noul Iersualim", ci chiar "guru"-ul ei. Certati-va, asadar, cu acesta. Eu nu am facut decat sa-i reproduc spusele.
In ce priveste pacatul pe care il faceti prin minciuna dvs privind "obladuirea" sub care s-ar afla secta, nu cred ca va spala nici apa Moscovei.
Biserica Ortodoxa Romana, prin regretatul Patriarh Teoctist, a condamnat inca din 1992 aceasta secta. La Raportul acela fac referire. Cand il voi obtine - in curand - il voi publica. Stati linistit!
Haraso?

Catalin B said...

Ortodox, asta sunt, intrucat ortodox inseamna drept credincios si respect calendarul sfintilor parinti cum ar fi Sf Ioan Iacob, Sf Ioan Maximovici, Sf, Serafim Soboliev,al fericitilor Serafim Rose si Averchie al sfantului munte al Ierusalimului etc. Si pentru aceasta nu este nevoie de un demers corect politic, pentru ca in biserica sunt cei ce nu s-au despartit de ea, asta in mod sigur, (iar situatia este incerta pentru cei ce se bazeaza pe inovatii si pe o recunoastere politica dar nu una in duh ortodox autentic).
M-am referit la faptul ca e de datoria fiecaruia sa faca separaea dintre bine si rau, iar daca reprosam ceva cuiva reprosam numai pentru ce au gresit. Noul Ierusalim a gresit pentru ca e o secta , cam ermetica pentru multi, dar nu pentru ca respecta un calendar BUN. Iar faptul ca respecta acest calendar nu-i face cu nimic mai buni; nu este de ajuns.
Cat despre o condamanre a lor, ca sa fie facuta delimitarea clara intre biserica si miscarea respectiva, atunci ea trebuie sa fie publica, si recunoscuta de toata biserica ca atare. Asta insemna ca arhiereul de care "asculta" nu ar trebui sa fie in BOR si ingaduit de BOR, dar este sia cest lucru il stim cu totii, chiar si dumneata. Si asa in stilul compromisului (si nu al iconomiei) duhovnicesc starea lucrurilor este echivoca.
Apropo: tonul persiflant la care apelezi, nu-ti creeaza superioritatea (de care ai nevoie atunci cand stai pe nisipuri miscatoare) ci din contra, si nu este in duh ortodox.
Accept informatia corecta, atitudinea si tonul corect, pentru ca astfel argumentatiile sa primeze.
Apa Moscovei nu spala pentru ca nu stiu sa treaca prin tara noastra, deci nici legaturi nu avem cu Moscova, de nici un fel. Ci poate cu rusii drept slavitori, care inca se mai gasesc, o parte din ei in dispora.

Cu respect in Domul, Catalin B.

Anonymous said...

"arhiereul de care "asculta" nu ar trebui sa fie in BOR si ingaduit de BOR, dar este si acest lucru il stim cu totii, chiar si dumneata."(Catalin B.)

Catre Catalin B si toti care mai cred aceasta minciuna:

Arhiereul de care ziceti de mai bine de 15 ani nu mai are legaturi cu secta lui Zidaru. Si-a primit canonul si-l face si acum,nemaiavand dreptul sa candideze deocamdata pt vreun grad ierarhic si primind cuvenitele mustrari inca atunci.
asa ca dvs vorbiti in necunostinta de cauza, informati-va mai intai daca e actual ce stiti si apoi publicati pe net. La ora actuala nici un ierarh al BOR nu sprijina aceasta secta! eventual vreun ierarh stilist sau din Biserica Secreta din Romania.
E clar??