Pages

Wednesday, November 26, 2008

Cine si de ce il sustine pe tanarul istoric Eugen Tomac, cine si cum sustine Troika Pantiru-Dabija-Roman

COMUNICAT DE PRESA AL STUDENTILOR BASARABENI DIN BUCURESTI, BRASOV, TIMISOARA, CONSTANTA, GALATI, CHISINAU

Constatam cu stupoare si mahnire campania de manipulare a opiniei publice realizata profesionisit de catre unii candidati la functia de deputat in Parlamentul Romaniei prin intermediul unor bieti tineri studenti, ca si noi, cazuti insa in pacatul minciunii si al slujirii unor interese meschine. Si aici ne referim atat la Tudor Pantiru, care a capacitat in staff-ul sau electoral mai multi studenti basarabeni, dupa cum stau dovada marturii publice, cat si la preluarea in scopuri mizere electorale, de catre Nicolae Dabija, a unui apel a catorva « grupuri studentesti de initiativa ».
Totodata consideram regretabila prezentarea acestui apel cu atata aplomb fara a se verifica autenticitatea si reprezentativitatea grupusculelor respective. Majoritatea acestora, dupa cum le spune chiar numele, sunt doar « grupuri de initiativa » si nimic altceva, in nici un caz organizatii legal constituite si inregistrate ca atare la Tribunal. Maine-poimaine presa se poate trezi cu un comunicat asemanator din partea Grupului de Initiativa pentru Eliberarea Basarabiei, afiliat la Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, sau, mai curand, dupa cum sta cazul in situatia noastra, arondat la PSD si PNL, membre ale unei aliantei murdare care guverneaza subteran Romania si care acum isi arunca zoaiele si asupra Basarabiei.
Dupa cum am aflat si noi din presa, simpatizantii sau chiar angajatii lui Pantiru si Dabija considera ca ne-am depasit « nedeontologic » statutul de organizatie studenteasca apolitica. Gresit : organizatia noastra este si ramane apolitica, dupa cum ar trebui sa fie si « initiativele » semnatarilor replicii electorale a aliantei PSD-PNL. Dar, dupa cum probabil bietii nostri colegi constransi sa semneze comunicate « apolitice » nu stiu, si The New York Times, de exemplu, celebrul si prestigiosul ziar american de renume mondial este la fel de apolitic si obiectiv, din punct de vedere deontologic, ca si noi. Si, cu toate acestea, asta nu l-a impiedicat sa il sustina deschis si public pentru presedintia Statelor Unite ale Americii pe tanarul candidat Barack Obama. Si sa aiba dreptate si castig de cauza in demersul sau. Si nu este singurul for apolitic care a luat acesta decizie. Acelasi crez il impartasim si noi.
Motivatia este simpla, desi, cu toate acestea, pentru unii inaccesibila: exista momente in cursul vietii unei natiuni cand un gest, cat de mic, dar hotarator, poate schimba chiar destinul unei tari, a unui popor, trasat gresit de « guvernantii din umbra ». Chiar daca, de cele mai multe ori, acest destin este deja scris in cabinetele secrete ale acestora, puterea poporului - vox populi - poate zadarnici orice masinatiunii, in folosul cetatenilor si a viitorului acelui neam.
Intr-un astfel de moment-cheie suntem si noi acum. Si de aceea facem apel la mass media romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului sa nu ne uite, sa nu ne ignore : adevarul trebuie spus neincetat. Despartiti samavolnic de o granita unde sarma ghimpata ne sfasie si trupul si sufletul nu putem sta cu mainile incrucisate si sa privim « apolitic » cum ne este strambat viitorul prin oameni care nu numai ca nu ne reprezinta dar sunt deja stampilati : cu mentiunea « expirat ».
Asa cum buneii si parintii nostri si-au varsat sangele in Prutul cel negru asa creste, zi de zi, suferinta noastra: multi siliti sa ramanem departe de tara-mama, vitregiti de dreptul nostru natural, cetatenia romana furata de bolsevici. Si noi suntem izvoare si unde ale acelor rauri de sange care se scurg in Prut si in marea cea mare de la ocuparea Basarabiei de trupele sovietice, de la odiosul Pact Stalin-Hitler. Avem o datorie fata de trecut, fata de viitor.
Acum, asadar - dupa cum din pacate putinii nostri colegi nu au simtit sau nu vor sa vada – este dar un moment cand, dupa ce podurile de flori ale parintilor nostri s-au ofilit de mult, putem sa refacem Podul de Piatra al neamului romanesc, mai trainic si mai frumos. Aceasta nu se va putea face insa niciodata cu oameni compromisi, cu « fosti » ai regimului sovietic, comunist si blosevic: un « fost » judecator comunist si un « fost » secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din RSSM si « fost » membru al CC al Uniunii Comunist-Leniniste a Tineretului din Moldova sovietica, un « fost » nomenklaturist « dandy » de Primavarii, respectiv « tovarasii de drum» Pantiru, Dabija si Roman.
De aceea cerem solidarizare si nu pulverizare. Am invatat din experienta trista a colegilor nostri mai mari ca, de-a lungul anilor, organizatiile studentilor basarabeni – si numai ale studentilor - au fost intotdeauna infiltrate si divizate de catre reprezentanti ai unor organisme speciale (este binecunoscut, spre exemplu, « cazul Radauta »). Am fost mereu la mezat. Am constituit mereu subiect de vanzare-cumparare intre cei care negociaza soarta zonei, serviciile speciale rusesti sau « moldovenesti » . Acum este momentul sa spunem NU acestor incercari si DA alegerii unui tanar la fel ca si noi, care a patimit ce patimim noi, care a recitat in gand din Eminescu privind cu lacrimi in ochi la gardul de sarma ghimpata, care a cautat zadarnic o bisericuta romanesca ca sa se roage in limba lui, care a mancat coltucul nostru de paine uscata, intr-un colt igrasios de camera de camin, pentru a studia Istoria neamului, care a stat ani de zile la coada si « verificari » ca sa-si obtina dreptul sau, cetatenia sfanta, si care stim ca va lupta pentru noi si pentru Basarabia cum a luptat si pana acum, in fiece clipa a vietii sale.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care noi am ales sa il sustinem pe fata, deschis, pe Eugen Tomac, asa cum face la fel de tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Si nu pe la spate, pe ascuns, cum fac altii pentru Troika Pantiru-Dabija-Roman.
Nu vorbim si nu am pretins ca vorbim in numele tuturor studentilor basarabeni. Ar fi o absurditate. Noi vorbim insa in numele celor angajati civic, celor carora le pasa de viitorul european al Basarabiei si basarabenilor, acum, intr-un ceas hotarator, la pragul aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire.
Romani, votati pentru Basarabia, votati pentru Romania, votati cu noi, viitorul tarii, in gand si fapta!
Asa sa ne ajute Dumnezeu !

Semnează :
§ Alexandru Rîşneac – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Sergiu Bucşa – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Lucia Răzmeriţă – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Aurel Tudoroi – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Corina Ciobanu – preşedinte al OSB Bucureşti
§ Sergiu Răcilă – vicepreşedinte al OSB Bucureşti
§ Vlad Durnea – vicepreşedinte al OSB Bucureşti
§ Ştefan Miron – secretar general al OSB Bucureşti
§ Octavian Apostol – preşedinte al OSB Braşov
§ Iulian Munteanu – preşedinte al OSB Constanţa
§ Anatol Tinică – vicepreşedinte al OSB Constanţa
§ Alexandru Jurcăneanu – preşedinte al Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi
§ Ion Buga – preşedinte al Şcolii de Vară «Comunităţi Româneşti şi Identitate Europeană »

No comments: