Pages

Monday, October 27, 2008

COMENTARIU AGERPRES: Ce vrea Voronin in "Colegiul Basarabia"

Victor Roncea: Voronin vrea să încheie Tratatul de bază cu România
Bucureşti, 23 oct /Agerpres/ - Analistul Victor Roncea este de părere că preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, practică un joc inteligent trimiţându-şi mesajul, atât la preşedintele Traian Băsescu, cât şi la primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, prin premierul de la Chişinău, Zinaida Greceanîi.
"Chiar dacă, aparent, miza discuţiilor primului-ministru de la Chişinău cu înaltele oficialităţi de la Bucureşti este integrarea Moldovei în pachetul Balcanilor de Vest, în realitate dorinţa cea mai mare a lui Vladimir Voronin este ca România să încheie acel mult discutat Tratat de bază cu Moldova şi pentru aceasta uzează de toate armele diplomaţiei", a declarat joi, pentru AGERPRES, Victor Roncea, referindu-se la vizita şi convorbirile avute, la Bucureşti, de Zinaida Greceanîi.
Victor Roncea a afirmat că tratatul respectiv nu va putea fi semnat de România în forma actuală pentru că ar însemna ca ţara noastră să recunoască "o invenţie de tip de stalinist, respectiv naţiunea şi limba moldovenească".
Pe de altă parte, el a opinat că, în acelaşi timp, este foarte posibil ca Zenaida Greceanîi să aranjeze detaliile vizitei premierului Călin Popescu-Tăriceanu la Chişinău, care poate deveni şi electorală, aceasta având loc cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare, respectiv pe 28 noiembrie, ceea ce demonstrează că, şi pentru PNL, "colegiul Basarabia" are o miză foarte importantă. AGERPRES/(AS)

No comments: