Pages

Friday, October 10, 2008

De ce ajung rusii si filo-rusii sa enerveze: Cimitir al eroilor romani profanat oficial de Tiraspol in cinstea "Ostasului Rus"

Comunicat al Oficiului National pentru Cultul Eroilor

Revenirea în actualitate a unui caz flagrant de încălcare a dreptului umanitar internaţional (Convenţiile de la Geneva din 1949 privind victimele de război şi Protocoalele adiţionale la acestea), precum cel de la Tighina, prin inaugurarea „oficială“, zilele trecute, a aşa-zisului „Complex memorial istorico-militar al Ostaşului Rus“ este mai mult decât regretabilă.
Schimbarea identităţii unui „cimitir aflat în paragină“ – de fapt, lăsat în paragină –, nu va putea şterge paginile adevăratei istorii a regiunii şi locuitorilor acesteia, indiferent cât de complexe şi grandioase vor fi amenajările de azi.
Nu credem că demnitatea celor îngropaţi acolo, în Cimitirul militar „G-ral Dragalina” din Tighina – români, ruşi, germani, francezi ş.a., – va fi mai respectată dacă noua configuraţie a necropolei a fost, iată, în anul 2008, dedicată doar unuia dintre ostaşi, ci dimpotrivă.
În ceea ce priveşte ONCE, şi în viitoarele noastre proiecte de reamenajare a cimitirelor militare, în ţară sau peste hotare, vom trata cu acelaşi respect pe cei căzuţi pentru ţara lor, indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici, într-o etapă istorică sau alta.
Nu în ultimul rând, aşteptăm în continuare reacţia autorităţilor competente din Republica Moldova, pe teritoriul căreia a avut loc anacronica ceremonie.

No comments: