Martir de 22 de ani
Inca un tanar moldovean, in varsta de numai 22 de ani, a murit dupa ce a fost batut de politia de peste Prut iar reprezentantii ONU de la Chisinau au fost ingroziti de ceea ce au gasit in timpul vizitei la Penitenciarul nr.13, unde sunt detinuti tinerii care au protestat pe 7 aprilie.
Cadavrul lui Ion Tabuleac a fost aruncat in noaptea de 7 aprilie, in urma protestelor din centrul capitalei de peste Prut, in curtea Spitalului de Urgenta din oras. El avea coastele rupte, rani adanci in regiunea tamplelor si un picior fracturat. Martorii afirma ca trupul neinsufletit al tanarului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o masina alba, marca Niva, apartinand Ministerului Afacerilor Interne, relateaza marti Jurnalul de Chisinau. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţâbuleac au primit vestea îngrozitoare de la medicii de la Spitalul de urgenţă că fiul lor ar fi murit electrocutat. Exista rapoarte ca militienii lui Voronin au folosit electrosocuri impotriva manifestantilor.
Potrivit lui Semion Tabuleac, tatal baiatului, la morga nu li s-a permis sa vada corpul neinsufletit. Au vazut cadavrul doar dupa ce acesta a fost imbracat. "Unul din lucratorii de acolo mi-a spus ca a fost adus de o masina Niva, alba, apartinand Ministerului Afacerilor Interne, si a fost aruncat in curtea Spitalului de Urgenta. Era doar in maiou si pantaloni. Nu ne-au permis sa-l vedem in hainele in care a fost adus. Am constatat ca avea un picior frant, costele rupte. Avea rani adanci in regiunea tamplelor", spune cu voce tremuranda tatal baiatului.
Certificatul de deces constata ca moartea tanarului ar fi survenit in urma unei traume toracice. "Baiatul nostru nu avea nici-un document la el. Prima oara ne-au spus ca l-au gasit in strada. Daca ar fi fost gasit in halul acela intamplator in strada ne intrebam cum de-au reusit sa afle cine e si de unde e, ca a doua zi au si luat legatura cu noi si ne-au informat despre moartea lui", se revolta plangand mama baiatului, Tatiana Tabuleac. Ion a fost inmormantat sambata, 11 aprilie. Parintii n-au consultat un avocat si zic ca vor sa cunoasca adevarul despre moartea fiului lor, potrivit Jurnalului de Chisinau.
Reprezentantii ONU, ingroziti de bataile si conditiile in care sunt incarcerati tinerii
Consilierul pentru Drepturile Omului al ONU din Moldova, Edwin Berry, a declarat: "Nu am mai vazut asa ceva!" dupa ce a vizitat recent Penitenciarul nr. 13 din Chisinau, conform ziare.com. El a spus ca a vazut cel putin 40 de tineri care erau detinuti in diferite celule. "Cu totii aveau urme de batai si traume", a spus Berry, adaugand ca toate persoanele pe care le-a vazut aveau intre 18 si 24 de ani. Tinerii au declarat ca au fost batuti in sectiile de politie.
Ei au mai mentionat ca au fost detinuti acolo in celule mici de cate 8 metri patrati, in care se aflau cate 25 si chiar 28 de persoane. "Li se da foarte putina apa, iar hrana deloc. Majoritatea dintre ei s-au plans ca nu li se permite sa se intalneasca cu avocatii", au mai adaugat reprezentantii ONU.
Raportul mai arata ca exista si femei batute cu bestialitate. De asemenea, tinerii au fost somati sa semneze declaratii sau documente pe care nu au avut voie sa le citeasca. Responsabilul ONU a declarat ca au fost documentate urmele de tortura pe care le poarta acesti tineri, iar fotografiile si filmele colectate vor fi utilizate pentru a informa imediat comunitatea internationala despre ceea ce se intampla in Republica Moldova.
Procuratura Generala a Republicii Moldova: "Drepturile tinerilor sunt respectate"
Intr-un comunicat oficial, Procuratura din Republica Moldova afirma ca "tuturor persoanelor arestate le este acordata asistenta juridica si ca procurorii verifica in permanenta camerele de detentie in scopul excluderii unor eventuale abuzuri din partea oamenilor legii".
Insa tinerii povestesc cum au fost batuti si torturati fara mila. "M-au lovit pana la masina. M-au aruncat in masina... Ne-au pus pe toti acolo si au strigat: 'Mainile dupa cap!'. Ne-au batut pe drum tare. M-am trezit la Comisariatul de politie de la Buiucani. Acolo ne-au dat jos din masina si cand a inceput sa ne intalneasca politia ne-au batut cu bastoanele. Chiar acolo la perete mi-au tras trei bastoane aici, altul aici, in spate, in cap, peste picioare. La un moment dat, am cerut apa. Si mi-au dat acolo niste apa. Stateam asa, cu mainile dupa cap, si am cazut. Mi-am pierdut cunostinta. Mi se ducea limba inauntru! Apoi m-au scos afara si ma intreaba: 'Te-a batut politia?'... Eu ce trebuia sa spun... - clar ca am zis 'Nu!'. Ce, trebui,a sa ma ia inapoi sa ma ucida? Ei mi-au spus: 'Eu sunt procurorul la tine acuma. Fac ce vreau cu tine!'".
OSCE cere autorităţilor de la Chişinău să permită accesul presei internaţionale
Ministerul Afacerilor Externe salută demersurile realizate de către Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Miklos Haraszti, pe langă autorităţile de la Chişinău in legătură cu incălcarea dreptului la informare al mediei internaţionale in context post-electoral. "Menţionăm că intervenţia Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei este rezultatul demersurilor realizate de către MAE roman in legătură cu evenimentele recente de la Chişinău", se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszti, a cerut marţi autorităţilor moldovene să investigheze temeinic cazurile de obstrucţionare şi intimidare a presei pentru a arăta că reacţii guvernamentale exagerate nu vor fi tolerate pe viitor, potrivit unui comunicat de presă, citat de NewsIn. Miklos Haraszti i-a adresat ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan, o scrisoare prin care ii cere să asigure liberul acces al presei internaţionale in R. Moldova şi să permită relatările libere. "Oricare ar fi circumstanţele, restricţionarea accesului presei şi a liberei relatări incalcă diverse prevederi OSCE privind sfera media", i-a scris Haraszti lui Andrei Stratan. Miklos Haraszti le-a cerut, totodată, şi jurnaliştilor să respecte regulile profesionale privind detaşarea faţă de subiect, atunci cand relatează despre demonstraţii precum cele de săptămana trecută.
"Sper că vor fi demarate investigaţii temeinice şi eficiente in legătură cu pretinsele incălcări ale anumitor drepturi şi că cei care sunt găsiţi vinovaţi vor fi traşi la răspundere, in cazul in care jurnaliştii au fost vizaţi in scopul clar de a le fi obstrucţionată posibilitatea de a relata. Aceste demersuri ar transmite un mesaj puternic in legătură cu faptul că reacţiile guvernamentale exagerate nu vor fi tolerate pe viitor", a mai spus Haraszti.
In scrisoarea pentru Stratan, Haraszti a enumerat o serie de plangeri semnalate de jurnalişti străini şi moldoveni legate de abuzuri comise de forţele vamale sau cele cele poliţieneşti, agresarea unor jurnalişti şi reţinerea acestora, restricţii privind accesul la diferite servicii de internet, mai ales la paginile de socializare.
Concret, referirile oficialului OSCE cuprind: cazuri ale jurnaliştilor romani şi străini care nu au putut intra in R. Moldova la 7 şi 8 aprilie, agresarea şi reţinerea jurnaliştilor romani şi moldoveni care transmiteau in timpul manifestaţiilor din perioada 8-10 aprilie, cazul a cinci jurnalişti care au fost nevoiţi să părăsească ţara in ciuda faptului că deţineau acreditări de presă valabile, ca urmare a schimbărilor regimului de viză impus de autorităţile moldovene, şi blocarea accesului la unele pagini de internet in 7 şi 8 aprilie, in timp ce accesul la site-uri ca Facebook este in continuare restricţionat.
"In Actul Final de la Helsinki din 1975, statele participante s-au angajat să imbunătăţească condiţiile in care jurnaliştii işi pot exercita profesia in alte state participante, facilitand obţinerea vizelor de către jurnalişti", a arătat Haraszti. Acesta i-a atras atenţia lui Stratan că jurnaliştii care relatează despre demonstraţii neautorizate sau antiguvernamentale trebuie asistaţi de forţe de ordine.
"Recomandările noastre vizează şi jurnaliştii care relatează din R. Moldova şi cărora le cerem să işi indice in mod vizibil statutul lor profesional, să relateze obiectiv, fără să inflameze situaţia şi să se abţină de la a se implica personal in evenimente", a recomandat oficialul OSCE.
ZIUA Online
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment