Pages

Wednesday, July 30, 2008

Comandamentul unitatii anti-KGB

In urma publicarii seriei de articole privind reforma Serviciului Roman de Informatii si desfiintarea succesoarei fostei UM 0110, responsabila cu provocarile rasaritene si apararea frontierelor, am fost cautati de reprezentanti ai SRI care chiar ne-au propus sa ne ofere o explicatie oficiala, pe care inca o asteptam. In acelasi timp, fosti rezervisti ai unitatii anti-KGB ne-au furnizat noi informatii zguduitoare despre tradarile prioritatilor nationale chiar din interiorul structurilor de siguranta ale tarii, cu implicatii extrem de actuale.
Ieri, un ofiter al fostei 0110 ne prezenta, in exclusivitate, fosta locatie a unitatii secrete anti-KGB din strada Roma, unde in prezent se afla Policlinica SRI. Pe vremuri, unitatea era mascata intr-un sediu al DGDAL, directia primariei insarcinata cu administrarea locuintelor. In 1989, cand unitatea a fost invadata de pretinsi revolutionari, seful acesteia a scapat cu viata pentru ca se afla in comandamentul ultra-secret al Unitatii, aflat pe o strada paralela. Tot in premiera publicam astazi fotografia fostului sediu al comandamentului unitatii, situat in strada Londra, la numarul 47, azi o banala vila ai carei locatari probabil habar nu au cate secrete s-au derulat prin acele incaperi. Insa problemele unitatii speciale nu au afectat elita ofiterilor anti-KGB doar in1989.
Decimarea UM 0110
Reinfiintata in 1994, suc­cesoarea UM 0110 avea sa cunoasca o alta decimare. Unul dintre rezervisti ni se confeseaza: "In 1998 a fost chemat activul unitatii succesoare 0110 si ni s-a ordonat scurt sa ridicam dis­pozitivul de pe maghiarii re­vizionisti si sa inchidem dosarele deschise. Pentru ca, trebuie sa intelegeti, si noi si fosta 0110 se ocupa atat de KGB si STASI cat si de AVO si urmasele lor. Am zis, bine-bine, dar avem spioni documentati, in lucru, oficiali - unul dintre ei este secretar de stat azi - ce facem cu ei? Nimic, a fost raspunsul. E ordin de sus, de la Cotroceni. Unii au rabdat, altii au plecat. Cam asta cred ca e situatia si acum in SRI, in ceea ce priveste desfiintarea "Z"-etului", ne marturiseste un veteran al contra-informatiilor, fost ofiter al unitatii DSS reinfiintata de SRI in 1994.
Faptul ca serviciile de informatii romanesti sunt date peste cap de comandamente politico-economice este evidentiat printr-o recenta desfasurare in­formativa cu implicatii eco­nomice, evidentiate de alti rezervisti ai DSS. Acestia atrag atentia prin intermediul ZIUA ca politica de aparare a NATO poate fi afectata grav de pro­blemele legate tot de contr­aspionaj. In 1989, Armata, sub conducerea cadrelor GRU si KGB reactivate de generalul Nicolae Militaru, a preluat o mare parte din DSS. Multe dintre cartitele infiltrate atunci sunt si azi la putere, avertizeaza ofiterii 0110.

No comments: