Pages

Monday, November 17, 2008

Tomac, Yes You Can! Scrisoare Deschisa adresata Unimedia.md si Presei Basarabene


Draga Tudor Darie si stimati colegi romani,

Citind presa basarabeana on-line am aflat ca numele meu a inceput sa aiba relevanta pe portalurile media romanesti din stanga Prutului si in special pe site-ul Unimedia. Relevanta ambivalenta, culmea, deoarece functioneaza in doua moduri complet opuse. Pe de o parte este citat destul de des numele meu, pe de alta parte numele meu este obliterat, in ce priveste Unimedia, in cazul preluarii unui articol recent din ZIUA, respectiv "Basarabia, Yes WeCan!" (http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=8202 - versiunea originala la ZIUA: Basarabia, "Yes, we can!").

Daca tot s-a creat un precedent al publicarii mele de catre Unimedia, va trimit acest text, cu rugamintea de a a-l publica integral, de data aceasta cu semnatura. Eu nu m-am jenat niciodata de vreun text aparut sub semnatura mea si nu am publicat niciodata materiale anonime. Cred ca este firesc ca acest drept – drept intelectual se numeste in termeni juridici – sa fie respectat, mai ales de catre cei care fac presa, autori care au o responsabilitate civica explicita, deoarece prin atitudinea lor pot influenta si – eventual - educa publicul cititor.

Am observat ca articolul "Basarabia, Yes We Can!", preluat din ZIUA, fara citarea autorului, adica a mea, a adus si ceva trafic. Cred ca daca ar fi fost pusa si semnatura mea in josul articolului, asa cum se obisnuieste, numarul de accesari ar fi crescut, deoarece am descoperit ca am o notorietate surprinzatoare, mai ales in ultima vreme, in mediul public din Basarabia. O parte din aceasta notorietate se datoreaza, indirect, si site-ului Unimedia, care a abordat frontal campania electorala pentru "Colegiul Basarabia", implicandu-se direct din punct de vedere media, inca inainte de debutul oficial al campaniei electorale din Romania. Strategia Unimedia a fost buna, cred eu, deoarece am observat ca site-ul a reusit in cursul acestei luni sa-si mareasca numarul de vizitatori unici pe zi, conform ournet.md, unde sunt afisate datele statistice de audienta ale principalelor publicatii online din Basarabia.

Revenind la motivele care m-au indemnat sa solicit publicarea acestui - hai sa-i zicem - drept la replica sau precizare publica, trebuie sa spun din capul locului ca intentia mea nu este polemica, ci are ca obiectiv restaurarea adevarului. Este deci vorba de o chestiune principiala mai ales ca afecteaza mai multe persoane, nu doar pe mine, din punct de vedere privat, ci si pe candidatul PDL pentru colegiul Basarabia, Eugen Tomac. De asemenea, este posibil ca si alte persoane si personalitati prezente in viata politica din Basarabia sa fie afectate, pozitiv sau nu, datorita unor asocieri fortuite (si poate nepotrivite) cu numele meu, ceea ce nu mi-am propus in nici un caz.

In primul rand, doresc sa clarific date si informatii prezentate trunchiat si neadevarat pe site-ul dvs, care sunt la originea unui adevarat val al dezinformarii si calomniilor, ce alimenteaza o campanie furibunda de intoxicare care s-a extins in tot mediul online din Basarabia. M-am mirat putin zilele trecute cand colega dvs, Steluta Popa, m-a rugat sa elimin de pe blogul meu, www.victor-roncea.blogspot.com, unele comentarii facute de un fost coleg de-al ei, operator, vizavi de prestatia sa jurnalistica in cadrul unui interviu cu reprezentantul Ambasadei Ungariei al Chisinau, Janos Barabas, remarcat la Bucuresti prin jignirile de nereprodus aduse unei (alte) jurnaliste. Trebuie sa va spun ca nu-mi sta in fire sa cenzurez, cu atat mai putin as putea sa fac acest lucru unui coleg din Basarabia. Solicitarea ei m-a mirat cu atat mai mult cu cat pe site-ul dvs si pe blogul ei gazduit de Unimedia se afla un numar impresionant de comentarii negative referitoare la persoana mea. Daca, asadar, prin reciprocitate, as pretinde acelasi lucru ca si colaboratoarea dvs, ati ramane practic fara comentarii la articolele dvs politice, legate, mai ales, de candidatul PDL pentru "Colegiul Basarabia", tanarul Eugen Tomac.

La fel de surprinzator este faptul ca modelul comentariilor postate pe forumurile tuturor publicatiilor si televiziunilor care il prezinta pe candidatul PDL Eugen Tomac, are ca baza a atacurilor un stereotip comun: un comentariu aparut in "premiera mondiala" si basarabeana chiar pe blogul Stelutei Popa gazduit de Unimedia.

Acest stereotip, care contine nucleul intoxicarii la care m-am referit mai sus, a fost lansat asadar prin intemediul Unimedia – care a gazduit, fara sa verifice, un scenariu plasat de "un forumist" si intitulat - "Who the Fuck is Tomac?" - in care se induce ideea asocierii tanarului istoric Eugen Tomac - prin intermediul meu, cu liderul unui partid din Basarabia, Iurie Rosca, seful PPCD. Tomac este facut in fel si chip – si, atentie, chiar amenintat! -dar axul central al atacului la adresa sa este ideea ca acesta ar fi o marioneta a "clanului" Rosca-Roncea, sambure al unui neadevar – mai exact o minciuna sfruntata raspandita cu repeziciune si profesionalism in tot spatiul virtual basarabean.

Sunt ilustrative cateva citate, aparute, dupa cum spuneam, de atunci, in zile diferite, pe toate forumurile posibile, la toate orele posibile:

"Este un lucru cert, Eugen Tomac este omul lui Iurie Rosca, in ciuda afirmatiilor aduse de Tomac ca nici nu a discutat cu Rosca pe aceasta tema. Atunci singura persoana pe care mai putem miza acum ramine Tudor Pantaru".

"Tomac la ai sai 27 de ani nu stie nimic decat scoli de vara, mici si bere. E omul pe care l-a promovat Rosca cu ajutorul lui Roncea de la Ziua. Daca va fi ales, va fi omul lui Rosca in Parlamentul Romaniei. Despre RM a auzit doar de la televizor si din vizitele lui scurte pentru a consuma placinte, a bea vin si imparti niste brosurele copiilor basarabeni. Alegerea trebuie facuta intre Dabija si Pantiru. Totusi, Pantiru este unicul care are experienta relevanta.Votati Tudor PANTARU!" (observati ca Pantiru este scris cand cu "i" din "i" cand cu "i" din "a" - n.n.)

"Tomac este un angajat la Cotroceni un simplu functionar. ROMANI DIN BASARABIA NU CREDETI MINCINOSII. ROSCA VREA SA AIBA OMUL LUI IN PARLAMENTUL ROMANIEI. El este un copil de bani gata cocotat la Cotroceni de cineva care i-a gasit si post parlamentar din partea Basarabiei de parca Basarabenii nu-si dau seama cu cine trebue sa votam. Jos veniticii. Toate mingile sunt in terenul lui Tomac si Badea. Cert este ca se joaca o tseapa de mai mare dragul, regizata de Iurii Ivanovich Rosca. Sa ne traiti, tov Rosca! sunteti cel mai tare Combinator din Balcani!"

"Tomac este un anonim din Ucraina sustinut de Rosca, care nu a facut nimic pentru Romani din Basarabia si nici nu putea sa faca fiindca nu-l duce capul. In Republica Moldova este sustinut numai de Rosca. NOI ROMANII DIN BASARABIA, BUCOVINA SI SERBIA SUSTINEM CANDIDATURA ACADEMICIANULUI NICOLAE DABIJA, PRESEDINTELE FORULUI DEMOCRAT AL ROMANILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA".

"Tomac e un mucos impostor. Minte chiar si in acest interviu spunand ca e de aici din Basarabia. Uita sa spuna ca de fapt e din regiunea Odesa, Ucraina si ca a fost prin RM doar in vizite. In plus e omul lui Rosca. Pantiru e cel mai pregatit pentru aceasta functie. Fost judecator CEDO, judecator international, presedinte a comisiei juridice a primului Parlament".

"STOP Tomacistii

MINCIUNI TOMACiste!!!!!

da eu chiar n-o sa-l votez pe Tomac, pentru ca minte de rupe, sau nu spune adevarul pana la capat ceea ce este egal cu minciuna! (asta e stiut de juristi dar de istorici nu prea)!

1) A inceput-o spunand ca vine din Basarabia! mi-e sila sa-l aud pe un jmeker ce se leaga de acest cuvant ca musca de fundul calului! spune-dle clar si sa te auda lumea intreaga: Vin din Ukraina, satul Oziornoe, regiunea Odesa, sunt etnic roman dintr-o zona ocupata de URSS. Spune ca esti cetatean al Ucrainei si de ceva timp si al Romaniei. Sau iti este rusine de radacini? s-ar putea, altfel nu se poate explica tacerea. Mi-e sila de tipii ce se fac ca ploua cand e vorba de origini si radacini.

2) A fost intrebat ce are cu Rosca si PPCD? a tacut si a mornait ceva sub nas, ca l-a durut inima prin 2002 cand tinerii erau in PMAN , bla, bla, bla, si atunci l-a zarit pe Rosca din intamplare. Te-a durut nu inima ci limba in gura ca sa trantesti o minciuna mai mare decat tine. Spune dle Tomac ca te-ai vazut cu Rosca mult mai des si regulat si pana acu jumatate de an. Sa nu crezi ca acest capitol a fost inchis. Esti doar lasat inca vre-o 2 zile sa recunosti sincer, iar de nu, sunt suficiente probe si martori dornici sa te scoata la lumina! Daca nu stiai Rosca a devenit Iuda Moldovei. E mai rau decat Voronin si multi s-ar oferi sa-l linsheze pentru ce face si pe cine promoveaza.

3) A fost intrebat ce a facut la Ziarul Ziua si de ce V. Roncea (mana lui Rosca la Bucuresti) il promoveaza atat de insistent pe Tomac oriunde are ocazia??? tacere si aici de parca a fost intrebat ce a mancat aseara"!!!

4) Functia minciunoasa de consilier prezidential, si multe alte chestii ce nu mai incap intr-un mesaj.

D-le Tomac, ati hotarat sa intrati in viata publica dar va comportati ca un lash ce nu intelege ca odata intrat in politica te expui publicului si intrebarilor acestuia! sunteti obligat moral sa dat raspunsuri clare si promte, altfel veti fi catalogat drept MINCIUNOS! desi, ati si fost deja de mine!

Raspundeti celor ce mai cred in Tomac!!!
Manusha v-a fost aruncata in fata. aveti curajul sa o ridicati??? -

14 Noiembrie, 19:10"

Ortografia apartine autorilor.

Toate aceste "comentarii" ce fac parte dintr-o campanie mai vasta de dezinformare si intoxicare se "fundamenteaza" pe un text "de insider", de pretins "cunoscator din interior" aparut, dupa cum va spuneam, in data de 26 octombrie, noaptea, pe la ora unu, pe site-ul Unimedia. Textul este licentios inca din titlu, dupa parerea mea, dar poate sunt eu prea decent, fata de normele acceptabile la Chisinau. Ma intreb insa cum ar suna sa plasez si eu comentarii – bine documentate - despre "Who' s fucking who, where and when in Moldova" pe blogul-ul Stelutei Popa de pe Unimedia, cea care a dat bun de difuzare textului de "fuck" la adresa lui Tomac dar altfel este deranjata de ce spun fostii sai colegi, despre stilul sau jurnalistic si abordarea cu totul personala a acestei meserii?!

Pretextul aparitei dezinformarii anti-Tomac, care practic prefateaza campania electorala, a fost un material nevinovat de analiza publicat de tanara dvs colaboratoare, dar cu mari sanse de afirmare, Steluta Popa, pe care o apreciez in mod deosebit pentru farmecul sau ingenuu, ca majoritatea celor care au cunoscut-o mai bine. Eu am cunoscut-o mai putin bine, doar in trecere, pe cand era vedeta postului EuTv, o angajata tinuta la mare cinste de Iurie Rosca, cel pe care l-a uitat, cred eu, mult prea repede, desi ii datoreaza in mare parte, chiar daca poate doar accidental, ascensiunea fulminanta in diverse medii sociologo-informative de la dreapta Prutului.

Demersul initial jurnalistic al tinerei analiste este fundamentat pe o premisa corecta: cineva trebuia sa dea startul unei aprecieri comparative a principalilor candidati pentru "Colegiul Basarabia". Ea a facut-o inca din data de 24 octombrie in materialul intitulat: "Noi cu cine votam la alegerile din Romania?" articol care a adus vreo 90 de comentarii.
Materialul este echilibrat si la locul sau, Steluta executand o analiza SWOT, a celor trei principali competitori pentru "Colegiul Basarabia" Eugen Tomac, Tudor Pantiru si Nicolae Dabija. Pana aici totul este Okay.

De a doua zi lucrurile insa se schimba.

Sub rubrica "Cu cine tin forumistii: cu Pantiru, cu Tomac sau cu Dabija?" a inceput derularea unei operatiuni profesioniste, de manual aproape. Tema intoxicarii are ca punct de plecare o teorie de tip conspirationist, gen cu mare priza la public, teorie care amesteca numele Rosca, Roncea, Tomac, Chirtoaca, Basescu de nu se mai vede om cu om. Textul "Who the fuck is Tomac?" este semnat de o anume Ecaterina, probabil o trimitere la Potemkin si a sa Ecaterina. Relevanta substratului sexual care da un indiciu (si) despre autor ne intereseaza mai putin. Retinem ca autorul este un fel de "fucker" care vorbeste "cool", si se doreste a fi cam ca motociclistii de cartier. Ne intereseaza in principal doar subiectele principale ale dezinformarii, care vor deveni ulterior temele de baza ale campaniei de intoxicare – asa zisa dezinformare gri – conform manualelor de specialitate, ce se desfasoara acum la scara larga, impotriva candidatului PDL Eugen Tomac.

Iata cam ce afirma pe puncte interlocuitorul si "fuckerul" gazduit – si creditat - de Steluta si portalul dvs:

Maleficul Rosca este un malefic si jumatate, poate chiar omul rusilor. Este atat de tare si de malefic incat "pe langa tipografia Prag 3, televiziunea EuTv si multe altele" mai controleaza si presa din Bucuresti si ar avea la degetul mic "si cunoscutul ziar bucurestean ZIUA".

Eu, Victor Roncea, execut tot ce vrea Rosca deoarece "Victor Roncea nu este doar un bun prieten si partener de afaceri de-a lui Iurie Rosca" ci mai mult decat atat… Ori el, ori eu, nu e foarte clar, il manevram pe consilierul presedintelui, tanarul Eugen Tomac si am regiza inclusiv venirea fiicei presedintelui, Elena Basescu, la Chisinau, deci influentam chiar si Presedintia Romaniei.

Pe cale de consecinta, toate acestea ar fi subordonate tarului Putin si ispravnicului sau, Mos Vova. Iar alianta Roncea-Rosca este cealalta fata a aliantei Roncea-Basescu.

Asa este. Ma leaga de Iurie Rosca mult mai mult si mult mai multe. Ma leaga tineretea mea, si amintirile tineretii, cand ii faceam campanie lui Mircea Druc – neintamplator, poate, tot candidat PDL -, atat in Romania cat si, pentru sprijin, in Statele Unite, in 1992, cand fostul prim-ministru al Basarabiei a candidat la presedintia Romaniei. Cam atunci, dupa "Drumul Crucii" Basarabiei l-am cunoscut personal si pe Iurie Rosca, atunci am facut intre noi schimb de carti de literatura si istorie romaneasca ocultata timp de 50 de ani. Eu am luat de la el editia cartonata de Politice a lui Mihai Eminescu. O am si acum acasa, la loc de cinste. El a primit de la mine o Biblie veche romaneasca pe care o aveam de la un calugar dintr-o sfanta manastire. Fratele meu a primit atunci, la prima intalnire cu Rosca o sticla de coniac ales iar el la randul sau a primit de la fratele meu un pumnal din nesfarsita sa colectie. Situatia schimburilor dintre ei, de aceeasi natura, s-a tot repetat si cu alte ocazii de (re)intalnire.

In decursul anilor care au trecut nici eu si nici Iurie nu am schimbat intre noi decat carti si nu ne-a legat altceva decat drapelul romanesc. Multe steaguri tricolore au fluturat la manifestatiile din Chisinau, aduse pe furis, si de mine si de fratele meu si de prietenii nostri, pe sub haine, pitite prin mai stiu eu ce cotloane din masina sau prin alte metode speciale, in vremea protestelor pentru limba si istoria romaneasca tinute sub crucea din mana lui Stefan cel Mare si Sfant. Iurie Rosca este un om care a contat si conteaza la Chisinau, pentru Romania, iar asezarea sa alaturi de comunistii lui Voronin a fost o optiune externa, (si extrema) a celor care au organizat "revolutia portocalie", inclusiv din Statele Unite (a se ponta aici si Vladimir Socor). Personal nu pot sa suport comunistii, pentru cat rau au facut neamului romanesc. Insa cel putin cei aflati la conducere la Chisinau au decenta sa-si insuseasca aceasta doctrina, fatis. Iar politica e politica. Cu seful lor s-a intalnit si se intalneste si capul Rusiei, si presedintele Comisiei Europene, si seful NATO, si presedintele SUA si presedintele Romaniei. Cei pentru care am insa o scarba incomensurabila sunt ceilalti oameni ai Kremlinului, vopsiti in blana de "rrromani", care insa inainte de 1989 erau slugile prea-plecate ale sovieticilor, cu cariere bine construite la Moscova si grade pe masura. Cat despre "Revolutia portocalie" sunt tare curios cine are tupeu sa-i combata pe cei care au impus-o ca experiment regional - Ucrainei, Moldovei, Romaniei, imediat dupa alt experiment reusit - "revolutia rozelor" de la Marea Neagra, din Georgia. Cu exceptia rusilor, care au sarit peste georgieni direct cu bocancii, recent, nu vad cine ar avea ceva de comentat fata de cromatica si optiunile acelui moment.

Am prieteni multi, in toate capitalele importante ale lumii, nu doar la Chisinau. Printre prietenii mei nu se numara nici un kaghebist (ba as zice chiar ca dimpotriva). Daca Iurie Rosca se va dovedi vreodata ca a fost cadru al KGB sau ca este agent al FSB sau SIS ii voi sterge poate numele din memoria afectiva, si mai mult ca sigur ca as mai face si alte lucruri la care nu am timp sa ma gandesc acum. Pana una alta Iurie Rosca face politica, si o face ca mai toti politicienii din lumea asta prost facuta. Asa e sistemul democratic construit, cu zone extinse de vacuum moral si etic. Pe de alta parte in ceea ce priveste apararea limbii si a istoriei reale a Romaniei, si a tuturor romanilor din spatiul carpato-danubiano-pontic, inclusiv la nivel european, sustinerea Mitropoliei Basarabiei pentru care s-a batut inclusiv la CEDO, pozitia fata de pervertirea tinerilor prin propaganda agresiva a homosexualitatii si pozitia fata de educatia crestina in randurile tinerilor, PPCD-ul a ramas unul dintre putinele partide "normale" de pe intreg cuprinsul Romaniei. De la Nistru pana la Tisa este singurul partid din spatiul romanesc care si-a mentinut un punct de vedere clar, corect si sanatos, crestin-democrat. Cand se va gasi un alt sistem mai bun, mai curat, cand la Chisinau se va gasi cineva, vreun om politic care sa aiba caderea sa ridice piatra, preacurat fiind la suflet, la cont si la toate cele, mai vedem…

A lansa despre mine teze ale subordonarii fata de o forta politica sau alta reprezinta prostii caraghioase, pe care nici dusmanii nu pun pret. Eu ma subordonez doar singurului "partid" al carui membru fidel voi fi pana la sfarsitul vietii. Partidul meu se numeste Romania. Chiar "fucker"-ul aflat prin preajma Stelutei se refera in textul sau la episodul confruntarii de la locul meu de munca, ziarul ZIUA, cu directorul meu, celalalt Rosca, Sorin Rosca Stanescu, pentru chestiuni de principiu – legate de pozitia mea ca jurnalist fata de incercarea de lovitura de stat indreptata impotriva presedintelui Romaniei, acum un an, de catre forte politice de la Bucuresti conectate la "habul" de la Moscova si "serverul" de la Chisinau. Iar cu Rosca, Sorin, ca si cu Rosca, Iurie, chiar daca a avut, are sau va avea simpatii politice diferite, raman mai mult decat prieten, pentru aspecte care ne leaga, de viata si de moarte, si care nu pot fi uitate niciodata, de la sangele scurs in timpul loviturii de stat din 1989 si al mineriadei din 1990 in Piata Universitatii si pana la luptele prin cuvant de astazi cu agentii neo-kominternisti. La fel, ca si in cazul lui Iurie Rosca, ceea ce a facut Sorin Rosca Stanescu pentru Basarabia, Bucovina si romanii din jurul granitelor, ca director al ZIUA, nu va putea fi nicicand sters din istoria recenta a Romaniei si din cea fizica a dusmanilor ei. A induce in orice fel ideea ca echipa de Politica Externa a ziarul ZIUA ar servi interesele rusesti, ale KGB/FSB sau SVR este, fara indoiala, suprema perversiune inversionista a dezinformatorilor de profesie. Orice analist politic, istoric sau specialist pe probleme de securitate, roman sau chinez, rus sau american, stie prea bine ce a insemnat, inseamna si va insemna pentru geopolitica zonei ZIUA si profesionistii ei, activi la randul lor in mai multe organizatii civice de media.

In ce priveste preferintele lui Iurie Rosca in actuala campanie electorala, ei bine, acesta a ales, poate, sa ramana fidel amintirilor tineretii sale. Fiecare are insa dreptul la optiuni diferite. Cu vreo luna inainte de inceperea campaniei m-a sunat un prieten, ofiter in Kosovo, la Pristina, si apoi un alt prieten, de la Bucuresti, si apoi un alt prieten, de la Chisinau, cu totii rugandu-ma sa ma intalnesc cu Tudor Pantiru, un om de isprava, fara dar si poate. Auzisem si de baiatul lui Pantiru, avocatul - daca nu ma insel - Radu Pantiru, membru de varf al CAIRO, care a luptat, cu ani in urma, pentru proportionarea corecta a transmisiilor posturilor de radio in limba rusa, in raport cu posturile in limba romana. Nu prea a avut succes, cred, dar efortul a fost onorabil si mi-a ramas in minte pledoaria acestuia. Ulterior, atat eu cat si fratele meu am avut discutii foarte deschise cu domnul Pantiru, ca specialisti si romani preocupati pana in adancul fiintei de soarta Basarabiei.

Probabil nici dincolo, la fel ca nici dincoace de Prut, nu se obisnuieste ceea ce in Statele Unite, de exemplu, constituie deja o banalitate. Ca publicatiile si liderii de opinie importanti sa-si exprime direct optiunea fata de un candidat sau altul. Este parte a jocului democratic consolidat si implica, fara indoiala, cinstea si onoarea. Eu am ales sa fac acest lucru. Si am demonstrat-o, cred, destul de clar, in articolul meu de opinie "Basarabia, Yes We Can!". Nu am nimic de ascuns. De aceea va si impartasesc ceea unii ar putea considera "dedesubturi", pentru ca eu sunt adeptul informatiei deschise, a conceptului de "free open source".

Asadar: desi am avut si am respect pentru activitatea sa, eu i-am transmis domnului Pantiru ca optiunea mea este sa fiu alaturi de tanarul Eugen Tomac. La randul sau, fratele meu, George Roncea, i-a comunicat foarte transant, si cu acelasi respect cuvenit unui om cu parul alb, stimabil, si cu un trecut profesional notabil, ca are sanse aproape nule, datorita faptului ca PSD-ul este o piatra de moara de gatul sau, mai ales avand in vedere combinatiile antiromanesti, de inspiratie moscovita, ale acestui partid pe zona Basarabiei. Mai mult, i-am spus ca, in afara lui Tomac, toate celalate optiuni sunt reprezentate de personaje suspectate de apartenenta indelungata la KGB si Komintern, vechi sau nou. Chiar daca seful PSD, Mircea Geoana, vine - pentru a-si transforma porecla in renume - cu idei penibile copiate tamp de la americani, ca cea a "Loteriei vizelor" pentru basarabeni, noi stim ca dirijorul, sforarul rosu, ramane tot "Iliescu-KGB", studiosul de la Moscova, cel care a indepartat Basarabia de Romania pana dincolo de peninsula Kamceatka. Un alt subaltern guraliv de-al lui "Iliescu-KGB", presedintele care a semnat ultimul pact cu defuncta URSS, este acum mare "os de liberal" si promite sute de milioane de euro basarabenilor ca si cum ar oferi margele unor bastinasi: fostul prim-ministru al Guvernului FSN, Petre Roman, cercetat penal pentru mineriada din iunie 1990, ca si seful sau, astazi aliatul la toarta al comsomolistului Nicolae Dabija. Despre Ilie Ilascu nici nu cred ca mai are rost sa vorbim, din pacate. E bine sa va amintiti: in 19 ani, nici unul dintre acesti fosti si actuali demnitari nu a miscat un deget pentru Basarabia. Dimpotriva.

Am urat de ziua sa domnului Pantiru, cand am avut onoarea sa ne intalnim, pe langa "La multi ani!" si "mult succes", cu toata sinceritatea, pornind de la ideea ca indiferent cine invinge in cursa electorala proiectul cel mai important care trebuie promovat de catre oricare dintre invingatori este recunoasterea DREPTULUI CETATENIEI PENTRU TOTI ROMANII DE PESTE PRUT.

Sper ca am lamurit pe aceasta cale "relatia" mea cu Iurie Rosca, Tudor Pantiru, si raportarea "clanului Roncea" la campania electorala.

Obsesia autorului textului preluat pe site-ul Unimedia, prin Steluta Popa, nu este insa decat colateral legata de persoana mea. Alcineva este tinta directa. Mai precis: Presedintele Basescu. Numele acestuia este pomenit pana la satietate.

"Coincidenta" mai spune acelasi personaj autodefinit drept "fucker" pe blogul Stelutei, Victor Roncea este si un mare "apologet", "mare admirator si mare apropiat de-al Presedintelui Basescu". Desi nu ma pot ridica chiar la nivelul acestor speculatii, nu vad, pana la urma, ce-ar fi rau in asta?! Este vorba doar de presedintele Romaniei, nu al Belarusului! Urmeaza apoi un cockteil-molotov de speculatii. Citez: "E oare posibil ca Roncea, la insistenta prietenului Rosca, sa-l fi convins pe prietenul Basescu pe ultima suta de metri ca Eugen Tomac e cel mai bun?! De ce nu?! Roncea avea la indemana exemplul lui Chirtoaca, care la 28 de ani a castigat primaria Chisinaului. I-ar fi putut spune presedintelui ca moldovenii sunt morti dupa tineri (vezi cazul Chirtoaca) si ca un tanar sprijinit de tandemul Basescu & Dorin Chirtoaca ar fi varianta de castig 100%. Logic!"

Intr-adevar, aici se pune punctul pe i si subscriu intru-totul la aceasta ultima propozitie, care ascunde de fapt adevaratul motiv al atacului la Eugen Tomac. Da, "moldovenii sunt morti dupa tineri si un tanar sprijinit de tandemul Basescu & Dorin Chirtoaca ar fi varianta de castig 100%". Si am scris-o foarte clar in articolul de opinie atat de des invocat pe portalurile basarabene: "Yes, We Can!"

In contradictoriu cu aceasta teza motorasul dezinformarilor pornite pe blog-ul domnisoarei Popa arunca in joc alte speculatii, cu date din interiorul PDL, unde pretinde ca ar avea acces, posibil printr-o alta steluta. El sustine ca stie ca s-ar fi vehiculat si alte nume anterior numirii lui Tomac. Se enumera astfel numele lui Dorin Chirtoaca, al Iulianei Gorea Costin si al lui Alexandru Lesco, fostul detinut politic din temnitele Transnistriei. Si aici este amestecat falsul cu adevarul in proportie de doi la unu. Alexandru Lesco a fost intr-adevar o varianta, insa culmea, o varianta propusa si sustinuta chiar de… Eugen Tomac.

Continui sa citez prezentarea atacului:

"Subit, intr-un mod absolut inexplicabil si neasteptat cineva l-a convins pe Basescu sa aleaga alta persoana" – se stie deja de mai sus ca acel "cineva" as fi eu, Victor Roncea, "omul lui Rosca" la randul sau "omul rusilor". Lumea care ma cunoaste stie ca mi-am dedicat o buna parte a ultimilor cativa ani obiectivului eliberarii si ulterior campaniei de onorare a ultimilor detinuti din Transnistria, Ivantoc, Lesco si Popa, care nu au avut sansa de a fi preferatii lui Putin pentru a fi eliberati inainte de termen cum s-a intamplat cu fostul lor coleg, Ilie Ilascu. Desemnarea lui Alexandru Lesco, propusa de altfel de Eugen Tomac, nu ar fi putut reprezenta in nici un caz, pentru mine, o alternativa mai prejos decat desemnarea lui Eugen Tomac.

Ceea ce omite sa mentioneze atotstiutorul "comentator" al Stelutei este ca printre cei care s-au intrebuintat pentru a incerca accesul pe lista PDL s-au mai aflat doua personaje. Unul dintre acestia este chiar… Nicolae Dabija, care a incercat o usita dosnica de acces, prin ginerele tovarasei Ludmilei Loghinovskaia, zis si "poetul-portofel", Mircea Dinescu, si un academician prieten cu un alt academician. Iar celalalt este un analist destul de cunoscut, cu deosebire de catre Steluta Popa, respectiv Dan Dungaciu, alintat "Pungaciu" de fostul agent al SIE/SRI/SIS/ETC, refugiat la Moldova Suverana, maestrul jocului dublu Mihai Contiu. Agentul Contiu, a carui lupta jurnalistica de recuperare a unei datorii de la Dungaciu a capatat notorietate si la Bucuresti, probabil fara sa stie, i-a lichidat acestuia orice sansa politica de perspectiva fostului sau chirias. Femeia uneori te ridica alteori te… doboara.

In textul profesionistului de pe site-ul Unimedia se mai lanseaza niste intrebari retorice, prezentate alternativ ba cu semn de intrebare ba cu semn de exclamare: "cum ramane cu interesul lui Rosca de a avea omul sau in Parlament?! Si cum ramane cu relatia dintre toti cei implicati (Rosca, Roncea, Tomac, Chirtoaca si Basescu)? Stie oare Basescu despre presupusa legatura a lui Tomac cu Rosca?! Dar despre cele dintre Roncea si Rosca si Tomac? Ce are Chirtoaca in toata treaba asta?"

"E buna intrebarea"- isi zice forumistul de pe blogul Stelei Popa care isi intemeieaza intrebarile – si raspunsurile totodata - pe citarea unei alte forumiste care pe un alt blog citeaza altii anonimi si nestiuti studenti care ar fi auzit si ei de la altii cum ca Tomac ar fi "omul lui Rosca" de la Bucuresti. Toate aceste parascovenii sunt prezentate drept date "foarte interesante si cu siguranta foarte pertinente".

Ce alte petarde mai lanseaza "forumistul" Stelei Popa?

"E foarte posibil ca Chirtoaca sa nu aiba idee despre triumviratul Tomac-Roncea-Rosca precum nu are nici Basescu". Basescu ar fi, rezulta de aici, un fel de naiv la varsta a doua, lipsit de informatii iar Chirtoaca un baietel bun de dus de nas. Noroc cu "forumistii" de la Unimedia. Si cu alta ocazie, Basescu mai apare, in viziunea acestui material, drept un fel de naiv lipsit de fler politic sau judecata. Citez: "suntem framantati de o intrebare: cum e posibil ca Presedintele Basescu sa se increada unui copil, care in plus lucreaza pentru el de doar vreo jumatate de an intr-un post de functionar incepator?" Cine oare a putut pune un cuvant atat de greu pentru acest tanar?! "Numirea lui Tomac sfideaza orice logica normala" mai afirma concluziv autorul "Fuck"-ului la adresa celui mai puternic candidat; de unde si amploarea atacului. "Chirtoaca s-ar putea sa urmeze cu ochii inchisi ceea ce-a decis Basescu. Nu e exclus insa ca Chirtoaca sa-si dea seama de felul in care stau lucrurile insa interesele (financiare) ale PL-ului sa predomine asupra altor valori".

Sase puncte a avut textul prezentat pe blog-ul Unimedia al Stelutei. Sase puncte care, luate fiecare in parte, ar insemna cel putin sase scandaluri. In succesiunea logicii care se desprinde din acest text perfid si manipulativ plin de contradictii - pana la un punct rizibile, ar rezulta urmatoarele caracteristici ale personajelor mentionate:

Presedintele Romaniei, Traian Basescu nu dispune de o logica normala, este cu alte cuvinte anormal, si imun la argumente logice.

Roncea pe de alta parte ar dispune si de logica, si de putere de persuasiune "deoarece l-ar fi putut convinge pe presedinte ca un tanar un tanar sprijinit de tandemul Basescu & Dorin Chirtoaca ar fi varianta de castig 100%."

Inseamna ca totusi presedintele este sensibil la logica iar Roncea spune lucruri de bun simt.

In concluzie, nu mai am ce sa fac; trebuie sa spun adevarul: toti membrii familiei Roncea sunt mincinosi! :)

Oricat s-ar stradui sa-l ponegreasca, sa-l terfeleasca si sa-l diminueze pe Eugen Tomac "fucker"-ii de la Chisinau sau de aiurea sau poate tocmai de aceea, tanarul basarabean din comuna maresalului Averescu are cele mai consistente sanse de a invinge. Acest lucru se vede cu atat mai clar acum, cand am trecut de jumatatea campaniei. Tocmai din cauza ca dispune de energia tineretii si de elanul unuia care nu are nimic de pierdut ci numai de castigat, Eugen Tomac s-a distantat clar. Pe deasupra, Eugen Tomac mai beneficiaza si de suportul unor oameni puternici, ei insisi invingatori, un Basescu si un Chirtoaca, cu audienta inclusiv in Basarabia. Pe langa acesti oameni politici Tomac mai are si sprijinul simbolic, dar important in plan moral, al fostilor detinuti politici de la Tiraspol, Alexandru Lesco si Tudor Popa si suportul entuziast al romanilor din America si nu numai, prin Consiliul Mondial al Romanilor.

In plus, motorul de campanie reprezentat de tinerii din jurul lui Eugen Tomac functioneaza excelent. S-a vazut cel mai clar puterea lor, a tinerilor ca si el, la lansarea oficiala de la Chisinau unde, nu doar simbolic, a fost prezenta si cea mai tanara membra a familiei Basescu, cot la cot cu Tomac. Lansarile oficiale ale candidatilor Tomac, Dabija si Pantiru nici macar nu pot fi comparate ca audienta si reverberatie.

Intr-o sala intunecoasa, mucegaita, Dabija s-a pipait si s-a cobzait cu sinistrul acolit al lui Ion Iliescu, un Petre Roman ofilit si trimis in desuet si penibil de fosta-i nevasta care i-a atarnat budigaii murdari la geam, sa-l rada lumea. Pe deasupra si aflat, in curand, in cercetarea Agentiei Nationale de Integritate, pentru conflictul de interese strident in care se afla: pe banii vaduvei romane si a bietilor pensionari se plimba prin Occident, ca "Inalt Reprezentant al Guvernului" pentru romanii de pretutindeni si, in acelasi timp, isi face cu nerusinare campanie electorala PNL-ista.

Pantiru, saracul, nu a avut nici macar pe cine sa invite la lansarea sa iar campania pe care o duce taras-grapis arata foarte clar ca nu dispune de nici un fel de sprijin din partea PSD. Liderii acestui partid de altfel l-au indreptat catre Diacov – care i-a cerut bani, si in plus este tras in jos de ideile tembele si fanteziste ale lui Geoana – loteria vizelor la basarabeni, inca o nesfarsita magarie a unuia care a scos din rabdari pana si mumia bolsevica Ion Iliescu, cel care l-a tintuit definitiv cu calificativul Prostanacul…Sictirul la adresa PSD a izbucnit chiar public, la o emisiune a TVRi cand Pantiru a recunoscut ca s-ar fi bucurat sa intre pe listele PDL, daca ar fi fost chemat.

Pana intr-atat de tare e scarbit Pantiru de propriul partid incat afisele si insemnele sale electorale sunt lipsite de orice trimitere la cromatica partidului – culoarea rosie a fost inlocuita cu albastrul, iar sigla PSD este absenta complet. Desigur, ca om al legii Pantiru ar trebui sa fie oarecum framantat nu de ideea ca ar savarsi o ilegalitate prezentandu-se ca un independent ci ca savarseste o frauda, o inselaciune in dauna electorilor, nepreveniti ca distinsul candidat cu mina serioasa de pe afisele albastre ar fi totusi membru PSD, ba a mai si platit niste mii de euro pentru asta.

Contracandidatilor mai in varsta ai lui Tomac, crescuti in spirit komsomolist, nu le-a ramas decat varianta de contrapropaganda clasica – de tip sovietic, care excela in uzul dezinformatii tactice si al intoxicarii strategice respectiv, mai pe romaneste, improscarea cu zoaie a celui aflat cel mai in frunte. Textul care previne inca din titlul "englezit" ca este vorba de "f..tut" candidatul, plasat la ea pe site de tanara colega de la Chisinau, are calitatea ca ordoneaza si alimenteaza totodata intreaga serie a atacurilor sablon care au urmat. Ca articolul de "analiza" este realizat de un autointitulat "fucker", cu domiciliul la Bucuresti sau la Chisinau, aproape ca nu mai conteaza decat ca barfa, ceea ce in cazul Stelutei vine aproape de la sine.

Evident, ca la orice insiruire scrisa de minciuni, la analiza de text ies la iveala inadverdentele si tezele provocatoare care se bat cap in cap. Insa analistul Stelutei are justificari potrivite la orice. Teze conturate grosier: practic toti cei care il sustin pe Tomac o fac pentru ca sunt platiti si eventual sunt oamenii rusilor; Chirtoaca ar fi un venal si un mercantil care pentru bani, ar trece peste orice, Roncea ar fi si el un venal si un mercantil deoarece "ar avea afaceri cu Rosca" maleficul, omul rusilor etc iar Basescu – presedintele tuturor romanilor, este cand Sauron cand cel mai fraier om de pe pamant deoarece l-a ales pe Tomac, in loc de un, bunaoara, Dabija, sau Pantiru. In acelasi timp totusi Basescu este insa si cel mai smecher pentru ca a ales prin Tomac "varianta de castig 100%". Ceea ce cred si eu.

Evident, simplificand, nu pot sa nu ma gandesc ca tot puhoiul navalit pe capul lui Tomacescu se datoreaza si faptului ca - spre deosebire de contracandidatii sai -, el nu se poate incadra nici macar ca varsta pe vreo lista a vechii garzi a KGB din Chisinau, cu filon adanc moscovit, sau a celei mai stilate, a FSB/SVR, cu raspandire internationala.

Se stie ca deseori analizele psihologizante si conspirationiste asupra unor fapte si persoane reflecta maniera de actiune si limitele de gandire ale autorului. Omul care a redactat textul de pe Unimedia este un personaj cu dereglari, care se imbraca in fuste, isi ia nume de dama, pentru a iesi, pe intuneric, la drumul mare, si a se da mare "fucker". Loveste din anonimat, varsa cu zoaie, de preferinta pe un site comod, feminin, si se ascunde la loc in tenebre insalubre si urat mirositoare. Cel care a comis "fuck"-reala e cum e… dar de ce a fost publicat?!

Problema are, deontologic vorbind, mai multe laturi. Imi este neclar rolul Stelutei aici si desigur ca numai ea stie cel mai bine care a fost acesta precum si identitatea misteriosului "Ecaterina", cel care o viziteaza in miez de noapte, pe blog. Oricum numai ea stie ip-urile unor astfel de vizitatori misteriosi. Imi amintesc de titlul unui filmulet haios aparut la jurnaltv.md unde a lucrat (sau mai lucreaza) Steluta: "Don't worry, vacutza, cind iti cer IP-ul, arata-le putza!" – filmuletul ironiza angajatii SIS care cotrobaie dupa ip-urile forumistilor din Moldova. E cazul sa parafrazez titlul haiosului material?… Desigur, glumesc, deoarece daca nu ma insel si SIS-ul stie exact despre ce "fuck"-eri o viziteaza pe Steluta deoarece serverul Unimedia a fost relocat in Moldova, astfel ca SiS stie nu doar IP-urile ci are acces si la baza de date cu adresele de mail corespondente IP-urilor si la alte date personale, numele si prenumele stocate, etc, etc… aviz amatorilor.

Steluta Popa a fost una din vedetele postului EuTv controlat de oamenii de afaceri crestin-democrati. Avea un statut privilegiat si o viata destul de buna. Inlaturarea ei de la locul de munca este invaluita in mister, pentru publicul larg. S-au facut tot felul de speculatii, intre care si unele care se refereau la chestiuni cu caracter extra si intra-profesional. Este posibil ca o anumita ranchiuna sau dorinta de razbunare sa o fi motivat pe Steluta, atunci cand a dat drumul pe propriul sau site, cu ochii inchisi, fara o minimala si civilizata verificare, a textului "misteriosului" care il diaboliza pe fostul ei patron Iurie Rosca. In tot cazul, chiar daca au fost inversate rolurile si el este "Ecaterina" iar ea "Potemkin", oricum toate materialele anti-Tomac nu sunt decat niste invective de carton care se vor prabusi ca un castel de carti murdare de joc cu fetele lui Putin pe-o parte si a lui Iusckenco pe cealalta (apropo, pentru cei care sustin ca Tomac nu e basaraben, pentru ca vine din Ismail, Ucraina: tot Basarabia e, tovarasi! Basarabia romana! Locul de nastere al Maresalului Averescu!).

E regretabil ca, desi nu m-a sunat si nici nu m-a anuntat pe mail ca cineva foloseste numele meu pentru a da in mai tanarul Eugen Tomac, a stiut insa, dupa cum spuneam la inceput, sa ma roage sa elimin de pe blog-ul meu un comentariu al unui fost operator care a lucrat cu ea la EuTv si care spunea lucruri destul de aspre la adresa sa. Pe care insa, nu sunt in masura sa le judec. Ii rezerv insa Dreptul la replica, alaturi de cel al fostului ei coleg, tot asa cum va solicit si eu, acelasi lucru, ca raspuns la toate invectivele legate de numele meu si acceptate pe portalul dvs, pe care, de altfel, il urmaresc zilnic, cu deosebita atentie.

In incheiere, draga Tudor Darie si dragi prieteni si dusmani din Basarabia romana, indiferent de motivatiile mai mult sau mai putin ascunse intoxicarii difuzate si pe site-ul Unimedia, ca si pe majoritatea portalurilor basarabene, atrag atentia ca avem de a face cu o operatiune de laborator. Laborator al unei vermine binecunoscute, mai ales la Chisinau. Sunt convins ca, pana la sfarsitul campaniei, diversiunile se vor tine lant. Am fost deja informat asupra naturii unor alte actiuni aflate in curs de derulare. Ar fi pacat ca exact mai tinerii mei colegi de la Chisinau sa intre in opozitie absurda chiar cu echipa ziarului care scrie si face cat poate pentru Basarabia, pentru Romania.

Niciodata nu-i prea tarziu pentru a repara o greseala si a porni o colaborare fireasca, frateasca, pentru cauza romaneasca, cu increderea ca o noua generatie de basarabeni, din care face parte si Eugen Tomac, va stii cum sa faca sa dispara sarma ghimpata de la Prut:

"Generatii secate se sting,
Tinerii rad catre stelele reci -
Cine-si va pierde credinta-n izbanda
Pe-aceste mereu miscatoare poteci?

Noi, nu! Niciodata! Noi, nu!"


Victor Roncea

6 comments:

Anonymous said...

Salutari, Dle Roncea.
As caracteriza postul Dvoastra cu un slang Rusesc MONOGABUKOFF (ceea ce s-ar traduce "Multe Litere"). Consumatorul de stiri basarabean de rand nu prea poate digera asa mult material, din pacate.

Cat despre UNIMEDIA si TuDarie, nu merita asa mult de scris - sunt niste karkaotasi de rand (in rand cu cei de la Timpul, Jurnal de Chisinau, Literatura si Arta - darie a fost si stagiar si "stuka4i" [media-turnator] pe la unele din ele).

In mediul de tineret implikat in politica se cunoaste ca Darie cu trup si suflet apartine idolului sau Vlad Filat, insa mai incearca sa se astearna (sa-si faca imagine buna) si in fata lui Dorin Chirtoaca, iata si de unde vine "reKlama" si calomnia camuflata asupra lui Tomac.

Nu merita

paul said...

Cristian David spune insa, ca nu isi mai aminteste daca a scris in declaratii, ca a consumat sau nu droguri.
Cristian David l-a sprijinit pe Bogdan Olteanu in ascensiunea acestuia in PNL.
Doi tineri “drogati” au marturisit , ca au imprastiat materiale de campanie false in care Bogdan Olteanu ar fi sustinut drepturi pentru minoritatile sexuale.


Cu stima si respect un cetatean in sevraj

Anonymous said...

Domnule Roncea,
1. E de inteles de unde dezinformarea in stil kgb-ist in Basarabia. Este campanie electorala, una primitiva asa cum este de fapt majoritatea electoratului. Nu va faceti probleme, asocierea numelui dvs cu o complicata si nerealista conspiratie Rosca-Basescu-Tomac-Chirtoaca este apa de ploaie. In fond, la adresa celorlalti candidati si "relatiilor acestora" s-au scris lucruri mult mai daunatoare, mai oribile. Alegatorul pana la urma voteaza omul, mai putin barfele complicate.
2. Insa AVETI PERFECTA DREPTATE atunci cand mentionati pe de o parte lipsa de fair-play a Stelei Popa (la ea e ceva obisnuit sa procedeze intotdeauna fara colegialitate, numai si numai in interesul propriu, iar pe de alta parte duplicitatea acestei jurnaliste aparuta peste noapte, in brate cu toate ideile pro-romanesti si relatiile dansului din media romaneasca ale profesorului Dungaciu. Din pacate, un om inteligent si aparent serios s-a compromis detul de grav prin promovarea cu orice pret a acesteia, procedand fara discernamant, orbit se pare de teatrul ingenuu de care vorbeati si dvs. Stati linistiti, romanismul Stelei Popa se va dizolva la prima oportunitate mai mare decat cea din prezent. Fara Eutv, fara blogul pro-romanesc gazduit de Unimedia (audienta se datoreaza dealtfel acestor teme valoroase, dar nicidecum valorii intrinsece a Stelei Popa), aceasta ar cadea din nou in anonimat. De ce? Pentru ca practic nu are calitatile necesare unui jurnalist de cariera - nici idei personale, nici stil, nici forta si mai ales nu are CARACTER SI VERTICALITATE. In schimb, are certe calitati de manipulatoare, profitoare si impostoare.
Minciunile pe care le stim cu totii cei care am lucrat cu ea, ambitia pe atat de mare pe cat era de slab pregatita, talentul de a-i sapa pe altii pentru a-si face loc, de a profita de munca altora, de a se baga in combinatii dubioase inca din facultate pentru ascensiune, si multe altele, au facut-o la varsta ei o adevarata "profesionista" a minciunii si imposturii. De aceea este atat urata de fostii colegi. A ascunde capul in nisip stand in Bucuresti si scriind confortabil la caldurica despre problemele Basarabiei nu ii spala onoarea. Eventual mareste dispretul.
Cu stima, va felicita pentru calitatea textelor, pentru stilul deosebit si puterea de lupta prin litere, pentru luciditate si impartialitate, un coleg din presa basarabeana! Dumitru.

Anonymous said...

Interesant este si faptul ca partener al site-ului Stelei Popa, este editura Tritonic care daca nu ma insel are legaturi stranse cu baietii cu ochi albastri, in special cu cei din jurul lui Magureanu. daca ma insel imi cer scuze. Dinu Gindu

Anonymous said...

Ai dreptate perfecta Victore, astia din Basarabia sunt in epoca de piatra la capitolul democratie.
Tu esti un nume, un ziarist dedicat al carui nume e foarte cunoscut....
E sub demnitatea ta sa iti pui mintea cu autori mediocri de bloguri si furnici pe forumuri care nici macar nu pot descifra si digera dreptul tau la replica. El cuprinde totul, dar eei nu inteleg nimic. Ce sa faci, de unde nu este (mintea limitata este evidenta la domnisoara mentionata), nici Dumnezeu nu cere...
Mult succes!
Bogdan

Anonymous said...

Toti sunt indignati, nimeni nu intelege. Stela Popa chiar este o prostituata. Visul ei e sa fie vedeta pe ecran. Jurnalistica e o cale, desi e o nulitate si amantii ii scriu textele, Dungaciu ii scrie in prezent.
Prostituata, minte cu nonsalanta, capabila de orice infractiune si impostura pentru a se vedea pe ecran, periculoasa, calca orice in picioare. Ma intreb la modul serios daca nu are dereglari psihice . Afiseaza o masca de inger jignit.
Mii de scuze pentru exprimare, dar la cat sex oral le-a facut numarului imens de batrani din Chisinau inca din timpul facultatii, nu-i de mirare ca pare bolnava.