Pages

Thursday, July 31, 2008

Radovan Karadzic fara barba


Fostul sef politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, inculpat pentru genocid, urmeaza sa faca joi prima sa aparitie publica dupa multi ani, avand in vedere ca apare in fata TPI (Tribunalul Penal International). Audierea a fost programata pentru ora 14.00 GMT. In schimb, Karadzic pretinde ca a fost inselat de SUA, cu care ar fi facut o intelegere ce prevedea sa nu fie extradat catre tribunalul pentru fosta Iugoslavie.
Acuzatul a fost incarcerat in zorii zilei de miercuri in centrul de detentie al TPI la Scheveningen, cartierul balnear al Hagai. Potrivit Agerpres, judecatorul olandez Alphons Orie urmeaza sa detalieze cele 11 capete de inculpare, pentru genocid, crimei de razboi si contra umanitatii, impotriva lui Radovan Karadzic pentru rolul sau in razboiul din Bosnia (1992-1995), care a facut peste 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati. El ii va cere apoi sa pledeze vinovat sau nevinovat, dar Karadzic, care a anuntat deja intentia sa de a se apara singur, ar putea utiliza termenul legal de 30 de zile pentru a se pronunta.
Dupa exemplul altor acuzati inaintea sa, Karadzic ar putea sa profite de aceasta pentru a face primele sale declaratii publice dupa peste 10 ani de urmarire.
Este de asemenea pentru prima oara cand el va fi vazut in persoana dupa publicarea fotografiilor sale de catre justitia sarba, in ziua urmatoare arestarii lui.
Intelegere cu SUA
Radovan Karadzic pretinde ca ar fi facut o intelegere cu fostul emisar al ONU pentru Bosnia, diplomatul american Richard Holbrooke, conform careia nu va fi extradat catre Tribunalul Penal International daca se retrage din viata publica, scrie joi Tanjug.
Potrivit televiziunii sarbe de stat, Karadzic le-ar fi spus acest lucru procurorilor sarbi inainte de a fi extradat catre instanta de la Haga. Ipoteza a fost confirmata si de fostul ministru de externe al entitatii sarbe din Bosnia, Aleksa Buha, apropiat al lui Karadzic pe vremea cand suspectul era presedinte al Republicii Srpska.
"Am participat la aceasta intalnire cu Richard Holbrooke. Intelegerea dateaza din iunie, 1996. Chiar Holbrooke mi-a confirmat acest lucru, aratandu-mi documentul", spune Buha subliniind ca acelasi acord a fost facut si cu fostul secretar de stat american Madeleine Albright.
In replica, Holbrooke neaga intelegerea si spune ca un asemenea act nu ar fi fost numai imoral, ci si ilegal. Mai mult, el este gata sa depuna marturie in acest sens in fata instantei cu sediul la Haga.
ZIUA Online
Foto: Bild.de

No comments: