Pages

Tuesday, July 29, 2008

Unde se ascundea unitatea secreta anti-KGB

UM 0110, cea mai secreta unitate secreta a Departamentului Securitatii Statului, isi avea sediul in DGDAL, o directie a Primariei care se ocupa cu incasarea chiriilor

In urma publicarii unei serii de articole privind reforma SRI, pornite de la un studiu al expertului american Larry Watts, plasat pe site-ul CIA, am fost contactati de mai multi veterani ai celebrei UM 0110 a DSS, insarcinata cu lupta contrainformativa cu serviciile tarilor din Pactul de la Varsovia, supranumita si Unitatea anti-KGB. Marturiile contra-spionilor sunt tulburatoare si ating probleme de stringenta actualitate ale statului roman.
Veteranii considera ca recenta "restructurare" a unitatii SRI succesoare UM 0110, ce purta indicativul secret "Z", are aceleasi cauze adanci cu desfiintarea initiala din 1989 si cu restrangerea activitatilor sale, in 1998, de dupa reinfiintarea din 1994. Unitatea speciala anti-STASI si anti-KGB a fost decimata in decembrie 1989, comandantul acesteia fiind urmarit pentru a fi ucis, la fel ca si seful Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA), colonelul Gheorghe Trosca, executat in noaptea de Craciun a anului 1989, in fata Ministerului Apararii Nationale unde fusese atras intr-o ambuscada. Cadavrul colonelului si cele ale colegilor sai au stat zile intregi in strada. Fiindca erau prezentati drept teroristi, trupurile celor ucisi in fata MApN au fost batjocorite sub ochii militarilor. Specialistii anti-KGB pun uciderea colonelului Trosca, fost sef al contra­infor­matiilor militare, pe seama agentilor rusi prezenti in numar mare la asa-zisa revolutie din decembrie 1989 si in fruntea structurilor de comanda ale Frontului Salvarii Nationale. Conform acestora, Trosca documentase indelungata activitate de spion al GRU a generalului Nicolae Militaru, care tocmai fusese instalat Ministru al Apararii de Ion Iliescu. Ulterior, banalul asistent la "Stefan Gheorghiu", Virgil Magureanu, venit peste noapte de la Focsani, a ordonat desfiintarea UM 0110.
"Rusii voiau sa ne termine"
Colonelul in rezerva Ioan Rusan, fost sef al Compartimentului anti-STASI din UM 0110, dezvaluia, intr-un interviu acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu, amintit in trecut si de ZIUA, ca ofiterii din Unitatea speciala au fost instruiti sa dispara pentru a nu fi ucisi si sa-si distruga arhivele. "Cred ca din ordinul generalului Vlad", spune Rusan. "Va explic. Pentru ca in 1968, cand au intrat rusii in Cehoslovacia, i-au luat rusii pe toti ofiterii de la UM 0110 al lor, serviciul cehoslovac anti-KGB, i-au pus cu fata la fisete si i-au impuscat in ceafa. Asta ne astepta si pe noi, ca noi aveam toata schema de spionaj sovietica din Romania si le stiam retelele. Ei nu puteau supravietui cu retelele in Romania democratica, infiltrate in viata politica, in stat si noi sa stim cine sunt. Au gasit fisetele goale. Unele informatii se gasesc si in alta parte, ei insa nu au stiut daca le-am distrus sau le-am dus in alta parte. Asa am scapat. (...) Dosarele noastre contineau probe asupra legaturilor cu spionajul sovietic, asta era problema, nu numele spionilor romani, cat legaturile lor cu spionii sovietici, cu nume, functii, asta ii interesa cel mai mult". "Rusii voiau sa ne termine", isi aminteste rezervistul.
Ceausescu n-a realizat ce se intampla
"Noi am stiut de la inceputul lunii ce urma sa se intample si am fost avertizati. Generalul Iulian Vlad intrase personal in posesia informatiei de la o sursa dintr-un serviciu occidental. Totul s-a hotarat la Malta. Generalul i-a prezentat lui Ceausescu situa­tia, dar nu stiu in ce masura acesta a inteles. Ulterior, dupa operatiunea de la Iasi, din 14 decembrie, comandantul nostru i-a prezentat de asemenea, direct, lui Ceausescu ce avea sa urmeze. Nu cred ca a realizat exact ce va urma. A sperat ca-l salveaza prietenii din Orient. In tot cazul, ziua de 22 decembrie, cand asa-zisii revolutionari ne-au intrat in sediul secret, ne-a prins cu arma noastra, pixul, in mana. N-au prea avut ce sa ia. Eram pregatiti. Am scapat cu viata si ne-am retras. Tinta era comandantul nostru. Dar noroc ca acesta era in alt dispozitiv...", ne spune un alt ofiter rezervist de contrainformatii. Comandamentul UM 0110 era, insa, in alta locatie, pe care o vom dezvalui maine.
Acoperirea DGDAL
Mascata intr-o banala cladire din strada Roma, ce deservea si DGDAL - directia primariei care se ocupa de administrarea locuintelor - unitatea speciala avea o activitate complet secreta si fata de restul Departamentului Securitatii Statului. In afara de ofiterii 0110, atent selectati, comandantul unitatii si seful DSS, generalul Iulian Vlad, nimeni nu stia unde este aceasta unitate-fantoma. "Intrai ca orice cetatean sa-ti platesti chiria, o luai pe un coridor si dadeai de o usa mai darapanata. Dincolo de ea era cea mai secreta unitate a Securitatii. Si una dintre cel mai performante", isi aminteste pentru ZIUA un veteran al acesteia.
Astazi suntem in masura sa va prezentam in premiera locatia fostei UM 0110: este vorba de actuala cladire in care se afla Policlinica SRI (foto).

No comments: