Pages

Thursday, December 18, 2008

Dan Turturica, redactor sef "Romania libera", spulbera misterul "cazului Dan Stanca". Razvan Codrescu, un dezinformator de profesie

"Romania libera" confruntata cu un fals caz de cenzura
De cateva zile circula pe internet un "Protest" in "cazul Dan Stanca", ziarist la "Romania libera" si scriitor modest: "Protestam impotriva intentiei conducerii ziarului „Romania libera” de a-l indeparta pe jurnalistul Dan Stanca de la Suplimentul „Aldine”. Protestam in numele libertatii de exprimare pentru faptul ca i s-a luat dreptul la semnatura tocmai unui ziarist care si-a demonstrat profesionalismul si atasamentul fata de „Romania libera”. Protestam contra presiunilor exercitate de conducerea ziarului „Romania libera”, bazate pe motive ideologice, pentru a-l sili pe Dan Stanca sa-si paraseasca locul castigat prin munca si devotament intr-o cariera stralucita de peste 20 de ani".
Acest "Protest" a fost preluat si amplificat de un scriitor de aceeasi factura, Razvan Codrescu, alias Vasile A. Marian, pe numele sau real Adolf Vasile Crivat. Codrescu afirma chiar ca Stanca este "persecutat" si "santajat sa-si dea demisia de catre conducerea ziarului Romania libera", din cauza unui text al unui lider taranist, Iosif Toma Popescu, publicat in suplimentul Aldine in urma cu peste un an, in octombrie 2007. La apelul militant al lui Codrescu, pe lista celor "solidari" cu Dan Stanca s-au alaturat, pe langa unii ziaristi ca Florian Bichir si Ion Zubascu, nume respectabile, cum ar fi academicianul Florin Constantiniu si prof. univ. dr. Pavel Chirila.
In acest rastimp, scriitorul de dreapta Mircea Platon - co-autor impreuna cu Ovidiu Hurduzeu al lucrarii "A Treia Forta: Romania profunda" - publica in "Ziarul de Iasi" un articol intitulat "Sensul unui protest", criticat apoi, imediat, in rafale, de Adolf Vasile Crivat. Mircea Platon arata ca, oarecum, cineva tina sa puna carul inainte boilor: "Dan Stanca a disparut din paginile Romaniei libere din motive necunoscute marelui publicului. Fapt este ca, pina la momentul cand scriu acest articol, nici conducerea ziarului, nici Dan Stanca nu au explicat public, in scris, ce s-a intamplat de s-a ajuns aici. In locul unei explicatii clare, barbatesti, avem insa, in buna traditie comunista, zvonuri". Colportate in stil tipic securistic.

Dan Turturica lamureste "misterul"

Contactat pentru a lamuri acest aspect, redactorul sef al ziarului "Romania libera", Dan Cristian Turturica, mirat de "cazul" creat, ne-a informat ca, de fapt, ziaristul Dan Stanca este in concediu medical de doua luni. Turturica explica: "De-a lungul timpului, au aparut constant informatii ca anumiti ziaristi de la "Romania libera" urmeaza sa fie dati afara. Acum un an si ceva, circula zvonul ca toti ziaristii vechi urmeaza sa fie dati afara. Astazi este evident ca a fost o minciuna grosolana. Aproape 30 de jurnalisti din echipa veche a ziarului scriu in continuare pentru "Romania libera" si nimeni nu intentioneaza sa-i dea afara. Sunt ziaristi buni, seriosi si de aceea vor si ramine in continuare alaturi de noi. Singurul risc care sta in fata noastra este cel care ameninta toata presa mondiala: criza economica. Atita timp cat ziare celebre, precum Los Angeles Times au fost nevoite sa ceara falimentul, exista riscul ca si in Romania sa fim pusi in situatia nedorita de a face restructurari. Se intimpla deja la Media Pro, de unde vor pleca 300 de oameni. Insa acest pericol ne paste pe toti, jurnalisti din intreaga mass-media si nu are nici o legatura cu vreo persecutie, ideologica sau de alt fel."

Dezinformarea gri practicata de Codrescu

In ceea ce il priveste pe Dan Stanca, Dan Turturica sustine ca acesta este in continuare angajat al ziarului si nimeni nu l-a dat afara. El a fost in concediu medical in ultimele doua luni de zile la solicitarea sa, completata "cu manuta sa", afirma Dan Turturica. In ce priveste un posibil incident "ideologic" din urma, redactorul sef spune ca "Dan Stanca a continuat sa scrie in Romania libera, inclusiv editoriale de prima pagina". "Rugat chiar de mine!", exclama Dan Turturica. O farama de adevar exista insa in colportarile din zona marginala a net-ului, ceea ce reconfirma practica profesionista a dezinformarii gri din acest spatiu. "Da, a existat un incident anul trecut, cand din cauza unui articol publicat in suplimentul Aldine ziarul german Suddeutsche Zeitung a catalogat "Romania libera" drept un ziar care face apologia Miscarii Legionare (articolul scris de taranistul Iosif Toma Popescu - "Romania salvata de la Holocaust. Restituirea adevarului" - nota mea). Ca urmare a acestui articol, conducerea din Germania a grupului WAZ, proprietara cu 50% a ziarului "Romania libera", ne-a cerut explicatii. Nu mie personal, ci domnului Hurezeanu, care era director editorial. Impreuna cu domnul Emil Hurezeanu am avut o discutie cu Dan Stanca si lucrurile s-au lamurit dupa ce el ne-a explicat ca nu are in nici un caz vederi de extrema dreapta si ca nu a sustinut niciodata Miscarea Legionara si ca are tot respectul pentru victimele Holocaustului. Asta a fost tot. Domnul Hurezeanu a transmis asta in Germania si povestea s-a inchis. Daca am fi avut o problema legata de episodul de acum un an, Dan Stanca nu ar mai fi ramas la ziar atita timp. Si nu l-as fi rugat in acest rastimp sa sa scrie inclusiv editoriale de prima pagina", afirma redactorul sef, contrariat. "Repet: Daca Dan Stanca ar fi avut o problema in urma articolului de acum un an de zile, el nu ar mai fi scris. Editoriale de pagina intai! Cine nu crede sa consulte arhiva ziarului", subliniaza redactorul sef de la "Romania libera", Dan Turturica.

Dan Stanca si "Tragedia Holocaustului"

Este de remarcat ca Aldine a publicat recent, pe 3 octombrie 2008, un articol intitulat "Tragedia Holocaustului" si semnat de Virgil Lazar, in care se face o recenzie laudativa la adresa lucrarii scriitorului maghiar Zoltan Tibori Szabo, "Frontiera dintre viata si moarte". Conform articolului din Aldine, volumul a fost tradus din maghiara de Florica Perian si "atestat pentru garantarea acuratetei datelor" de "Oliver Lustig, care, copil in anii deportarii, a cunoscut ororile de la Auschwitz, scapand ca prin minune de cuptoarele lui Hitler". Cartea a fost prefatata de profesorul emerit Randolph L Braham de la The Graduate School de la City Univesity of New York, considerat "unul dintre cei mai valorosi cercetatori ai Holocaustului din Ungaria si Romania", se scrie in Aldine. In recenzia din Aldine, introdusa de Dan Stanca, se fac si afirmatii denigratoare la adresa unui carturar roman acum mort si care nu poate raspunde unor asemenea mistificari. Respectiv: "Zoltan Tibori Szabo, autorul volumul din care ne-am inspirat, a cautat cu insistenta sa dea de urmele asa numitei Filiere Sorban, de salvarea evreilor, dar n-a gasit nici un martor, nici o proba, nici chiar fosta lui logodnica nu stia de asa ceva. Dar cum nu vrem sa intram in acesta polemica incheiem spunand ca de fapt, prin aceste treceri de frontiera au fost salvati maximul (sic), conform autorului, circa1500 de evrei pe la Turda si circa 5000 prin trecerea de la Arad. Cifra de 30.000 de persoane furnizata mass mediei de Raoul Sorban este considerata o aberatie..."
Atacul la Sorban, girat de Dan Stanca, are o relevanta aparte si trebuie tratat cu atentie pentru ca vine de la comandamentul special al gruparii care incearca, orwellian, "rescrierea" si "prelucrarea" istoriei. "Dosarul Sorban" implica interesele hungariste, ale revizionismului maghiar, care, minimalizand eforturile crestinesti ale romanilor de salvare a evreilor si amplificand astfel "vinovatia poporului roman pentru Holocaust" isi diminueaza, implicit, propriile si oribilele crime in masa savarsite de "Ungaria Mare" a amiralului de Balaton, Miklos Horthy.
In acelasi numar al suplimentului Aldine, Dan Stanca a insotit aceasta recenzie cu un editorial intitulat "Orori din veacul trecut". Intrebat despre acest al doilea caz la care fac referire zgomotosii-pentru-nimic, Dan Turturica a spus: "Sa fie foarte clar: daca exista vreo problema cu acel articol, el nu ar fi aparut. A fost publicat cu aprobarea mea, deci implicit eu mi l-am asumat. Este o aiureala revoltatoare", a conchis Dan Turturica.

De ce Dan Stanca asista, atat de pasiv, la propriul sau scandal

"Ziaristul crestin" Razvan Codrescu (Adolf Vasile Crivat) sustine insa ca si acesta ii este imputat celuilalt "ziarist crestin", Dan Stanca, de catre conducerea ziarului. "Deoarece multi nu sunt la curent cu motivele pentru care, de mai bine de doua luni, scriitorul si jurnalistul Dan Stanca este santajat sa-si dea demisia de catre conducerea ziarului Romania libera, precizez (la solicitarile repetate ale unor frecventatori ai acestui blog) ca ii sunt imputate doua texte (calificate abrupt drept „antisemite” si „revizioniste”)", sustine Codrescu Adolf.
Afirmatia lui Codrescu denota ca are aceste informatii chiar de la Stanca; altfel, cum ar fi putut sa fie atat de sigur?! Ciudat insa, in tot acest scandal declansat pe seama sa, Dan Stanca a asistat pasiv, de undeva, din umbra lui Codrescu si nu a avut nici o pozitie publica, barbateasca, sa-i spunem asa. S-a multumit in schimb cu trambitele portalului ROST, Claudiu Tarziu (doar naiv?!) si Razvan Codrescu si solidaritatea unor "ziaristi crestini" ca Ion Zubascu, Mihnea-Petru Parvu, Florian Bichir, Marius Vasileanu si personaje ciudate ca Dan Haulica, supranumit de intimi "mon colonel", sau Sorin Iliesiu, celebru realizator de filme propagandistice comuniste, portavocea lui Vladimir Tismaneanu si co-autor al Raportului cu puternice note anti-ortodoxe si anti-romanesti, sau, si mai si, "cercetatoarea" Ruxandra Cesereanu, remarcata prin vivacitatea obsesiilor sale sexuale transpuse frecvent in scris, inclusiv in Aldine.

Efectul merelor stricate din cosul lui Codrescu. Tehnica amalgamarii

Alaturi de acesti "perversi ai mintii", au cazut in capcana intinsa de Razvan Codrescu si oameni respectabili, unii dezinformati si de care s-a profitat pe masura - ca fostii detinuti politici Gheorghe Boldur Latescu si Raul Volcinschi - altii naivi, manipulati prin nemeritata incredere obtinuta prin inselatorie - ca domnul doctor Pavel Chirila - si altii introdusi pur si simplu in fals - ca Andreea Bandoiu, de la Fundatia Sfanta Irina, revoltata ca, desi i-a spus ca nu este de acord sa ii fie folosit numele, fara sa-si fi dat acordul, Razvan Codrescu nici nu si-a cerut scuze pentru gestul sau si nici nu i-a indepartat numele de pe lista mincinoasa. Efectul amalgamului este insa, fara indoiala, atins de Codrescu: cand pui mere stricate in acelasi cos cu mere bune, niciodata cele putrede nu vor deveni rumene, ci dimpotriva.

Practica securistica a celor trei D: Dezinformare, Diversiune, Denigrare

Cazul Dan Stanca-Razvan Codrescu este revelator pentru o cazuistica tipic securistica. "In locul unei explicatii clare, barbatesti, avem insa, in buna traditie comunista, zvonuri", remarca Mircea Platon atragand atentia ca o astfel de practica duce foarte usor la manipulare si poate fi, cu adevarat, o diversiune. La fel, tot tipic securistica este reactia disproportionata a colportorilor "cazului Dan Stanca" fata de cei care ridica simple semne de intrebare, urmata de denigrarea profesionista a acestora, "intelectuala", cand semneaza, sau ordinara, cand se pun sub acoperirea anonimatului, prin comentarii postate la propriile materiale fetide.
"Cazul Dan Stanca" nu este primul de acest gen. Inspiratorii lui se inscriu in tipologia celor care au actionat pentru "eroizarea" lui Horia Roman Patepievici, ilustrul fizician scos din anonimat si transformat apoi in guru al intelectualilor dilematici printr-o stratagema similara: inventarea unui urmaritor al Securitatii, a unei "persecutii" - prin victimizarea sa.

"Afacerea Badin"

La fel, din intamplare tot legat de "Romania libera", este de remarcat si un alt caz, similar: "afacerea Badin". Sotia bloggerului personal al lui Dan Voiculescu, Andrei Badin, lucra, inainte de prima restructurare a ziarului, la sectia scrisori: lipea si desfacea plicuri. Nu era singura. Mai avea inca cinci colege. Conducerea ziarului a hotarat ca si ziaristii isi pot lipi sau desface scrisorile si a restructurat sectia. Buldogerul Badin, in calitatea sa de "ziarist independent" a sugerat imediat ca este vorba de o "razbunare politica" si a declansat un atac concertat asupra ziarului. Laturile aruncate in spatiul virtual de Badin se suprapuneau, "intamplator", cu momentele in care "Romania libera" publica dezvaluiri despre afacerile murdare ale lui Dan Voiculescu.
Badin, care, la fel ca si Razvan Codrescu, a fost infiltrat in zona batranilor fosti detinuti politici si a emigratiei legionare - ca si in cea a Casei Regale - pentru a le pulveriza din interior (ceea ce a si reusit), i-a gasit imediat un loc caldut sotiei sale: la Arhivele Nationale, ca secretara personala a acolitului lui Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu, autorul capitolelor anti-ortodoxe din asa-zisul Raport Tismaneanu (Editura Humanitas) si din pretinsul manual al Comunismului (Editura Polirom).

"Discriminatul" Zubascu

Ca sa incheiem intr-o nota mai vesela, este de semnalat si cazul extrem de grav de discriminare religioasa la care a fost supus (tot) la "Romania libera", celebrul "ziarist crestin" Ion Zubascu, unul dintre sustinatorii infocati de astazi ai "persecutatului" Dan Stanca. Dupa cum poate va amintiti, si in cazul lui Ion Zubascu, dat afara cu adevarat de la ziar, s-a incercat tam-tam-ul unei liste de sustinatori pe modelul "societatii in civil". Ion Zubascu raspandise zvonul - ca si in "cazul Dan Stanca" - ca a fost persecutat politic si mai mult decat atat, pentru ca este greco-catolic iar proprietarul roman al ziarului, Dan Adamescu, nu numai ca este ortodox dar, pe deasupra, tatal sau a fost si un legionar fioros. "Ziaristul crestin" de pe lista lui Codrescu ar fi fost dat afara in memoria Legiunii si a Capitanului, pentru ca, fiind greco-catolic, ponegrea Biserica Ortodoxa Romana (aceasta chiar e adevarat). Ei bine, in premiera romaneasca si mondiala, va pot prezenta adevaratul motiv al "persecutarii" discriminatului "ziarist crestin" Ion Zubascu: HOTIA ORDINARA!
Ion Zubascu a fost dat afara de la "Romania libera", exact in urma cu doi ani, dupa ce a fost surprins furand cadourile de Craciun ale fostului redactor-sef, Bogdan Ficeac, la adapostul semi-intunericului. Dovada, bine vizibila insa, sta si acum pe banda video.
Dupa doi ani, un alt Patapievici, un alt Badin, un alt Zubascu, inventeaza un alt caz, la fel de fals, abil si pervers construit.
Rusine!
Parintele Iustin Parvu: "Duşmanii adevărului vor cu orice preţ să ne compromită. Ei nu mai vin să te atace direct, ca in alte vremuri, ci vin cu viclenie, cu inşelătorie. De aceea şi Mantuitorul ne spune să ne păzim de lupii cei in piei de oi!"

1 comment:

alexandru said...

Quod erat demonstratum!