Pages

Friday, November 14, 2008

A murit URIAŞU. Ce trist, presa centrala nu a consemnat nimic. Ultimele caricaturi ale artistului Gheorghiţă Ghinea URIAŞU


Artistul-caricaturist-jurnalist Gheorghita Ghinea, supranumit URIASU, a murit in noaptea de 28 spre 29 octombrie, la 52 de ani, in urma unui atac de cord. A fost inmormantat sambata, 1 noiembrie. Vestea trista am aflat-o din cel mai recent numar al revistei "Balcanii si Europa", care ii publica si ultimele caricaturi trimise redactiei (foto mai jos; le voi posta si eu, aici, scanate, maine). Chiar daca anul acesta primise premiul Clubului Roman de Presa, stirea disparitiei Uriasului nu a fost consemnata de presa centrala. Dumnezeu sa-l ierte si sa ne ierte!

"Republicanul" din Prahova - care poarta pe frontispiciu citatul din Iorga "Cine uita, nu merita!" - consemna pe 30 octombrie:

Uriaşu’ a plecat la Dumnezeu

Colegul nostru, caricaturistul Gheorghiţă Ghinea URIAŞU’ ne-a părăsit. Inima lui mare n-a mai rezistat, marţi seară. A cedat şi l-a trimis la Cer. Dumnezeu a avut nevoie de el şi l-a adus aproape. Acum, Uriaşu smulge, cu lucrările sale, zâmbetele îngerilor. A lăsat în urmă durere şi regretele celor care l-au iubit şi l-au apreciat. Dumnezeu să te aibă în pază! Rămas bun, URIAŞU’!
Gheorghiţă Ghinea s-a născut la 12 septembrie 1956. A urmat studii libere de pictură cu Vasile Chinschi şi Roland Lefrac. A debutat cu ilustraţii, în 1980, la România Literară. A publicat aproape 10.000 de desene în ziare şi reviste din ţară şi străinătate. A participat la peste cinci sute de expoziţii de caricatură, grafică şi pictură în 30 de ţări. Lucrările lui se regăsesc în numeroase colecţii particulare şi muzee. A obţinut zeci de premii în Franţa, Korea, Brazilia, Iran, China, India, Slovacia şi România. A fost membru în Federaţia Internaţională a Caricaturiştilor, Uniunea Caricaturiştilor din România şi Cartoonists Rights Network. A colaborat la publicaţii precum România Literară, Luceafărul, Astra, Familia, Ramuri, Slast, Urzica, Lettre Internationale, Contrapunct, Flacăra, România Liberă, Tineretul liber, Ziua, Curentul, Ziarul Financiar, Economistul, Outest-France şi, nu în ultimul rând, publicaţiile prahovene Republicanul şi AltPHel.
Redacţia Republicanul
http://www.republicanul.ro/index.php?act=show&id=articol&ids=6299

Si pe 3 noiembrie:

Si-au luat ramas bun de la URIASU

Unul dintre cei mai importanţi şi iubiţi artişti ai Prahovei, colegul nostru, caricaturistul Gheorghiţă Ghinea URIAŞU a fost condus, sâmbătă, pe ultimul drum, de rude, prieteni, cunoscuţi şi oameni simpli din localităţile de pe Valea Slănicului care l-au cunoscut şi care i-au apreciat din plin calităţile sale umane şi artistice. În acest week-end a fost doliu în Bertea, localitatea de baştină a lui Gheorghiţă Ghinea. Şi nu doar aici, ci mai prin toate comunele vecine, acolo unde URIAŞU i-a făcut de foarte multe ori să zâmbească pe localnicii împovăraţi de grija zilei de mâine. Vestea că artistul a decedat în urma unui stop cardiac a zguduit din temelii Valea Slănicului. Doar sâmbătă, la amiază, atunci când trupul neînsufleţit al Uriaşului a fost condus pe ultimul drum, de la căminul cultural către cimitirul din comuna Bertea, s-a lăsat tăcerea. Oamenilor nu le venea să creadă că cel care, în urmă cu numai câteva săptămâni fusese sufletul petrecerilor prilejuite de zilele comunei nu mai este printre ei, nu le mai poate zâmbi şăgalnic şi nu-i mai poate înveseli în clipele grele.
Va rămâne mereu în inimile lor şi ale noastre.

si
Din revista "Balcanii si Europa"...

No comments: