Pages

Monday, November 10, 2008

Marea Unire, Franta si Romania, Marele Razboi


Institutul Cultural Francez din Bucuresti propune o tematica originala pentru a intelege realitatea dura a primului conflict mondial. In timp ce Romania va celebra in curand a 90-a aniversare a Marii Uniri, Franta ne aduce aminte ca aceasta a fost precedata de Armistitiul de la 11 noiembrie.
De 90 de ani, Marele Razboi, primul conflict mondial care a sfasiat Europa, nu a incetat sa genereze creatii cinematografice. In functie de tarile implicate si de contextele istorice, subiectul a fost abordat diferit, mai mult sau mai putin fidel istoriografiei.
Gratie unui parteneriat cu Institutul de comunicare si productie audiovizuala al Armatei franceze (ECPAD), Institutul Cultural Francez a avut acces la documentare inedite care, completate prin fictiuni, permit sa intelegem mai bine mizele acestui prim „conflict total" si sa decriptam, dincolo de discursurile oficiale ale propagandei, suferintele barbatilor si femeilor care vor trai acest razboi. Marti, la ora 13, Institutul Cultural Francez gazduieste lansarea unei carti de benzi desenate despre "Misiunea Berthelot" iar seara, de la 18.30, are loc premiera internationala a filmului realizat de Marcela Feraru, "Francezi si romani in Marele Razboi. Misiunea Berthelot". Intrarea este libera. (Victor RONCEA)

1 comment:

Anonymous said...

Dictionar francez , traducator de texte din orice limba ! Gratuit ! www.francez.ro
Dictionar Francez