Pages

Monday, November 24, 2008

Mitropolia Basarabiei: Petru de Balti decorat de Presedintele Romaniei la 90 de ani de la Marea Unire. Fierbere electorala la Chisinau

Chiar daca Ministerul de Externe de la Chisinau a emis un comunicat prin care isi exprima dezacordul fata de campania care se desfasoara pe teritoriul Moldovei, devenit "pamant electoral romanesc", aceasta continua si unele autoritati par sa fi inteles ca normele europene sunt respectate intru totul, dupa cum a explicat si MAE de la Bucuresti.
Din pacate, nu toate. CNA-ul de aici a emis o "recomandare" catre posturile Radio si TV prin care "atentioneaza" ca, daca se incalca legea prin prezentarea candidatilor la uninominalele din Romania pentru "Colegiul Basarabia", acestea risca supendarea licentei. Desi atmosfera este cam de "razboi rece", ieri, organizatiile studentilor basarabeni din Romania si-au exprimat, intr-o conferinta publica, sustinerea fata de candidatul PDL Eugen Tomac, consilier al presedintelui Romaniei pentru relatiile cu romanii de pretutindeni. Miza viitorului reprezentant al basarabenilor in Parlamentul de la Bucuresti o constituie redobandirea cetateniei romane pentru toti cei deposedati abuziv de ea in timpul regimului bolsevic. Tomac este sustinut de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, liderul Partidului Liberal. Poate si de aceea, frigul incepe sa bantuie aprig in casele basarabenilor, pentru ca primarul Chisinaului se afla in pragul unui adevarat santaj al societatii care asigura agentul termic, Termocom, cuplata la interese rusesti, si care ameninta Primaria cu deconectarea in baza unor datorii mai vechi. Un alt lider politic popular, Iurie Rosca, primeste de cateva zile o paza speciala din partea Ministerului de Interne, in urma unor amenintari cu moartea venite din partea unor contractori rusi. Saptamana care urmeaza va beneficia si de o serie de manifestari dedicate celei de a 90-a aniversari a Marii Unirii. In cadrul acesteia, ieri, Mitropolitul Basarabiei, Petru de Balti, a fost distins cu Ordinul National pentru Merit Cultural in grad de Mare Ofiter, oferit de reprezentantul presedintelui Traian Basescu intr-o ceremonie desfasurata la Ambasada Romaniei.
In tot cazul, ultima saptamana de campanie promite sa fie extrem de fierbinte in Basarabia.
Text si foto: Victor RONCEA, Chisinau
Articolul original la

No comments: