Pages

Friday, March 13, 2009

ATAC UNGURESC. Presedintia Ungariei acuza ca autoritatile romane i-au retras lui Laszlo Solyom permisiunea de a ateriza la Targu Mures. Dar tot vine!

Institutia Prezidentiala a Ungariei a publicat, vineri, pe site-ul propriu, un comunicat in care afirma ca vizita presedintelui Solyom Laszlo in Romania a fost devansata pentru ziua de sambata, pentru ca autoritatile aeronautice romane i-au retras permisiunea de aterizare duminica la Targu Mures.
Totusi, directorul aeroportului din Targu Mures, Stefan Runcan, a declarat ca autorizatia de aterizare este inca valabila.
Seful statului ungar trebuia sa ajunga la Targu Mures duminica dupa-amiaza, de acolo urmand sa participe la festivitati dedicate Revolutiei din 1848, in judetul Harghita, transmite NewsIn.
"Vizita presedintelui Solyom Laszlo, programata pentru dupa-amiaza zilei de duminica, in Romania, in Secuime, a fost devansata pentru dupa-masa zilei de sambata. Schimbarea datei a fost necesara pentru ca autoritatile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Targu Mures", se arata in comunicatul de presa de pe site-ul oficial al Institutiei Prezidentiale Ungare.
Comunicatul mai sustine ca toate vizitele oficiale si private ale lui Solyom in statetele vecine au luat in considerare "parteneriatul stabilit si prin intelegeri euroatlantice si au avut drept scop intarirea colaborarii, respectiv sprijinirea comunitatii maghiare minoritare, reprezentarea intereselor ei".
Documentul citat mai precizeaza ca un castig al relatiilor bilaterale este faptul ca fiecare tara respecta cultura si istoria celeilalte prin sarbatori demne. Atat Romania cat si Ungaria considera ca un principiu de baza preocuparea fata de conationali din cealalta tara, mai sustine documentul, fapt dovedit si prin vizita recenta a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Ungaria.
"In acest spirit a pregatit Institutia Prezidentiala si Ministerul de Externe vizita presedintelui Solyom Laszlo programata pe duminica. Seful statului, in consens cu Guvernul Ungariei, considera ca vizitele reciproce ale conducatorilor tarilor vecine contribuie la intarirea incredereii si daramarea prejudecatilor, motiv pentru care el doreste sa continue aceste practici", se arata la finalul comunicatului de presa.
Directorul Aeroportului din Targu Mures: Autorizatia de aterizare a lui Solyom Laszlo este valabila
Directorul aeroportului "Transilvania" din Targu Mures, Stefan Runcan, a declarat vineri ca avionul militar cu care soseste presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, la Targu Mures are aviz de survol si aterizare pentru duminica, in jurul orei 17.00, transmite NewsIn.
"Noua nu ni s-a comunicat ca ar fi anulat zborul. Ni s-a cerut permisiunea si am acceptat. Oricum, comunicarile se fac direct la MApN, fiind vorba despre un avion miliar. La aceasta ora nu sunt modificari", a declarat Runcan.
Ambasada Ungariei la Bucuresti a informat MAE ca presedintele Solyom vine in judetul Harghita
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat, marti, de Ambasada Ungariei la Bucuresti ca presedintele Laszlo Solyom va participa la 15 martie la festivitatile organizate la Cozmeni, in judetul Harghita, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au declarat surse diplomatice, relateaza NewsIn. Ambasada Ungariei la Bucuresti a transmis catre MAE, la 10 martie, o nota de informare in care se arata ca presedintele Republicii Ungare, Solyom Laszlo, va participa la 15 aprilie "la serbarile organizate de autoguvernarea judetului Harghita si a celei din Cozmeni", au declarat sursele citate.
Presedintele Ungariei intentioneaza sa sustina autonomia teritoriala a maghiarilor din Romania
Autoritatile romane i-au transmis presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, luand in calcul intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestarilor din 15 martie, au declarat surse oficiale.
Potrivit acelorasi surse, autoritatile romane vor sa dea dovada de "responsabilitate si intelepciune" pentru a nu lasa ca "atitudinea presedintelui Solyom sa afecteze bunele relatii dintre cele doua state". Sursele citate au mai declarat ca, "mai ales intr-un moment in care criza economica se agraveaza", romanii si maghiarii "au nevoie sa fie uniti, nu dezbinati".
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca "este problema autoritatilor romane", intrebat care este opinia sa in legatura cu acuzatia potrivit careia autoritati abilitate ale statului roman l-ar fi sfatuit pe presedintele Ungariei sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
"Este problema autoritatilor romane, asa cum spuneati dumneavoastra!", a raspuns seful statului, Traian Basescu, unei intrebari a presei legate de vizita presedintelui Ungariei si acuzatia adusa de UDMR autoritatilor romane.
UDMR a dat joi publicitatii un comunicat de presa prin care acuza "autoritati abilitate ale statului roman" ca l-ar fi sfatuit pe presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, sa nu vina in Romania pe 15 martie, cu ocazia sarbatoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, transmite corespondentul NewsIn.
"Tocmai de aceea am primit cu stupoare vestea ca autoritatile abilitate romane l-au sfatuit pe presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, desi nu e pentru prima data ca seful statului ungar sau reprezentantii de varf ai guvernului si parlamentul ungar se afla alaturi de noi intr-o importanta zi de sarbatoare. O asemenea pozitie nu se potriveste nici legaturilor romano-maghiare din ce in ce mai stranse, nici locurilor ocupate de cele doua tari in UE, nici interdependentei regionala a popoarelor noastre si ea poate sa ne duca, din punct de vedere sentimental si ideologic, acolo de unde am pornit: inceputul anilor '90", se arata intr-un comunicat de presa de miercuri transmis in limba maghiara, redactiilor de presa romanesti.
A.C.S. / ZIUA Online

1 comment:

Anonymous said...

E dezinformare făcută de UDMR!!!