Pages

Thursday, October 30, 2008

Ieri s-a reinfiintat la Cluj Napoca Fratia Ortodoxa Romana

Şedinţa de reconstituire a Societăţii „Frăţia Ortodoxă Română” a avut loc ieri, 30 octombrie 2008, la orele 17.00, în sala Nicolae Ivan a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Piaţa Avram Iancu nr. 18, dupa cum ne-a anunţat printr-un comunicat de presă prof univ dr Mircea Popa, din partea Comitetului de Iniţiativă al reactivării Frăţiei Ortodoxe.Toţi creştinii ortodocşi care sunt interesaţi să activeze în cadrul FOR sunt invitaţi să se adreseze domnului profesor. Ieri au fost luate în discuţie statutele Societăţii şi a fost ales Comitetul de conducere, cei prezenţi având la îndemână şi adeziunile de înscriere. In curand veti gasi aici formularele de inscriere. Doamne ajuta! Sa fie intr-un ceas bun!
Reinfiintarea Fratiei vine dupa un moment de clar-obscur din luna iunie cand mai multi intelectuali anti-ortodocsi, ca Andrei Marga sau Ovidiu Pecican, s-au dezis de dezideratele FOR si chiar au infierat reactivarea acesteia cu o mandrie proletara demna de anii '50. In Apelul de atunci, transmis de parintele Bogdan Ivanov, profesorul Mircea Popa afirma:
Asociatie prin excelenta a mirenilor, Fratia Ortodoxa Romana va promova ideea de spiritualitate crestina si cultura religioasa activa, prin organizarea de cursuri speciale pe teme religioase, dezbateri, conferinte si simpozioane, procesiuni, pelerinaje si excursii la locurile sfinte si manastirile cele mai importante ale crestinatatii, prin editarea de carti, reviste si pliante in sprijinul unei cat mai bune cunoasteri a normelor de viata crestine si a trecutului de lupta si afirmare a Bisericii noastre.
Ne-am inspirat si ne vom inspira din activitatea dusa pe acest taram de "Fratia Ortodoxa Romana", care a fiintat la Cluj intre anii 1933-1939, sub presedintia profesorului univ. dr. Sextil Puscariu si cu binecuvantarea si ajutorul ierarhilor clujeni din acea vreme episcopii Nicolae Ivan si Nicolae Colan, dupa ce la Cluj s-a sfintit impresionanta cladire a catedralei. Munca de sprijinire a Bisericii Ortodoxe Romane de catre asociatia mireneasca "Fratia Ortodoxa Romana" a reprezentat un moment de mobilizare, comuniune si solidaritate pilduitoare pe care si noi dorim sa-l atingem.
"Fratia Ortodoxa Romana" pe care o vom reprezenta este gandita ca un for de dezbatere publica, ca un mijloc de comunicare cu publicul larg, ca o modalitate de implicare a tuturor la bunul mers al treburilor comunitatii crestine, cu accentul pus pe ideile solidaritatii si moralei crestine, pe sublinierea identitatii noastre in lumea Orientului ortodox si a Occidentului catolic si protestant, pe deschiderile cat mai largi sub raport ecumenic, pentru instaurarea principiilor crestine in bunul mers al societatii de fiecare zi.
Suntem convinsi ca numai prin asumarea componentei crestine in viata sociala, politica si culturala a omului secolului al XXI-lea, destinul nostru se poate schimba intr-o mare masura in bine. Un mare scriitor al secolului trecut prezicea secolului nostru o consolidare a spiritualitatii umane pe acest fundament: "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc". Noi staruim in credinta ca el nu poate sa iasa din marasmul agresiv al modelor si influentelor superficiale decat prin apelul la religiozitate.
Bucurandu-ne pe deplin de increderea si sprijinul Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu Anania, avand alaturi puternica sa personalitate roditoare de cultura, Comitetul de initiativa cheama pe toti credinciosii Bisericii Ortodoxe sa ni se alature in acest nobil scop. Data publica a constituirii asociatiei noastre va fi anuntata in cel mai scurt timp.
Fie ca binecuvantarea Celui de Sus sa fie alaturi de noi!
Cluj-Napoca, 22 iunie 2008

No comments: