Pages

Tuesday, November 11, 2008

Americanii fac dreptate: limba "moldoveneasca" nu exista; este romana. "Moldovenii" fac scandal pentru precizarea facuta de US Library of Congress

Pe forumul ziarului nostru s-au inregistrat zeci de comentarii si mesaje impotriva deciziei Bibliotecii Congresului American de a scoate tehnic limba moldoveneasca din codurile internationale ISO. Intr-un limbaj virulent, atacurile utilizatorilor sunt indreptate impotriva limbii romane, pe care nu o recunosc ca limba materna.
Decizia Bibliotecii Congresului American de a scoate limba moldoveneasca din codurile ISO a inflamat o parte a opiniei publice din Republica Moldova, de la toate nivelurile, precum si pe unii cetateni de nationalitate moldoveneasca care fie ca studiaza, fie ca muncesc pe teritoriul Romaniei. Reactiile, trimise atat pe forumul ziarului nostru, cat si „pe site-ul Bibliotecii Congresului American”, asa cum ne-a avertizat Bogdan Stancescu, initiatorul acestei propuneri de modificare, sunt dintre cele mai virulente. Atentionam cititorii ca multe dintre aceste comentarii contin un limbaj pe alocuri foarte violent. Sub titlul „Iasiul e capitala Moldovei”, un utilizator, care s-a semnat Vasile, scrie negru pe alb: „A sustine astazi, cand Moldova a renascut, ca nu exista limba moldoveneasca e o crima impotriva istoriei... si e cam tot aceeasi ca si cum ai sustine ca exista limba americana, canadiana, braziliana, argentiniana, cubaneza. Oare e stiintific sa sustii un absurd ca limba romana a fost de la inceputuri. De nu exista Moldova, nu exista Muntenia cu tot cu Ardeal unde ungurii ii numeau printr-un cuvant josnic de «romani», asa cum ii numeau mai tot timpul in Muntenia pe taranii iobagi”. Un altul, care s-a semnat Galateanul, a trimis „Un indiciu de studiu pentru academicienii romani”: „Limba moldoveneasca a fost vorbita de oameni liberi ca razesii lui Stefan, iar toata bogatia de cuvinte, din ceea ce azi se numeste limba romana, provine din limba veche modoveneasca. Acesta este argumentul forte de legimitate a existentei acestei limbi moldovenesti in fata saracaciunii limbii literare vorbite de bucuresteni si imprejurimi. Limba romana a ajuns o limba de lemn fara spiritualitate, ca urmare a evolutiei in formatul de azi”. Sub semnatura de „Moldovean get-beget”, un alt utilizator patimas incearca sa ne convinga ca „atat timp cat exista Tara Moldovei, atat timp va exista limba moldovenilor – limba moldoveneasca... Iar voi, tigani din Muntenia, iobagi ati fost si veti muri iobagi... si inventati-va alte cuvinte ca denumire: aveti «rromaneasca»... Chisinau, va salutam”. Din Chisinau s-a transmis, sub titlul „Raspuns vanzatorilor de tara”, urmatorul mesaj: „Limba moldoveneasca ar sa se numeasca nu limba romana... totul ce e clasic e de provenienta moldoveneasca, nu romana. S-au prostit moldovenii in secolul 19 si au propus denumirea «romana», insa apoi Eminescu insasi a platit cu pretul vietii, otravit fiind de catre rromii bucuresteni... magari tiganiti de Muntenia... ptiu... Traiasca limba moldoveneasca si Tara Moldovei!!!”.
Codul «mol» va fi absorbit de «ro» si «rum»
Continuarea la
GARDIANUL:
Moldovenii contesta scoaterea limbii lor din codurile ISO
Vezi si
Foto: Vasile Stati, promotorul "limbii moldovenesti"

No comments: