Pages

Thursday, March 12, 2009

ANTI-ROMANIA. Nu s-a intimidat! Presedintele Ungariei vine in Transilvania de Ziua Maghiarilor si Referendumul pentru Autonomie. UPDATE BASESCU

Presedintia Ungariei a confirmat vizita sefului statului maghiar in Transilvania, la cateva ore dupa ce UDMR acuza Guvernul Romaniei ca l-a "sfatuit" pe acesta sa nu se deplaseze in Romania cu ocazia manifestarilor Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, va vizita judetul Harghita duminica, potrivit unui comunicat de presa emis joi seara de Institutia Prezidentiala a Ungariei si preluat de NewsIn.Vizita lui Solyom va incepe duminica dupa-amiaza la ora 17.40, cand este asteptat la Miercurea Ciuc, iar la ora 18.00 va fi prezent in zona comunei Cozmeni. Aici, seful statului ungar va sustine un discurs cu ocazia manifestarilor prilejuite de comemorarea Revolutiei din 1848. La ora 19.50, seful statului ungar este asteptat la ceremonia de la statuia din Miercurea Ciuc a lui Gal Sandor (erou al Revolutiei din 1848) unde va depune o coroana de flori.
Presedintele Ungariei va parasi Romania luni dimineata, potrivit programului sau oficial.Data de 15 martie marcheaza Ziua Maghiarilor de Pretutindeni si este una din cele trei zile nationale ale statului ungar.Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a sustinut joi dimineata, intr-un comunicat de presa redactat in limba maghiara, ca "autoritati abilitate ale statului roman" l-au sfatuit pe presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, sa nu vina in Romania pe 15 martie, cu ocazia sarbatoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. "Am primit cu stupoare vestea ca autoritatile abilitate romane l-au sfatuit pe presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, desi nu e pentru prima data ca seful statului ungar sau reprezentantii de varf ai Guvernului si Parlamentul ungar se afla alaturi de noi intr-o importanta zi de sarbatoare", se mentioneaza in comunicatul UDMR. "O asemenea pozitie nu se potriveste nici legaturilor romano-maghiare din ce in ce mai stranse, nici locurilor ocupate de cele doua tari in UE, nici interdependentei regionala a popoarelor noastre si ea poate sa ne duca, din punct de vedere sentimental si ideologic, acolo de unde am pornit: inceputul anilor '90", deplange Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.
Nici presedintele Romaniei, Traian Basescu, nici Ministerul roman al Afacerilor Externe, nu au comentat pe parcursul zilei de joi acuzatiile UDMR. (ZIUA Online)
UPDATE: La conferinta presedintelui Traian Basescu de dupa sedinta CSAT acesta a refuzat sa raspunda unei intrebari legate de vizita de incitare a autonomiei programata de Presedintia Ungariei. "Este treaba autoritatilor romane", a dat de inteles Basescu, dupa care a parasit conferinta de presa.

No comments: