Pages

Monday, February 1, 2010

CURENTUL: Spionul Stamen Stancev, urmărit pas cu pas de SIE? Bulgarul prefera soldurile din Elvetia

Scris de George Roncea 
Săptămåna trecută, cotidianul italian „La Repubblica“ afirma că Romånia deţine supremaţia în materie de servicii secrete la nivel european. Nu fără ciudă italienii consemnau capacitatea sporită a serviciilor noastre, comparativ cu alte instituţii similare din lume, fondurile crescute şi omniprezenţa spionilor noştri. Zilele trecute, cotidianul „Curentul“ a avut ocazia să vadă confirmate alegaţiile invidioşilor italieni. Am găsit, încă o dată, chiar pe strada alăturată, un plic cu fotografii, în exact acelaşi loc unde am mai găsit şi altă dată unele copii ale unor interesante rapoarte cu privire la mişculaţiile economice ale unor servicii estice.
Deşi avem „awareness“ pe tema dictonului avertisment: „curiosity kills the cat“, n-am rezistat tentaţiei. În plic am găsit fotografii ale unui spion renumit al serviciilor ruso/bulgare, Stamen Stancev, realizate recent. Se observă cu uşurinţă profesionalismul celor care au realizat imaginile, se vede că unele dintre ele sunt captate de foarte aproape, ceea ce arată că, practic, spionul ruso/bulgar urmărit de agenţii noştri era talonat „la persoană“. Pe spatele fotografiilor erau însemnate nişte indicative criptice, precum şi locaţia unde au fost captate - Elveţia, Lugano, FoxTown, Gucci, 28-12-2009, 10 000 CHF. În plicul cu fotografii era şi  un bon de casă de la Hugo Boss.
Stancev, am dedus, se afla cu familia la cumpărături în renumitul mall FoxTown din Elveţia, de sărbători, şi şi-a achiziţionat de la celebrul magazin de firmă Gucci cadouri de sărbători pentru familie în valoare de 10.000 de franci elveţieni, îndesate în numeroase sarsanale Dior. Deşi Stancev pare lipsit de orice grijă, în afară de tema cheltuirii banilor, se pare că ar fi trebuit să-şi facă oarece griji, dacă avem în vedere că nicio mişcare a acestuia nu a scăpat fantomaticilor profesionişti ai serviciilor noastre atât de invidiate de partenerii europeni.
Liber, încă, după tribulaţiile marelui scandal de spionaj şi trădare, Stancev se află în mod clar sub atenta monitorizare a temuţilor lucrători din aparatul de informaţii românesc, cu mult mai performanţi, se pare, decât lucrătorii din Justiţia română, care au cam dat rasol la cel mai tare dosar de spionaj din istoria ultimelor două decenii.

Marile privatizări - pe mâna reţelei de spionaj conduse de Stancev

Întreaga atenţie a presei, respectiv a publicului românesc, a fost concentrată pe scandalul de spionaj şi trădare de la sfârşitul anului 2006. Scandalul privatizărilor din sistemul energetic părea una dintre marile lovituri ale justiţiei. Dosarul a fost deschis de Parchetul General pe baza unor interceptări ale convorbirilor din 2005 dintre Codruţ Sereş şi Stancev, iar datele acumulate puneau în discuţie corectitudinea unor privatizări grele, între care Electrica Muntenia, Hidroelectrica, dar şi Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom.
În decembrie 2006, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că fostul ministru Codruţ Sereş era învinuit de sprijinirea unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi de trădare prin transmitere de secrete. Traian Băsescu avertiza la vremea aceea că „mafia a ajuns pe masa Guvernului“.
În reţeaua de spionaj economic condusă de bulgarul Stamen Stancev au fost atrase nume grele din afaceri şi politică. Procurorii care instrumentau acest dosar de o gravitate fără precedent, avånd în vedere acuzaţiile formulate (trădare şi spionaj), au identificat persoane-cheie din Guvernul Romåniei prin care bulgarul Stamen Stancev, acoperit oficial prin poziţia de consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra şi Credit Anstalt Investment Bank GmbH Austria, a reuşit să penetreze la vårf sistemul politico-economic.
Demnitarii ale căror nume apăreau în documentele oficiale ale anchetatorilor, ca implicaţi direct în reţeaua Stancev, erau - alături de Mihai Dorinel Mucea, adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, şi Mihai Radu Donciu, consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - miniştrii Codruţ Sereş şi Nagy Zsolt.

Miniştri de Formula 1

Dorinel Mucea şi Radu Donciu ar fi transmis cetăţenilor străini din reţeaua condusă de Stancev informaţii de importanţă deosebită pentru siguranţa naţională (date referitoare la planurile de privatizare a unor societăţi strategice din domeniul petrolului, distribuţiei de gaze şi electricitate sau din industria de armament, precum şi punctajele acordate participanţilor la licitaţii şi ofertele depuse de aceştia).
Creierul reţelei, Stamen Stancev, atribuise nume de cod miniştrilor, de piloţi de Formula 1. Astfel, „Hakinen“ era ministrul Sereş, Zsolt Nagy purta numele conspirativ „Schumacher“ sau „Schumi“. Pionul principal folosit de Stamen Stancev a fost consilierul personal al udemeristului Zsolt Nagy, Mihai Radu Donciu, care s-a implicat direct în scoaterea mai multor documente cu caracter secret din interiorul ministerului şi plasarea lor către Stancev pentru a fi folosite în vederea cåştigării licitaţiilor organizate de minister. Anchetatorii au descoperit la percheziţia efectuată acasă la Radu Donciu 16 extrase de cont emise de Bank Austria Credit Anstalt, al căror titular era chiar el, alimentate de membri din străinătate ai reţelei de spionaj conduse de Stamen Stancev.

„Conduc tot Ministerul Economiei - energie, resurse, minerit, comerţ“

În Referatul Parchetului se găsesc fragmente de conversaţie, interceptări ale discuţiilor lui Stancev, de-a dreptul uimitoare.
„În România, în acest moment, sunt singurul care face munca asta, asta pe care o fac eu. Nu pot să spun că controlez, dar conduc tot Ministerul Econo-miei - energie, resurse, minerit, comerţ. Nu mi se poate întâmpla nimic... Am început să-i fac pe oameni să se simtă bine atunci când sunt cu mine şi am constatat că funcţionează. Nu le sunt prieten. Oamenii mă respectă, se simt apropiaţi de mine, dar nu simt că eu sunt apropiat, înţelegi? Şi atunci se luptă tot timpul să se apropie de mine, dar eu păstrez întotdeauna distanţa. Oamenii care lucrează cu mine sunt fericiţi să lucreze cu mine, pentru că eu îi protejez. De exemplu, Radu (Donciu - nota procurorilor). E unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu a lucrat pentru un tip. Radu este foarte bine şcolit. Are 51 de ani. A fost director general la Rompetrol. Un tip mare. Atunci când au avut loc schimbările politice, el nu este politician, Dinu Patriciu şi un alt tip pe nume Doru Bădulescu, de la PSD, au făcut o înţelegere ca Doru să-l ia pe Radu să lucreze pentru el şi aşa l-au scos din Rompetrol şi l-au pus să lucreze pentru Doru... Radu a lucrat pentru el pentru nu ştiu câţi ani, când... Eu sunt prieten cu Bădulescu... Într-o zi, Doru (Bădulescu - n.n.) a zis: Radu este omul meu“.
Continuarea despre Rusia, liubov moia in Curentul

No comments: