Pages

Saturday, November 1, 2008

Political Intelligence Department, Foreign Office: Basarabia este romaneasca

Political Intelligence Departament: "Basarabia este romaneasca"

Pe 12 august 1918, Political Intelligence Department din cadrul Ministerului de Externe de la Londra alcatuia o ampla analiza asupra Unirii Basarabiei cu Romania, petrecuta pe 27 martie 1918. "Memorandum legat de problema basarabeana si actul de unire cu Romania" prezinta la cald evenimentele, asa cum s-au petrecut ele. Istoriografia sovieti­ca avea sa mutileze si trunchieze evenimentele istorice pentru a-si motiva rapturile teritoriale. Schilodirea istoriei este prezenta in continuare in spatiul public: tema "ocuparii Basarabiei de armata romana" fiind reluata aproape obsesiv. Documentul pe care il reproducem in randurile urmatoare - o sinteza a unui departament de informatii britanic - prin originea sa si prin momentul in care a fost alcatuit constituie o prezentare precisa a evenimentelor din 1918, destinata risipirii indoielilor create artificial.

Unirea cu Romania

Sinteza serviciului de informatii britanic descrie Unirea Basarabiei cu Romania astfel: "Pe 5 martie, la Buftea, delegatii romani au semnat tratatul de pace preliminar cu Puterile Centrale, fiind, in principiu, de acord cu viitoarele conditii impuse prin Tratatul de la Bucuresti, cel definitiv, semnat pe 7 mai.
Prin clauza cinci a tratatului preliminar, guvernului roman i se permitea sa mentina trupe in Basarabia, care sa asigure securitatea granitelor ruso-romane. Toate aceste trupe numarau aproximativ 20.000 de militari.

Integral la Dosare ultrasecrete

No comments: