Pages

Monday, October 6, 2008

Ambasadorul Spaniei in vizita la ZIUA, discutand despre diplomatia spaniola, cultura romana, Vintila Horia, Mircea Eliade si Emil Cioran

ES Juan Pablo GARCIA-BERDOY, Amabasadorul Spaniei in Romania, sustine ca imigrantii romanii sunt recunoscuti ca cetateni in Spania, nu ca minoritate ES Juan Pablo GARCIA-BERDOY, Amabasadorul Spaniei in Romania, intervievat de ZIUA, ar dori ca limba spaniola sa se regaseaca in sistemul de invatamant romanesc. Diplomatul spaniol, care si-a inceput mandatul la Bucuresti in 2005, considera ca trebuie facut mai mult pentru a pune in valoare cultura romaneasca in Spania.
Excelenta, Spania s-a dezvoltat foarte mult cu ajutorul fondurilor structurale, practic o inovatie spaniola. Cum putem invata din aceasta experienta a Spaniei?
Se spune ca Romania nu a avansat prea mult in acest sens. Insa eu sunt de parere ca Romania face pasi importanti in aceasta directie. Romania are timp, fondurile se acceseaza cu un anumit decalaj. Cred ca e prea devreme sa judecam situatia. Prin 2010 sunt de parere ca Romania va beneficia din plin de aceste fonduri structurale. In acelasi timp, pentru dezvoltarea Romaniei eu consider ca cel mai important element este o administratie publica profesionista. Aceasta trebuie pastrata si nu inlocuita complet, odata la patru ani, pe motiv de ordin politic si totodata trebuie pregatita in acest sens.
Ziua Spaniei se va sarbatori la noi miercuri, la palatul Bragadiru.

Pe 3 octombrie a fost si Ziua Unitatii Germaniei.
Redau aici cuvantul pentru ZIUA al ambasadorului Germaniei, Excelenta Sa Roland Lohkamp
Reunificarea Germaniei, temelie a Europei
Este o bucurie pentru mine sa pot saluta cititorii ziarului ZIUA chiar de Ziua Unitatii Germane. Doresc sa folosesc acest prilej pentru a multumi redactorilor Departamentului Externe ai cotidianului national ZIUA.
Destinul Germaniei s-a schimbat brusc la 3 octombrie 1990, atunci cand reunificarea, petrecuta in deplina independenta politica si suveranitate, a pus capat divizarii celor doua state germane, dupa mai bine de 40 de ani.

1 comment:

Anonymous said...

Vintila Horia y Mircea Eliade, amigos de España