Pages

Thursday, December 18, 2008

Falsul "caz Dan Stanca". Cenzorul "cenzurat". "Solidaritatea" respingatoare

1) “Scrisoare deschisa” adresata D-lui Dan Stanca – redactor coordonator – al publicatiei “Aldine”, saptamanal pendinte de ziarul “Romania Libera”
urmata de
2) “Sesizarea” mea catre “Clubul Roman de Presa”, care motiveaza documentar-explicit existenta prezentului “Jurnal de autor cenzurat”

“Scrisoare deschisa”

Ca fost autor-colaborator publicat de ziarul “Romania Libera” in perioada 1996-2005, in numele eticii ce ar trebui sa guverneze presa scrisa post-comunista romaneasca, va fac cunoscuta in cele ce urmeaza o “sesizare” supusa rezolutiei “Consiliului de Onoare” al “Clubului Roman de Presa”, pe care o public spre accesare pe internet prin prezentul “Jurnal de autor cenzurat”, ca motivare documentara explicita a existentei acestui jurnal, la care am fost obligat sa recurg dupa 10 ani de colaborare cu “Romania Libera”, in urma cenzurarii de catre D-vs., Domnule Dan Stanca, a cronicii mele inceputa in acest ziar prin articolul “Comunismul, un blestem pe capul romanilor?”, publicat de “Aldine” in numarul sau aniversar 500 din 23 Decembrie 2005.
Condoleantele mele pentru “Decesul” publicatiei “Aldine”, transformata de catre D-vs. ca redactor coordonator, intr-o “arhiva mucegaita”, o adevarata “tristete publicistica” “contruita” dupa 2005 in stil de “activist-culturnic cu ifose elitiste”, exclusiv din materiale istorico-documentare, “speculatii filozofice sau opinii”, rupte intentionat de realitatea noastra civica de dupa ’89, toate selectate cu grija printr-o cenzura menita sa intrerupa orice comunicare interactiva cu societatea civila in problematica ce framanta, preocupa si intereseaza tranzitia noastra post-totalitara, comunicare asigurata de altfel de “Aldine”, infiintata de D-nul Mihai Creanga in 1995 si care a functionat ireprosabil ca atare pana in 2005!
Cred ca frustrarea “activismului culturnic” a facut sa va impuneti aceasta viziune redactionala, efectiv incompatibila cu varietatea de exprimare ce s-a practicat la “Aldine” inca de la infiintare, astfel ca dupa numirea D-vs. la finele lui 2005, ati publicat la acest saptamanal numai “privind inapoi” si ati cenzurat tot ce interesa “actualitatea si viitorul civic romanesc”!
In opinia mea este evident ca acest gest publicistic efectiv imoral si retrograd in ziua de astazi, vi-l permiteti in calitate de “ziarist mercenar angajat permanent”, deci cu acordul conducerii ziarului! Ca atare mi-am facut datoria sa prezint spre monitorizare acest fenomen deontologic aberant, petrecut real la Romania Libera”, “Consiliului de Onoare al CRP” ca for competent si sa compatimesc sincer rolul D-vs. si al ziarului la care “lucrati”, pentru aceasta politica redactionala “parsiv-manipulatoare de opinii”, de sorginte “cripto-comunista”, pe care o consider un esec penibil, mai ales acum in era exploziei informationale a “internetului”!
Dovada cea mai clara : existenta acestui “Jurnal de autor cenzurat”cu accesare permanenta care asigura informarea societatii civile si desfiinteaza real astfel de “manevre redactionale subtil-diversioniste” menite sa influenteze politic-partizan opinia publica!
Victor Mircea
“Sesizare catre Clubul Roman de Presa”
In atentia Doamnei presedinte Indira Crasnea,
“Un caz de cenzura supus analizei si rezolutiei Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa”
In speranta ca onorati statutul Dumneavoastra institutional si de activitate, imi fac datoria ca in calitate de autor-colaborator publicat de ziarul “Romania Libera” in perioada 1996-2005, sa va aduc la cunostinta, pentru monitorizare, punere in discutie si raspuns, un caz de cenzura flagranta intreprinsa la acest cotidian considerat candva dupa ’90 un etalon de independenta si libera exprimare in presa noastra post-totalitara.
Astfel :
a) Va prezint alaturat - in copie - ultimul meu articol intitulat “Comunismul, un blestem pe capul romanilor ?”, publicat de “Romania Libera” in “numarul aniversar 500” al suplimentului sau saptamanal “Aldine” din 23 Decembrie 2005;
b) Va comunic totodata pentru accesare documentara adresa de “Blog”, www.roportal.ro/discutii/blog/victor_mircea, la care am publicat dupa 2005 pe internet un “Jurnal de autor cenzurat” pentru a putea continua o cronica civica din tranzitia noastra post-comunista, inceputa de mine prin articolul aparut mentionat mai sus la punctul 1. Aceasta deoarece articolele trimise de mine spre editare la “Aldine” dupa 2005 pentru aceasta cronica, au fost pur si simplu respinse la aparitie fara nici o observatie redactionala, de catre redactorul coordonator Dan Stanca numit in 2005 la acest saptamanal si care a intrerupt astfel colaborarea mea cu “Romania Libera”, ce dura de 10 ani de zile! In consecinta , solicit CRP ca for competent, sa stabileasca daca aceasta interzicere la tipar si indepartarea unui vechi colaborator de catre Dan Stanca de la “Aldine” fara nici un temei, constituie un abuz personal iresponsabil si o cenzura intreprinsa “la bunul plac”, ce reprezinta totodata un gest neprofesionist, stupid si inutil acum in era exploziei informationale si a “internetului”, dar mai cu seama un gest daunator reputatiei publicatiei la care acest redactor este angajat permanent ! Cu gandul ca prin “Consiliul de onoare” al CRP, analizati si va pronuntati in acest caz de etica jurnalistica. Astept cu incredere rezolutia Dumneavoastra la e-mail : vic_alex_mircea@yahoo.com . In situatia in care nu primesc raspuns la prezenta sesizare, consider ca, din pacate, “Clubul Roman de Presa” nu este inca pregatit sa elimine obiceiurile imorale “cripto-comuniste” din publicistica, prin introducerea si respectarea regulilor deontologice clare care sa reglementeze etic aparitiile in mass-media noastra de dupa ’89 si sa imbunatateasca astfel si locul neonorant ocupat de Romania in topul de tari stabilit periodic privind libertatea monitorizata pentru “mass-media” pe plan international. Oricum ar fi cu reparatia morala in ce ma priveste, apreciez ca societatea noastra civila este indreptatita sa cunoasca prin “Jurnalul meu de autor cenzurat” astfel de “obturari” abuzive, parsive si absconse efectuate asupra aparitiilor. Prin redactii mai exista si sunt intreprinse de ziaristi care se mai erijaza in “dirijori de opinii” de trista amintire ce incearca sa mai influenteze editarile si opinia publica in tranzitia noastra “post-decembrista” inca neterminata, umbrind astfel chiar si dupa atatia ani de la caderea dictaturii, libera exprimare la romani…. Cu adevarat mare pacat !
Victor Mircea
Autor-colaborator publicat 10 ani (1996-2005) de “Romania Libera” si apoi cenzurat neavenit la acest ziar incepand cu anul 2006 !

No comments: