Pages

Friday, November 28, 2008

Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia pentru Eugen Tomac

Alegerile de duminica au o importanta majora pentru Basarabia, Bucovina si romanii din jurul granitelor, fapt inteles extrem de bine de tinerii populari de pe ambele maluri ale Prututului. Dovada a fost oferita de Elena Basescu, care a facut vineri un adevarat tur de forta in Basarabia, pe care a strabatut-o de la un cap la altul alaturi de cel mai tanar candidat al PDL, istoricul basarabean Eugen Tomac. Sosita inca de joi la Chisinau, fiica presedintelui s-a deplasat vineri, dis de dimineata, la Cahul. Ea a avut o intalnire cu alegatorii basarabeni pe care i-a indemnat sa mearga la vot pentru a-si alege, pentru prima oara dupa 1944 si 1989, un reprezentant in Parlamentul de la Bucuresti. Elena Basescu a declarat ca a venit in Basarabia in ciuda unor semne de tensiuni legate de aceasta campanie, desfasurata si pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca i se pare normal sa fie alaturi de un tanar patriot ca Eugen Tomac, consilier al presedintelui tarii pentru relatia cu romanii de pretutindeni. Cel mai tanar membru al familiei Basescu a ajuns la Cahul chiar inaintea tatalui sau, presedintele Traian Basescu, si a tinut sa afirme ca si-ar dori ca la urmatoarea vizita sa gaseasca si un consulat romanesc unde basarabenii sa-si poate rezolva problemele mai usor.
"Este un moment istoric, creat datorita noului sistem de vot uninominal pus in practica pentru prima oara in Romania", a declarat tanara politiciana populara pentru presa. Cu aceste alegeri, "la Bucuresti s-a vorbit mai mult ca altadată, ba chiar mai mult ca niciodată despre Basarabia", a mai spus secretarul general al tineretului PDL. "Cea mai buna dovada este chiar prezenta mea aici. Sunt convinsa ca basarabenii vor conta din ce in ce mai mult in ecuatia politica romanească. Mai ales dupa ce isi vor primi cetatenia, toti aceia care au dreptul natural de a se numi romani. Sunt convinsa ca Eugen Tomac va reusi sa demareze acest proiect. Sansa sa este si o sansa pentru Basarabia", a mai afirmat Elena Basescu.
Prezenta sa in mijlocul basarabenilor din Cahul a fost salutata entuziast cu aplauze si urale, de multe ori fiind chiar asaltata de multime. "Domnisoara Basescu, pot sa votez cu buletinul fiicei mele, ca ea e plecata la munca si vrea sa il aleaga pe Eugen?!", a intrebat o doamna rumena in obraji dupa ce a imbratisat-o si pupat-o pe fiica presedintelui, fara a uita sa-i transmita cat de mult il iubesc basarabenii pe Basescu. "Asemenea!", i-a replicat tanara, amintind ca in Basarabia procentul sustinerii lui Traian Basescu la Referendum a fost cel mai mare din intreaga lume: peste 90%. La intalnire au fost prezenti si preoti ai Mitropoliei Basarabiei, care i-au indemnat sa mearga la Bisericuta de la Tiganca. Insotita atat de Eugen Tomac cat si de primarul Chisinaului, tanarul Dorin Chirtoaca, la intoarcerea spre Chisinau, Elena Basescu si mica sa delegatie de prieteni s-au recules la mormintele eroilor romani care odihnesc in Cimitirul de la Tiganca, reamenajat recent de catre autoritatile din ambele state romanesti.
Ajunsa la Chisinau, Elena Basescu a fost intampinata cu flori si alte urale la Academia de Studii Economice, unde un amfiteatru plin ochi de studenti a ascultat cu mare atentie ce aveau tinerii de la PDL sa le spuna despre cat de mult conteaza votul lor si prezenta la urne, pentru Basarabia, pentru Romania si viitorul nostru comun. Temele dezbaterilor animate au fost dreptul la cetatenia romana si posibilitatea de a studia in Romania, ca si facilitatile pe care ar trebui sa le acorde statul roman conationalilor din jurul granitelor. Chirtoaca i-a delectat pe studenti cu un filmulet inregistrat in timpul campaniei electorale cand, la Bacioi, primarul comunist le-a taiat curentul generand o adevarat demonstratie de solidaritate cu Eugen Tomac ceea ce a dus, in final, la venirea Politiei. De la ASE, Elena Basescu, Eugen Tomac insotiti de Dorin Chirtoaca si fostul detinut politic la Tiraspol, Alexandru Lesco, s-au deplasat la Politehnica, unde fiica presedintelui le-a impartasit studentilor despre dragostea sa si a tatalui sau pentru Basarabia. Turul de forta a continuat cu o intalnire electorala la Nisporeni, unde, chiar daca se facuse deja seara, oamenii au venit cu mic cu mare sa o imbratiseze pe Elena Basescu si sa-l apalude pe Eugen Tomac, pe care l-au comparat cu tanarul invingator al primariei Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Vorbitorii inflacarati au afirmat ca, spre deosebire de contracandidatii sai, care au un incarcat trecut sovietic, Eugen Tomac este singurul necompromis si singura sansa pentru o apropiere reala a Basarabiei si romanilor din jurul granitelor de Bucuresti. In tot cazul, alegerea lui Eugen Tomac ar putea constitui prima punte solida peste Prut, intre Bucuresti si Chisinau, de la podul de flori incoace.
Mai multe detalii precum si un interviu in exclusivitate pentru ZIUA, in scurt timp, AICI!
Vezi si

EXCLUSIVITATE ZIUA ONLINE
2008-11-28 22:58
Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia

No comments: