Pages

Wednesday, November 26, 2008

Dorin Chirtoaca: Eugen Tomac este cea mai buna alegere pentru Basarabia - FOTO/VIDEO

Stiu ca partidul pe care il conduceti, Partidul Liberal din Republica Moldova, il sustine pe candidatul PD-L, Eugen Tomac. Ce v-a facut sa faceti aceasta alegere?
Sunt cel putin doua motive. Primul ar fi ca il cunosc personal pe Eugen pentru ca am facut studiile impreuna la Bucuresti. Eu eram in anul patru iar el in anul I si i-am transmis stafeta in ceea ce priveste apararea drepturilor studentilor basarabeni din Romania, pentru ca si eu am activat in Liga Studentilor de la Bucuresti. Am participat la infiintarea Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, care are deja o activitate notorie in Romania si unde a fost implicat Eugen in toti acesti ani. Pe de alta parte, exista un parteneriat intre Partidul Liberal si Partidul Liberal-Democrat din Romania, un parteneriat cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si, se stie foarte bine, Eugen este consilierul dlui presedinte. Cu totii facem parte dintr-o familie romana, care promoveaza aceleasi principii si aceleasi valori dincoace sau dincolo de Prut.
El este foarte apropiat ca varsta de cea pe care o aveati dvs cand ati castigat Primaria Chisinaului. Pe langa acest atu, ce alte atu-uri credeti ca mai are pentru a castiga dreptul de a reprezenta romanii Basarabia?
Atu-ul numarul unu este acela ca face parte dintr-o echipa care si-a asumat la nivel politic un program de guvernare care contine un capitol privind romanii de pretutindeni. Acel capitol are si un punct cu privire la reacordarea cetateniei romane tuturor romanilor din Republica Moldova si din toata lumea. Angajamentul PD-L reprezinta atu-ul candidatului pentru ca un candidat poate veni in fata alegatorilor nu doar cu ceea ce vrea el sau cu ceea ce poate sa declare, cu programul asumat de toata echipa si fara un asemenea program asumat de intreaga echipa, declaratiile sau angajamentele personale ale candidatului nu fac doi bani. Degeaba declara cineva ca vrea sa dea cetatenie, daca stim ca politica respectivelor partide este in contradictie cu declaratiile candidatilor. In ceea ce-i priveste pe candidatii PSD si PNL trebuie spus ca PSD-ul a blocat procesul de redobandire a cetateniei, nu a facut nimic pentru a-l imbunatati, incepand cu 2002, iar PNL a raspuns negativ la toate solicitarile presedintelui Basescu in vederea simplificarii procedurii de redobandire a cetateniei romane. De aceea, PSD si PNL au credibilitate zero. PD-L este singurul partid care si-a asumat la nivel politic si juridic acest angajament, avand in vedere ca este si o prioritate a presedintelui Basescu. Consideram ca problema va fi rezolvata de PD-L in Parlamentul Romaniei, avand majoritatea in Camera Deputatilor si Senat. Ceea ce pentru Eugen reprezinta unda verde in realizarea programului sau electoral.
"Voi candida la un nivel central"
Avand in vedere ca aceste alegeri se intampla pentru prima oara dupa 1944, credeti ca poate reprezenta si un prim pas pentru apropierea fireasca a Basarabiei de Romania si de Uniunea Europeana?
Si paralela cu anul '44 este relevanta, dar si cea cu situatia europarlamentarilor. Pentru ca la fel cum romanii isi aleg europarlamentarii, la fel si cetatenii romani din Republicii Moldova au posibilitatea sa -si aleaga parlamentari care fac parte dintr-un parlament al UE. Este vorba de ancore pe care Romania si UE le arunca spre Republica Moldova, astfel incat sa fie ancorata in spatiul european. Aceste mandate trebuie sa se transforme dupa aceea in investitii, in lucruri care sa simplifice viata cetatenilor Republicii Moldova si sa le aduca cetatenia romana astfel incat asta sa grabeasca integrarea. Si indiferent de ce guvern vom avea, noi ne vom integra automat pentru ca, chiar daca guvernul nu va dori acest lucru, atunci cetatenii vor decide optiunea pro-europeana a Republicii Moldova.
Veti candida in viitor pentru o functie in statul moldovean?
Voi participa la alegerile parlamentare din 2009, voi candida pentru Parlament, vom merge in Parlament, dar eu voi pastra functia de primar general pentru a nu permite repetarea situatiei din 2005-2007, cand Chisinaul a functionat cu doua interimate dezastuoase pentru capitala, vom guverna impreuna cu colegii din Parlament si apoi voi vedea cum vom proceda, fie pentru un nou mandat de primar, fie pentru un mandat la nivel central.
Victor RONCEA, Chisinau

Interviul integral la ZIUA: Moscova taie gazul Chisinaului
Mai jos, ce crede Dorin Chirtoaca despre Eugen Tomac


Vezi si YouTube
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vorbind despre santajul cu gaz facut de Moscova la Chisinau si aniversarea trista a 90 de ani de la Marea Unire
Dorin Chirtoaca despre santajul cu gaz facut de Moscova la Chisinau si aniversarea trista a 90 de ani de la Marea Unire (II)

No comments: