Pages

Sunday, February 17, 2008

Răul a fost dezlănţuit

E vreo doua noaptea. Am terminat de rasfoit electronic principalele ziare internationale care ma intereseaza. Am postat linkuri catre ele si intr-un nou post Resurse Media (dreapta jos). Toate publicatiile serioase din lume au dat cap de ziar despre Kosovo. Numai noi nu... Nimic nu mai e de mirare. In fine, EvZ se remarca din toata presa noastra. Bravo lor! Extrag mai jos citate si va recomand si doua postari de pe youtube despre dusmanii care au creat frontiera interna a Romaniei. Fotografia e de ieri seara, de la Cluj, cand ungurii (unii unguri) au iesit cu "Bravo, Kosovo!".

Cine sunt tinerii unguri care au demonstrat la Cluj: Ferenc Attila Lokodi, vice-presedinte unei asociatii care isi zice HVIM. Asta e numele unuia dintre tinerii care au salutat la Cluj, ieri seara, declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo. Pe internet, asociatia duce o lupta asidua pentru autonomia teritoriala a "tinutului secuiesc". In acest sens, Lokodi a depus anul trecut, pe 3 iunie, o petitie la Ambasada Romaniei de la Budapesta in care raspicat autonomie si drepturi colective pentru maghiarii din Romania. Totodata cere schimbarea Constitutiei Romaniei si protejarea maghiarilor din Romania care sunt asupriti, in opinia lui, de 87 de ani.

INFO de la Dan Tanasa - http://tanasadan.blogspot.com/


Program de autonomie pentru maghiari
Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) - Scaunul Sfântu Gheorghe a speculat şi ea politic situaţia din fosta Iugoslavie, cu referire directă la Ţinutul Secuiesc. „Dacă marile puteri din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, atunci vor trebui să sprijine şi autonomia Ţinutului Secuiesc“, a declarat Benedek Barna, preşedintele CNS, citat de Mediafax. „Problema Kosovo ar putea să ne ajute, bineînţeles, pentru că acolo există o minoritate sârbă“, a menţionat şi Andrassy Arpad, secretarul Biroului Permanent al CNS. Şi el a apreciat că, din perspectiva recunoaşterii europene a dreptului la autodeterminare, evenimentul de ieri este „un precedent“. „Noi avem un program referitor la minoritatea maghiară din România, în care intră şi obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, iar evenimentele din Kosovo nu fac decât să demonstreze că aceste situaţii pot fi foarte bine rezolvate pe cale paşnică“, a precizat şi Laszlo Borbely, vicepreşedinte al UDMR.
INTERVIU Csaba Sogor: România trebuie să recunoască independenţa Kosovo
EVZ: Ce v-a determinat să mergeţi la Priştina?
Csaba Sogor: Am venit pentru că e un moment important pentru istoria acestei ţări, iar prezenţa noastră aici asigură cetăţenii României că această declarare a independenţei se desfăşoară paşnic. În plus, pe noi, maghiarii din România, ne interesează şi acordarea drepturilor colective comunităţilor sârbe din Kosovo. Situaţia de aici poate reprezenta într-o oarecare măsură un precedent.
În ce calitate aţi mers, dvs. şi domnul Andras, la Priştina?
Am mers pe cont propriu, nu am fost trimişi de partid. Iniţiativa ne aparţine, la fel ca şi costurile călătoriei.
Consideraţi evenimentele din Kosovo un model pentru comunitatea maghiară din România?
Cred că noi avem modele mult mai bune, cum este situaţia din Tirolul de Sud. Kosovo nu este exemplul cel mai bun, făcând o paralelă cu Ţinutul Secuiesc. Kosovo este însă un exemplu pentru ţările care nu au reuşit să-şi protejeze propriii cetăţeni.
Care este viziunea europarlamentarului Csaba Sogor asupra declarării independenţei provinciei Kosovo?
Cred că România va înţelege că recunoaşterea independenţei era singura posibilitate, după ce s-a întâmplat aici. Trebuie să luăm un exemplu de la SUA şi Marea Britanie. Bineînţeles, noi sperăm ca nu numai exemplul din Kosovo, ci şi cel al celorlalte puncte tensionante din Uniunea Europeană - mă refer la minorităţile mai recent sosite în Uniune - să determine Parlamentul European să găsească o soluţie convenabilă pentru toate situaţiile care pot crea o tensiune.
Credeţi că România va recunoaşte autonomia noului stat?
Da, şi cred că asta e cea mai bună soluţie. E în interesul ţării noastre să milităm pentru drepturile colective ale comunităţii sârbe din Kosovo. Este cel mai important nu doar pentru comunitatea maghiarilor, ci pentru toţi românii. (Liviana Rotaru, EvZ)

„BRAVO, KOSOVO!“ Maghiarii din Cluj cer autonomie
Tinerii maghiari radicali din Cluj s-au adunat aseară pentru a sărbători proclamarea independenţei provinciei Kosovo şi pentru a cere drepturi mai mari pentru minoritatea maghiară. Ei purtau pancarte pe care se putea citi, în limba maghiară, „Bravo, Kosovo!“, „Trăiască autonomia naţională“, „Autonomie şi pentru secuime“ şi „Drepturi pentru minorităţi“. Kristina Sandor, şefa Organizaţiei Tinerilor Maghiari din Ardeal, a declarat că doreşte o largă autonomie pentru judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. „Noi nu cerem independenţă. Nu cerem atât de mult. Noi cerem o autonomie lărgită. Credem că acest pas care s-a făcut azi în Kosovo ar fi un bun exemplu şi pentru România, în ceea ce priveşte drepturile comunitare. Acest pas este unul bun şi pentru comunitatea maghiară din România să-şi declare voinţa de a avea o mai largă autonomie“, a spus Sandor. (Mihai Şoica - EvZ)
Ce vor ungurii (unii) sa faca in Romania


CE scriu ungurii (unii) despre romani

No comments: