Pages

Sunday, July 27, 2008

Unde este mapa profesionala a lui Valeriu Stoica?

Raspuns: in fisetul lui de la "Stoica & Asociatii"!
Dupa cum amintea saptamana trecuta EvZ si Mediafax, mapa profesională a lui Valeriu Stoica e de negăsit. Dosarul care conţine activitatea de judecător dinainte de 1989 a actualului politician „s-a evaporat“ inexplicabil din arhiva Ministerului Justiţiei. In acest context prezint mai jos cererea Asociatiei Civic Media catre Consiliul Suprem al Magistraturii si raspunsul primit de la CSM in legatura cu "mapa profesionala" a numitului Stoica Valeriu.

Valeriu Stoica, avocat, vicepreşedinte PDL şi ex-ministru al justiţiei, a activat ca judecător timp de 11 ani, în perioada regimului Ceauşescu, la Judecătoria Sectorului 5 şi la Tribunalul Bucureşti. Cum a aplicat Stoica legile comuniste? Există lucruri relevante în trecutul profesional al unui proeminent politician şi fost ministru al justiţiei? Imposibil de răspuns în acest moment, întrucât dosarul profesional de magistrat al vicepreşedintelui PDL nu este de găsit în arhiva Ministerului Justiţiei, citeaza Mediafax din ancheta EvZ.
Mai mult, conform unor informatii intrate in posesia Asociatiei Civic Media, Valeriu Stoica a indeplinit si functia de procuror militar intr-o perioda a vietii sale, la Timisoara. Cititi mai jos cererea ACM si raspunsul CSM de la inceputul acestui an. Este foarte probabil ca "mapa profesionala" sa se fi "volatilizat" din Arhiva Ministerului Justitiei imediat dupa aceasta cerere. Poate Ministerul ar trebui sa ceara totusi, pentru acest furt, ajutorul organelor de cercetare... Nu credeti?!

Stiri > Asociatia Civic Media solicita Consiliului Superior al Magistraturii mapa profesionala a lui Valeriu Stoica
12/02/2008
Printeaza Pagina
Asociatia Civic Media solicita Consiliului Superior al Magistraturii mapa profesionala a lui Valeriu Stoica 12/02/2008
Presedintele fondator al Asociatiei Civic Media, Victor Roncea, cere Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al Justitiei, sa analizeze cazul prezentat de ziarul Ziua, privindu-l pe fostul Ministru al Justitiei Valeriu Stoica.Redam mai jos textul integral al cererii:
"Intitulat "Iluzionistul", materialul de investigatii prezinta mai multe aspecte care pun intr-o lumina nefavorabila desfasurarea actului de Justitie in Romania europeana.
Astfel, conform anchetei de presa din ziarul ZIUA, casa de avocatura "Stoica & Asociatii", care reprezinta, printre alte mari companii straine, ALRO Slatina, MITTAL Galati sau SHELL Gaz Romania, este suspectata de participare intr-un act de trafic de influenta si coruptie la nivel inalt facilitat de fosta pozitie a lui Valeriu Stoica de Minstru al Justitiei.
Va amintim ca cetateanul Stoica Valeriu a fost implicat de-a lungul anilor, conform mai multor rapoarte profesioniste de presa, in numeroase scandaluri ce tin de coruptie si a caror anchetare nu a fost finalizata de catre Directia Nationala Anticoruptie si alte organe ale statului responsabile, foarte posibil din cauza legaturilor traspartinice ale grupurilor de interese pe care le reprezinta sau a retelei de relatii din perioada regimului comunist.
Amintim in acest sens, sumar, scandalul care i-a adus porecla de "ministrul bancruta frauduloasa", apoi falimentarea frauduloasa a Bancii Internationale a Religiilor, atitudinea sa sfidatoare fata de Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului Romaniei care cerceta mai multe reclamatii la adresa sa, si, nu in ultimul rand, situatia extrem de grava din perioada ministeriatului sau, cand a fost supranumit si "baronul adoptiilor ilegale", ca urmare a facilitarii rezolvarii unui numar de peste 300 de dosare de adoptii internationale, disparute ulterior misterios din arhivele institutiilor aflate in subordinea fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.
Solicitam sa edificati opinia publica asupra acestor "gauri negre" ale Justitiei in care este implicat fostul ministru Valeriu Stoica, sa prezentati presei "mapa profesionala" la zi a fostului demnitar al statului roman Valeriu Stoica si sa cercetati modalitatea prin care casa de avocatura "Stoica & Asociatii" a reusit sa aiba un succes rasunator de 5,6 milioane USD, in numai 24 de ore, in favoarea clientului sau MITTAL Galati si cu sprijinul judecatoarei Eugenia Lohan.
Redam spre edificare urmatoarele pasaje din investigatia de presa a ziarului ZIUA:
"Pentru a opri executorul judecatoresc sa-i goleasca silit, pentru a doua oara, conturile bancare, MITTAL Galati a apelat la casa de avocati "Stoica & Asociatii", care apartine liderului PD-L Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei in perioada 1996 - 2000, pe care a mandatat-o sa se ocupe de sustinerea unei "cereri de suspendare provizorie a executarii" la Sectia comerciala a Inaltei Curti, invocand o cauza de "maxima urgenta", in baza articolelor 300 si 403 din codul de procedura civila".
"La data de 1.10.2007, pe rolul Sectiei Comerciale a Inaltei Curti a fost inregistrata "cererea de suspendare provizorie a executarii" sumei de 5,6 milioane USD, formulata de MITTAL Galati (dosar nr. 8553/1/2007). Dosarul a primit termen fulgerator: a doua zi, pe 2.10.2007. Inregistrarea dosarului a fost facuta personal de presedinta Sectiei Comerciale, Eugenia Lohan, care a aplicat o stampila pe coltul cererii cu mentiunea "fara citare" (vezi facsimil 1 in ziarul ZIUA). Prin mentiunea facuta, judecatoarea Lohan a stabilit si termenul de 2.10.2007, exact pe sedinta ei de judecata. Cu alte cuvinte, si-a repartizat siesi dosarul in 24 de ore.
A doua zi, marti, 2.10.2007, judecatoarea Eugenia Lohan a purces la treaba, dupa ce in prealabil a primit un fax de la casa de avocati "Stoica & Asociatii" care o informa personal ca s-a platit cautiunea de 10% ceruta de lege. In sedinta secreta (camera de consiliu) si fara sa citeze partile adverse din dosar, pentru ca acestea sa se poata opune, Eugenia Lohan a rezolvat dosarul de una singura. Lohan a admis cererea MITTAL Galati si a dispus "in numele legii": "Suspenda provizoriu executarea silita a hotararii" (vezi facsimil 2). Ca urmare, din octombrie anul trecut si pana in prezent, MITTAL Galati a scapat de obligatia de a plati cele 5,6 milioane USD. Perioada de gratie care va dura pana cand se va judeca cererea de sus-pendare propriu-zisa formulata in recurs, a carei data a fost stabilita undeva prin luna martie 2008."
Avem incredere in garantia pe care o reprezentati pentru Justitia Romana si asteptam prezentarea unui punct de vedere al CSM insotit de "mapa profesionala" a fostului ministru Valeriu Stoica, in interesul public si spre edificarea unei democratii consolidate purificate de coruptia la nivel inalt, conform standardelor si cerintelor Uniunii Europene".

ROMANIA
Consiliul Superior al Magistraturii
Nr. 85 /BIPRM
Data:15.02.2008

Către
Domnul Victor Roncea,
Preşedinte fondator - Civic Media

Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sub numărul 85/BIPRM/11.02.2008, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă comunicăm următoarele:
Consiliului Superior al Magistraturii nu deţine date referitoare la evoluţia profesională a domnului Valeriu Stoica pentru perioada în care acesta a fost magistrat deoarece mapa profesională se află în arhiva Ministerul Justiţiei.
Consiliul Superior al Magistraturii deţine mapele profesionale ale magistraţilor care în prezent sunt în exerciţiul funcţiunii şi a persoanelor cărora le-a încetat calitatea de magistrat ulterior anului 2005 dar nu deţine mapele profesionale ale persoanelor care şi-au încetat activitatea de magistrat anterior datei de 1 ianuarie 2005.
În ceea ce priveşte aspectele semnalate de dumneavoastră în legătură cu activitatea desfăşurată de domnul Valeriu Stoica ca avocat, vă precizăm că activitatea desfăşurată de avocaţi în exercitarea profesiei lor este reglementată de Legea 51/1995 şi este o profesie liberală a cărei desfăşurare nu este subordonată în vreun fel activităţilor aflate în competenţa Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii nu se poate pronunţa asupra unor proceduri judiciare aflate în derulare în faţa instanţelor judecătoreşti deoarece s-ar încălca principiul independenţei sistemului judiciar şi dreptul parţilor la un proces echitabil.

Cu consideraţie,
Judecător Cecilia Morariu
Purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii

No comments: