Pages

Friday, November 14, 2008

Baroneasa Emma Nicholson in apararea copiilor romani: "Imi cer scuze pentru ducesa de York, cineva cu o intelegere si cunostinte atat de limitate"

Baroneasa ne spala imaginea
"Nu-mi dau seama cum acel film difuzat pe posturile de televiziune din Marea Britanie despre copii cu dizabilitati, institutionalizati in Romania ar fi putut duce la o calitate mai buna a serviciilor", a declarat, ieri, baroneasa Emma Nicholson (foto stanga, cu trupele romanesti in Irak), referindu-se la filmul realizat cu camera ascunsa, in urma unei vizite a ducesei de York, Sarah Ferguson (foto dreapta).

Baroneasa a fost in vizita la doua dintre centrele care au aparut in film: Crinul Alb din sectorul 3 si centrul de plasament Sfanta Ana din sectorul 5. Ea a fost indignata de faptul ca filmul a incalcat drepturile la viata privata a copiilor si a recomandat autoritatilor romane sa revizuiasca modalitatile de lucru intre directiile de protectia copilului si ONG-uri. "Un ONG, aici, in sectorul 3, a transmis informatii false institutiei, nume false si alte detalii false legate de organizatia care va veni in vizita si a incalcat contractul cu institutia. Astfel, imagini umilitoare cu acesti copiii, cu grave dizabilitati, au fost transmise in lume. E greu sa ne dam seama de ce s-a facut acest lucru, dar motivul poate fi acela al senzationalului", a apreciat Nicholson. Ea sugereraza, insa, ca ar trebui analizat felul in care "contentionarea" (legarea copiilor pentru a se evita automutilarea in momentele de criza) se foloseste in Romania, precizand ca si in alte tari se foloseste aceasta procedura. "Ceea ce am vazut in film este intru totul legal. Dar intrebarea este daca situatia se poate imbunatati", a subliniat Nicholson. Ea a apreciat ca reforma in domeniul protectiei drepturilor copilului este pe drumul cel bun, chiar daca la centrul Sfanta Maria conditiile in care sunt tinuti copiii sunt departe de a fi cele normale, deoarece cladirea ar fi trebuit de mult renovata. De mentionat, centrul Sfanta Maria este in curs de inchidere, copiii urmand sa fie transferati. "Imi cer scuze pentru ducesa de York. Imi cer scuze pentru faptul ca cineva, cu o intelegere atat de limitata si cu cunostinte atat de limitate, a avut acces in institutii", a mai spus Emma Nicholson.
Corina SCARLAT / ZIUA
Vezi reportajul Realitatea TV despre cazul "Ducesa-Crinul Alb"


REALITATEA.NET - Documentar cu imagini şocante din orfelinatele româneşti, realizat de Sarah Ferguson, ducesa de York - GALERIE FOTO

No comments: