Dacă scenariul declarării unilaterale a independenţei Kosovo, în cursul acestui week-end, se va confirma, înseamnă că vom asista la o adevărată deschidere a Cutiei Pandorei. În Balcani, în Europa şi în lume.
Este cea mai gravă fărădelege care se produce pe continent, de la sfârtecarea Cehoslovaciei, la München, în 1938. De data aceasta, însă, rolul Germaniei naziste este jucat de Statele Unite. Ce se poate întâmpla, odată declanşat scenariul? Practic, totul. Ce e cert, este că provincia Kosovo nu va deveni, prin această declaraţie unilaterală (şi recunoaşterea ei ilegală), un stat. Din cauza veto-ului Rusiei şi Chinei, provincia nu va fi primită în ONU şi în celelalte organizaţii mondiale. De asemenea, este cert că autorităţile albaneze de la Priştina nu vor putea prelua controlul asupra nordului provinciei, unde sârbii sunt majoritari şi nici UNMIK, nici KFOR nu au reuşit să creeze structuri, rămânând în funcţiune structurile statului sârb. E cert şi că provincia Kosovo va avea, începând de luni, uriaşe probleme economice, iar banii pe care îi furnizează UE, într-o suspectă fraternitate cu Iranul şi statele arabe, nu vor putea rezolva situaţia. În provincie se produce de trei ori mai puţină energie electrică decât în 1999, iar singura posibilitate de aprovizionare cu necesarul care lipseşte este Serbia. Care a anunţat deja că va îngheţa orice legături economice cu separatiştii.
Dacă evoluţiile de mai sus sunt certitudini, posibilităţile sunt şi mai îngrijorătoare. Cum, prin declaraţia unilaterală de indepedenţă se încalcă toate fundamentele dreptului internaţional - inclusiv Rezoluţia 1244, cea care stabileşte statutul celor 16.000 de soldaţi KFOR în provincie - , se poate ca puterea de la Belgrad să decidă să îşi apere cu forţa armelor teritoriul. Sârbii se vor afla, din punctul de vedere al dreptului, în deplină legitimitate. Iar cei care privesc cu superioritate armata sârbă să nu uite că, în acest moment, NATO nu mai are rezerve, în timp ce prezenţa Rusiei în Mediterana şi sprijinul constant arătat de aceasta Serbiei atestă că, spre deosebire de 1999, Belgradul nu mai este singur.
Se mai poate şi ca sârbii bosniaci să îşi declare independenţa faţă de Bosnia-Herţegovina şi independenţa să le fie recunoscută, după scenariul Kosovo, de statele aliate Serbiei. Riscul declanşării unui nou război balcanic este imens. Dar şi mai mare este riscul ca Rusia să instaleze baze de rachete în Serbia şi Republika Srpska, situaţie în care întregul flanc sudic al NATO e în aer. Sigure sunt şi influenţele asupra celorlalte mişcări şi regiuni separatiste din întreaga lume (circa 200, după estimările specialiştilor). Primele care se vor mişca vor fi Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud. Cutia Pandorei, odată deschisă, nu mai poate fi închisă. Iar cărţile, şi în această situaţie, se află tot în mâna Rusiei. Se ştie cum a sfârşit Germania nazistă, care începuse aşa promiţător la München...
(AZI)
(AZI)
Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-16&id=233257
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-16&id=233257
2 comments:
Esti printre putinii bloggeri pe care i-am gasit care au scris despre asta. Bravo!
Post a Comment