Pages

Sunday, October 26, 2008

Generalul-infractor: Dan Voinea, groparul lui Ceausescu si protectorul lui Iliescu, premiat de GDS, pus la punct de Kovesi, CSM si victime

Procurorul militar Dan Voinea a primit, marti, 21 octombrie, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), doua diplome din partea dr. Traian Orban, liderul asociatiei "Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989" din Timisoara si a lui Teodor Maries, liderul asociatiei "21 Decembrie 1989", pentru munca sa in dosarele revolutiei, dupa recenta sentinta de condamnare, definitiva si irevocabila, a fostilor generali Chitac si Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare. Orban si Maries, alaturi de Radu Filipescu, presedintele GDS, au felicitat Justitia romana pentru ca si-a facut datoria. "Condamnarea celor doi fosti generali nu a fost politica. Dovada este ca, la ultimul termen al procesului, Stanculescu, disperat, a incercat sa intre in cabinetul presedintelui instantei supreme, fiind oprit cu greu de jandarmi. Nimeni nu ne poate acuza pe noi de presiuni, ci, in cel mai rau caz, pe Stanculescu de tentativa de a influenta Justitia", a spus Maries.
In privinta unei eliberari prin decret a celor doi generali, Maries si Orban au exclus varianta unei gratieri. Maries a spus: "Nu-l vad pe presedintele Basescu sa riste si sa semneze un decret de gratiere a lui Stanculescu, chiar daca s-a intalnit la o cafea cu el!", a afirmat el citat de ZIUA.
Ei, na!

Iata ca la nici doua zile Dan Voinea este

Mazilit de Kovesi

Procurorul general a cerut, ieri, ministrului Justitiei, schimbarea din functia de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a generalului Dan Voinea (foto) pentru incalcari grave ale procedurii penale.
Laura Codruta Kovesi declarat, ieri, ca dosarele revolutiei si mineriadei trebuie solutionate pentru respectarea legii si nu pentru "satisfacerea unor persoane", explicand de ce a decis sa ceara revocarea lui Dan Voinea din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare. Kovesi a explicat ca principalele motive care au determinat-o sa ceara revocarea lui Voinea se refera la faptul ca a constatat grave deficiente manageriale, a tergiversat solutionarea celor doua dosare ale revolutiei si mineriadei, a efectuat acte procedurale desi era incompatibil si a incalcat principiului inde­pendetei altor procurori. "Generalul Voinea a asigurat si conducerea Sectiei in ultimii ani si nu a luat toate masurile necesare pe solutionarea in termen (...). Prin solutionarea acestor dosare nu consider ca trebuie sa dam satisfactie unor persoane, ci trebuie sa dam satisfactie doar legii", a spus Kovesi, adaugand ca de la inceputul mandatului sau i-a acordat tot sprijinul generalului magistrat.
Procurorul general a mai subliniat ca Raportul de control al CSM a constatat deficiente majore la Sectia Parchetelor Militare din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"Nu au fost rezultatele astep­tate. In modul de rezolvare a dosarelor mineriadei si revolutiei am constatat incalcari ale normelor de procedura, inspectia a constatat ca cercetarile au fost tergiversate, actele de procedura penala au fost intocmite cu incalcarea legii, procurorul militar sef adjunct Dan Voinea a incalcat independeta procurorilor in solutionarea dosarelor, a luat dosare si a inceput urmarirea penala desi era incompatibil sa faca acest lucru", a concluzionat Kovesi.
Acesta a mai spus ca au existat si o serie de deficiente semnalate, care insa nu au fost consemnate de inspectorii judiciari, cum ar fi inexistenta unui registru special in care sa fie inregistrate solutiile din dosare. Propunerea de revo­care din functie a lui Dan Voinea urmeaza sa fie inaintata ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, dupa publicarea raportului privind activitatea Sectiei Parchetelor Militare.
Sute de cauze nesolutionate
Managementul defectuos si neimplicarea procurorilor in solutionarea anchetelor au fost motivele pentru care inspectorii CSM au decis efectuarea unui control de fond la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instantei supreme.
In urma controlului s-a constatat existenta unui numar de 285 de dosare nesolutionate incepand cu anul 1990, potrivit unui raport al Inspectiei Judiciare a CSM, publicat pe site-ul institutiei. Generalul magistrat Dan Voinea, procuror militar din 1982, a detinut sefia Sectiei Parchetelor Militare in perioada 1997-2001, apoi a asigurat interimatul conducerii SPM in perioada mai 2006-octombrie 2007. Incepand cu 1996, Voinea a inceput sa se ocupe de instrumentarea dosarelor revolutiei si mineriadei. Procurorul general al Romaniei anuntase, din 7 decembrie 2007, ca va solicita CSM un astfel de control, avand in vedere ca la Sectia Parchetelor Militare - condusa multi ani de generalul magistrat Dan Voinea - sunt cele mai vechi dosare nesolutionate inregistrate la Ministerul Public. (Robert Mircea/ZIUA)
Iar a doua zi,

Generalul Dan Voinea judecat de CSM
Magistratul ar fi tergiversat, cu rea-credinta, dosarele Revolutiei si Mineriadeloru Voinea este suspectat ca l-a scos basma curata pe Iliescu in aceste dosare
Cu o zi inainte sa expire termenul in care mai era posibila exercitarea actiunii disciplinare contra generalului magistrat Dan Voinea, Consiliul Superior
al Magistraturii a dat curs unei plangeri facute in luna august de Asociatia Victimelor Mineriadelor si l-a trimis pe magistrat in fata Sectiei de procurori.
Controversatul procuror Dan Voinea a fost lasat, inexplicabil, sa lucreze de ani de zile in dosarele Revolutiei si Mineriadelor, in conditiile in care a fost complice in decembrie 1989 la eliminarea fizica a sotilor Ceausescu, alaturi de principalul acuzat din aceste dosare, Ion Iliescu. Voinea este acuzat de Comisia de disciplina a CSM de exercitarea functiei cu rea-credinta si incalcarea pre­vederilor legale privind inco­mpatibilitatile, pentru faptul ca dupa ce s-a pus in practica jurisprudenta CEDO, potrivit careia magistratii militari nu mai pot judeca civili, Voinea a refuzat sa predea dosarele, continuand sa admi­nistreze acte lovite de nulitate.
Potrivit comunicatului de presa al CSM Dan Voinea este judecat disciplinar pentru comiterea abaterilor prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, referitoare la "incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii; exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta."
Generalul Voinea a fost, de cand s-a aflat ca instrumenteaza dosarele Revolutiei si Mineriadelor, suspectat ca are misiunea de a-l scoate basma curata pe Ion Iliescu, principalul acuzat de moartea a zeci de persoane. ZIUA a dezvaluit in repetate randuri ca, in 24 - 25 decembrie 1989, procurorul Dan Voinea, pe atunci maior, a executat ordinele ilegale ale cetateanului Ion Iliescu, de constituire a tribunalului militar exceptional, pentru judecarea sotilor Cea­usescu. Dan Voinea s-a conformat ordinului abuziv si a incropit in cateva ore, trei pagini scrise de mana, intitulate "rechizitoriu" prin care, incalcand cele mai elementare drepturi ale omului, a cerut condamnarea la moarte a Ceausestilor pentru genocid si subminarea economiei nationale. "Rechizitoriul" a fost lipsit de orice fel de proba, ca si procesul fulgerator, finalizat cu executarea cuplului Ceausescu. Procesul de la Targoviste, in care pana si avocatul pus "din oficiu" sa-l apere pe Ceausescu, s-a transformat in acuzator, reprezinta cea mai sinistra mascarada judiciara din istoria Romaniei. Pentru participatia sa la simulacrul de proces, Voinea nu ar fi trebuit sa mai lucreze in justitie. Ca un facut insa, el a ajuns sa instrumenteze exact dosarele evenimentelor sangeroase, in care Iliescu era cap de acuzare.
Procurorul General al Ro­maniei, Laura Kovesi, a cerut joi ministrului Justitiei revocarea lui Dan Voinea din functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare, acuzandu-l de tergiversarea dosarelor. Numai ca Laura Kovesi stia, sau trebuia sa stie inca de cand a venit pe functie, ca Dan Voinea era incompatibil cu aceste dosare datorita complicitatii sale din trecut cu Iliescu. Si ca, potrivit legii, un magistrat cu interese de orice fel intr-o cauza are obligatia sa se abtina.
Daca Voinea nu a inteles sa se abtina, Laura Kovesi ar fi trebuit sa ia demult masuri pentru recuzarea lui din dosarele cu Iliescu. Nu numai ca nu a facut-o, dar de cand a devenit, Kovesi i-a creat toate conditiile pentru instrumentarea anchetelor, pentru ca in urma cu abia trei zile sa ceara revocarea generalului din functie, descoperind ca a tergiversat dosarele. Desi am solicitat ieri explicatii Procurorului General, prin intermediul purtatorului de cuvant, pentru nerecuzarea lui Voinea din dosarele cu Iliescu, nu am primit niciun raspuns. (Razvan SAVALIUC/ZIUA)
Vezi si
http://www.mineriada.org/, http://www.avmr.ro/

No comments: