Pages

Wednesday, September 24, 2008

GARDIANUL: Reactii in lant la «Romania cu labii». Expozitia lui Benedek Levente a incaierat Uniunea Artistilor Plastici cu protestatarii

Sondaj - Ce preferati: Romania lui Levente-UAP - "teroristul vizual", dupa cum se auto-descrie - sau Romania lui Roncea-U.A.P, grupare anti-terorista?
IN CURAND VETI GASI AICI NOI DEZVALUIRI DESPRE ARTA SATANISTA PROMOVATA DE ICR IN GERMANIA!


Membrii “Uniunii Artistilor Poolii (UAP)”, al carei presedinte este George Roncea, risca pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 4 ani, in cazul in care Politia ii va gasi vinovati ca au pictat obscen fereastra unuia dintre sediile Uniunii Artistilor Plastici. Desi Roncea sustine ca totul s-a realizat in perfecta legalitate, pentru ca Atelier 35 este “un loc de exprimare libera a culturii”, Vlad Ionescu, reprezentantul galeriei, ne-a explicat ca fatada cladirii apartine Primariei, in fata careia noul “UAP” trebuie sa raspunda.
Uniunea lui Roncea a decis, in semn de protest fata de expozitia “Euromaniac” a lui Benedek Levente, sa “decoreze” peretii Atelier 35 cu desene reprezentand harta Romaniei ce isi introduce un fictiv organ genital in cea a Ungariei. Infiintata ieri, “Uniunea Artistilor Poolii” se defineste ca un grup artistic ce promoveaza arta si cultura graffiti. “Artistic vorbind, demersul nostru expozitional a fost determinat de expozitia «Euromaniac» a artistului Benedek Levente, sustinuta la Atelier 35, galerie a vechiului UAP, o institutie închistata si creata de comunisti. Am hotarat ad-hoc sa ne constituim în grup de reactie plastica antiterorista dupa ce am aflat din mass-media ca un Benedek Levente (...) a expus un numar de imagini cu tenta sexuala, unele cu note profanatoare si discriminatoare, care incitau la ura si/sau expuneau dispretului public partile intime ale femeilor”, explica noul “UAP”, in plangerea penala pe care a depus-o la Parchetul Bucuresti.
Membrii organizatiei au delimitat spatiul din fata atelierului, luni dimineata, inainte de a se apuca sa picteze sediul. Despre aceasta intamplare, avocatul Mihai Rapcea, membru in organizatie, ne-a povestit ca pe langa ei au trecut de mai multe ori politisti, chiar si membri ai Jandarmeriei, care s-au uitat, “au fluierat admirativ”, dar nu le-au spus nimic. “A fost un act artistic, nu un act de vandalism. Nu s-a distrus nimic. Daca spargeam un geam, atunci insemna ceva. Ne facem vinovati doar de un act artistic”, a conchis Rapcea.
Politia a platit stergerea desenelor
Unul dintre coordonatorii galeriei, Vlad Ionescu, ne-a povestit ca politisti ai Sectiei 10 din Capitala au venit, luni seara, pentru a lua amprente si alte dovezi de la locul faptei, in urma plangerii depuse de Uniunea Artistilor Plastici impotriva fratilor Roncea. Potrivit acestora, cei vinovati pot fi pedepsiti cu inchisoarea de la 6 luni pana la 4 ani, in caz ca vor colabora si vor plati daune. “Amuzant e ca cineva sa fie pedepsit pentru ca protesteaza fata de un gest obscen”, ne-a spus George Roncea. Pe de alta parte, avocatul Rapcea ne-a spus ca sediul, inclusiv exteriorul, apartine Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar Primaria are grija doar de trotuar, care nu a fost afectat de creatia protestatarilor. “Atelierul si tot sediul sunt ale Uniunii, al Primariei este trotuarul. Ei nu pot obliga decat Uniunea Artistilor Plastici sa pastreze exteriorul intr-o stare buna”, a mentionat avocatul. Rapcea a mai spus ca pe zidurile atelierului se mai aflau si alte desene si ca ei refuza sa recunoasca, de fapt, ca ii deranjeaza mesajul. Vlad Ionescu ne-a spus ca, pentru curatarea desenelor obscene, s-au cumparat substante din fondurile Sectiei 10, care se ocupa de centrul istoric al Bucurestiului. “Nu cred ca politia are un fond special pentru asa ceva”, a adaugat Mihai Rapcea, care ne-a mai spus ca Uniunea Artistilor Plastici a chemat niste studenti pentru a curata desenele.
Plangeri penale pentru toate partile
“Uniunea Artistilor Poolii” a depus ieri, in jurul pranzului, o plangere penala impotriva Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Atelierul 35 si a artistului timisorean Benedek Levente. Acuzatia principala este distrugerea imaginii Romaniei, ca stat suveran, in raport cu o putere straina. In plangerea penala se mentioneaza infractiunile de: compromitere a unor interese de stat, prevazuta si pedepsita de art.168 din Codul Penal, sau distrugerea, jefuirea sau insusirea unor valori culturale, prevazuta si pedepsita de art. 360 din Codul Penal.
“Protestam vehement împotriva agresarii si violarii intimitatii umane de catre asa-numitul «artist» de origine maghiara, care a savârsit un act care îsi gaseste analogia în agresiunile criminale asupra sufletului, vietii si intimitatii omului de catre regimul comunisto-bolsevic (corifeul acestui regim criminal, Lenin, homosexual agresiv, a încurajat promiscuitatea si aberatiile sexuale)”, mai scrie in plangerea penala. “Pentru ca protestul nostru sa fie clar si percutant, am ales o forma penetranta si erecta de promovare pe calea unui mesaj artistic înaripat: p*la! - obiect artistic purtator de mesaj”.
De asemenea, si Asociatia Civic Media a depus o plangere impotriva lui Benedek Levente, a organizatorilor expozitiei “Euromaniac” de la Atelier 35 si a conducerii Uniunii Artistilor Plastici, pentru savârsirea infractiunilor de Ofensa publica adusa simbolurilor religioase si actiuni de defaimare si învrajbire religioasa, interzise prin Legea nr. 489/2006 din 28/12/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor; Ofensa adusa unor însemne ale României, prevazuta si pedepsita de art. 236 Cod Penal.
Theodora Stoica
Comentarii la

2 comments:

Anonymous said...

Se pare ca ungurii cred despre noi ca suferim de amnezie! Ar fi cazul sa le spunem ca nimeni nu a uitat ca ungurii i-au pus in jug pe taranii transilvaneni-printre care si stramosii mei. Bietii romani au tras la carul plin de maghiarime si au fost batuti la sange. Multe alte atrocitati au facut, pe care NU le-am uitat!
Vlad Ionescu, sa-mi fie cu ierare, are capul prea mare pentru mintea dinauntru.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.