Pages

Friday, October 31, 2008

Sfantul Sinod: Caterisirea parintelui Boian din Valea Timocului e invalida. Pr Boian:"Suntem romani si vrem sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane"

Biserica Ortodoxa Romana: Caterisirea lui Boian e invalida
Sfantul Sinod al BOR, intrunit ieri la Bucuresti, considera "invalid actul de caterisire a parintelui Bojan Alexandro­vici de la Malainita (Valea Timo­cului) de catre tribunalul bise­ricesc al Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timoc, deoarece preotul roman nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sarbe", se arata in comunicatul de presa al Patriarhiei Romane.
"De asemenea, membrii Sfantului Sinod au constatat faptul ca Episcopia Ortodoxa Sarba a Timocului nu respecta cele convenite in cadrul Comisiei mixte de dialog a celor doua Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006, si anume asigurarea serviciilor religioase in limba romana pentru comunitatile romanesti" mai precizeaza sursa citata.
Parintele Boian Alexandrovici, protopop de Dacia Ripensis si singurul preot care slujeste in limba romana din regiunea Vaii Timocului, a salutat decizia Sfantului Sinod al BOR. "Noi de pe fata locului am zis: Suntem romani si vrem sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane", a declarat clericul roman in exclu­sivitate pentru ZIUA. "Vrem doar reciprocitate, ce au sarbii in Romania sa avem si noi, romanii din Serbia" a adaugat protopopul roman. El sustine ca partea sarba poate "sa aduca decizii de caterisire zilnic", acestea nefiind valabile din punct de vedere legal sau canonic.

"În legătură cu situaţia părintelui Bojan Alexandrovici de la Malainiţa (Valea Timocului), Sfântul Sinod consideră invalid actul de caterisire a acestuia de către tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc, deoarece preotul român nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Mai mult, se constată faptul că Episcopia Ortodoxă Sârbă a Timocului nu respectă cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog a celor două Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006 şi anume asigurarea serviciilor religioase în limba română pentru comunităţile româneşti. Apreciind necesitatea continuării dialogului cu Biserica Ortodoxă Sârbă pentru rezolvarea acestei probleme, Sfântul Sinod l-a împuternicit pe Preasfinţitul Părinte Daniel, Episcop-Locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, să intensifice demersurile pe lângă autorităţile bisericeşti şi de stat sârbe cu scopul identificării unor soluţii practice pentru apărarea drepturilor legitime ale românilor din Valea Timocului de a avea preoţi şi slujbe în limba maternă." se arata in comunicatului Biroului de Presa al Patriarhiei Romane. Episcopul sarb Iustin va cere judecarea parintelui Boian Alexandrovici de catre o comisie speciala a Patriarhiei Ortodoxe Sarbe.

BOR reclama "umilirea romanilor din Timoc"

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a dezbatut in reuniunea sa din aceste zile decizia ilegala de caterisire a parintelui roman Boian Aleksandrovici de catre ierarhii sarbi. Episcopul sarb Iustin al Timocului vrea condamnarea publica a pre­otului roman de catre sinodul ortodox sarb in cadrul sedintei din 11 noiembrie.
Conform purta­torului de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, contactat de ZIUA, asistam la "o umilire a credinciosilor ortodocsi romani din Valea Timocului"si "o prigonire"a pre­otului roman sub acuzatia ca a oficiat slujbe religioase in limba romana. Anterior, proto­popul roman a fost condamnat de justitia sarba la un an de inchisoare cu suspendare, pentru faptul ca a construit o biserica ortodoxa romana in localitatea Malainita din regiunea Timocului.
In actul ilegal de caterisire, semnat de episcopul Iustin se arata ca "Boian Aleksandrovici, fost cleric al episcopiei de Timoc, a dispretuit pe episcopul sau competent si fara aprobare si acord al bisericii noastre a fost hirotonit in treapta preotiei de catre un episcop al Bisericii Ortodoxe Romane. Ca urmare, pe presbiterul Boian Aleksan­drovici il caterisim din treapta preotiei". (Mihai ISAAC/ZIUA)
Vezi si

No comments: