Pages

Monday, November 17, 2008

Ambasadorul Palestinei in Romania: Basescu sprijina un stat palestinian. Articolul din Haaretz, comandat de la Bucuresti.

Primul contact direct intre israelieni si palestinieni a fost in Bucuresti in 1986, afirma ambasadorul Palestinei in Romania, E.S. Ahmad Majdalani

La "Intalnirile ZIUA" am discutat despre viitorul statului palestinian cu ambasadorul acestei tari
la Bucuresti, Ahmad Abdul-Salam Hassan Majdalani, fost consilier politic al lui Yasser Arafat, membru al Guvernului Administratiei Palestiniene, ministru impotriva Colonizarii si a construirii Zidului israelian, dar si profesor de filosofie si membru al Sindicatului Jurnalistilor Palestinieni.

Care sunt rezultatele vizitei presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas
in Romania ?
Pentru o lunga perioada de timp contactele la nivel inalt dintre tarile noastre au fost oprite. Adevarul este ca Romania a fost foarte ocupata in ultimii ani cu doua dosare foarte impor­tante, referindu-ma aici la Uniunea Europeana si NATO. Dupa ce Romania si-a rezolvat aceste probleme, Bucurestii au aratat un interes deosebit pentru lumea araba si Orientul Mijlociu. Vizita lui Abbas reprezinta un nou inceput al relatiilor romano-palestiniene. Romania are un rol deosebit in cadrul Uniunii Europene si in NATO, motiv pentru care Bucurestii pot juca un rol important in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Cunoasteti foarte bine faptul ca UE are un rol important in cadrul procesului de pace. Exista doua argumente care pot fi folosite pentru a diferentia Romania de alte state europene, stiti ca primele semne ale procesului de pace au pornit chiar de la Bucuresti. Primul contact direct intre israelieni si palestinieni a fost in Bucuresti in 1986. Acest eveniment ramane inregistrat in istorie. Apoi dupa schimbarile survenite dupa '89, in 1994 a avut loc o intalnire foarte importanta intre Yasser Arafat si Shimon Peres. Discutiile avute de cei doi aici in Bucuresti au condus la Acordul de la Oslo si cele ce au urmat apoi. Al doilea element care recomanda Romania pentru a se implica in procesul de pace il constituie comunitatea mare de romani care traieste in Israel, aproximativ 500.000 de oameni. Bineinteles ca Romania este o tara prietena si a palestinienilor si a israelienilor si de aceea poate interveni in aceasta problema cu succes. Sunt de parere ca ultima vizita a presedintelui Abbas in Romania este un nou inceput pentru consultatii intre Palestina si Israel. In cadrul convorbirilor, presedintele Basescu a asigurat de tot sprijinul Romaniei pentru a fi gasita o solutie politica in zona, pentru a fi creat un stat palestinian independent conform normelor internationale. Presedintele Basescu a spus ca Romania va face tot ce poate pe langa UE pentru a se ajunge la o solutie convenabila si ca Romania este gata oricand pentru a ajuta autoritatile palestiniene. (...)
Articolul din Haaretz, comandat de la Bucuresti
Stiti ca in preajma vizitei presedintelui Abbas in Romania, ziarul israelian Haaretz l-a atacat pe pre­se­dintele Basescu pentru declaratiile facute la aero­port in privinta vecinilor Siriei. Credeti ca a gresit grav presedintele Basescu?
Nu ma pot pronunta daca dom­nul Basescu a gresit sau nu. Dansul exprima politica statului roman si este simbolul independentei si suveranitatii Romaniei. Daca va referiti la declaratia despre granitele Siriei, nu cred ca aceasta sa fi fost facuta cu rea intentie. Parerea mea este ca aceasta campanie a inceput chiar de aici, din Romania, si nu invers. Eu cred ca ce s-a publicat in Haaretz a fost scris in Bucuresti si a fost publicat exact pe 2 noiembrie, odata cu sosirea presedintelui Abbas in Romania. Declaratia sefului statului roman a fost facuta in urma cu mai multe zile. De ce tocmai atunci a trebuit publicat acel articol si pana la acea data nu aparuse nici o reactie? Noi nu intelegem de ce a aparut aceasta campanie exact in momentul vizitei pentru ca in prezent noi suntem in proces de pace cu israelienii, nu mai suntem dusmani. Era cumva oare un fel de presiune la adresa presedintelui Romaniei pentru ca aceasta vizita sa nu aiba succes? Eu cred ca aici sunt niste manevre politice din diverse zone.
Continuarea la

No comments: