Pages

Tuesday, July 22, 2008

Patapievici recidiveaza in reciclarea turnatorilor Antohi si Hoisie


In sfarsit scandalul celei de-a doua acoperiri si promovari a turnatorului GDS Sorin Antohi de catre HR Patapievici a rabufnit si in presa romana! Dupa o saptamana de cand face valuri in mass media din Germania si numai dupa ce am publicat aici documentarea cazului.
Intr-o scrisoare de spalare aranjata sa apara in EvZ in aceeasi zi cu relatarea despre revolta disidentei Herta Muller si a comunitatii romanesti din Germania, Patapievici recidiveaza, contrazicand-o fara jena pe singura scriitoare din Romania nominalizata la Premiul Nobel pentru literatura.
Mi se pare incredibil cum agitatorul de la balconul din Parlament, vocea GDS care urla dupa "lustratie", bravul "anti-comunist" care se bate in piept cu caramida Raportului Tismaneanu isi permite sa aiba tupeul de a "explica" cum cei doi turnatori, Antohi si Hoisie, care si-au ascuns trecutul timp de 17 si, respectiv, 18 ani, merita sa conduca o "Academie" de vara si sa reprezinte comunitatea academica din Romania, pe banii nostri, la Berlin! Domnule presedinte Traian Basescu, ICR este sub "inaltul dvs patronaj". Cum e cu condamnarea comunismului?!
Nota bene: "Doctorul" Sorin Antohi a fost membru al Comisiei Tismaneanu!
"S-a sugerat în presă că prezenţa lor acolo ar ilustra intenţia ICR de a promova în străinătate informatorii fostei Securităţi ori ar reflecta clientelismul conducerii ICR, care îşi promovează prietenii. Această perspectivă este deopotrivă falsă şi răuvoitoare", scrie Patapievici.
Probabil ca nici acoperirea de catre Patapievici, pe vremea cand era in Colegiul CNSAS, in 2002, a faptului ca Antohi a fost informator nu a fost din motive de prietenie si clientelism, chiar daca a incalcat legea penala si misiunea CNSAS, fara a fi nici azi pedepsit. Cine stie?, poate ascunderea Dosarului turnatorului "Valentin" a fost doar o "indatorire profesionala"...
"Cât despre afirmaţia că ICR, cu prilejul acestei Şcoli de vară, ar exporta informatorii Securităţii, ea este complet tendenţioasă", continua Patapievici. Absolut! Doamna Muller: sa va fie rusine! E vorba de "valorile nepretuite ale ICR" nu de doi impostori-turnatori!
"ICR a finanţat acest proiect pentru că este foarte bun şi, evident, nu pentru că Antohi şi Corbea-Hoşie sunt foşti informatori. Mă întreb: ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect, cu argumentul că nu lucrează cu Sorin Antohi ori Corbea-Hoişie (să nu uităm, totuşi, de valoarea lor profesională)... (...) Astfel încât, valoarea ştiinţifică a profesorilor, decizia acestora de a nu ţine seama de trecutul celor doi colegi români, precum şi posibilitatea oferită tinerilor studioşi din patru ţări de a lucra cu somităţi ale ştiinţei sub auspiciile ICR-Berlin au fost motivele care, în cele din urmă, au prevalat în decizia ICR de a finanţa această Şcoală de vară", termina Patapievici.
Retineti: "să nu uităm, totuşi, de valoarea lor profesională"; "valoarea ştiinţifică a profesorilor"; "somităţi ale ştiinţei" .
"Somitatea stiintei" Sorin Antohi si-a falsificat doctoratul, a inventat "lucrari stiintifice" nescrise si nepublicate niciodata si îndrumat lucrari de doctorat in cadrul Universitatii Central-Europene din Budapesta, fara a avea drept. Pentru ca nu avea aceasta calitatea, toate doctoratele acordate in aceasta perioada sunt nule de drept.
"Valoarea profesionala" a lui Hoisie nu l-a impiedicat sa accepte numirea intr-un post de ambasador al Romaniei, la Viena, pe filiera Plesu-Ungureanu, desi stia ca este un informator veros si ca are loc procesul de lustratie firesc unei societati in curs de democratizare, chiar si dupa 18 ani. La retragerea sa intempestiva de la post, imaginea diplomatiei romanesti, a Romaniei, a fost, inca o data, grav afectata. Cine plateste?
Distrugerea imaginii Romaniei este desavarsita acum si prin manevrele unui Horia Roman Patapieveici, cel mai nedemn reprezentant oficial al unei institutii girate de insusi seful statului.
Alo, dom' presedinte, "intelectualii" profitori ai tuturor regimurilor te baga in santul politicii! Nu auzi cum se scurg procentele pe pardoseaua istoriei?

EvZ: Scandal românesc cu Securişti, zvastică şi sex, la ICR Berlin şi New York

Două filiale ale Institutului Cultural Român, din SUA şi Germania, au atras atenţia românilor din diaspora după ce au fost acuzate că promovează activităţi artistice cu puternice tente sexuale şi antisemite, precum şi membri ai fostei Securităţi.
În Statele Unite ale Americii, John Gabrian Marinescu a publicat astăzi, în New York Magazin, un articol despre ultima expoziţie organizată de conducerea ICR din New York, "populată de figuri sinistre ale căror porţiuni intime sunt puternic scoase în evidenţă". În opinia autorului, "expoziţia nu ne face cinste noua, românilor, şi nici artei sau culturii noastre. Cu atât mai mult, ea nu va contribui niciodată la schimbarea imaginii României în bine".
Evenimentul este organizat Galeria Română, la intrarea principală în Consulatul General al României din New York, clădire în care are sediul şi Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite. Marinescu subliniază că nici "numele artiştilor invitaţi să realizeze această expoziţie, , şi nu sunt nici pe departe a fi tradiţionale româneşti".Cei trei artişti menţionaţi, "Nuclear Fairy" (Linda Barkasz), "IRLO" (Laurenţiu Alexandrescu) şi "Omar" (Marwan Anbaki) sunt cunoscuţi în România datorită operelor apaţinând curentului street art, prezent în Bucureşti, Cluj, Arad sau Timişoara.
Zvastică şi sex în vitrină
John Gabrian Marinescu anunţă că a vizitat expoziţia şi face în articolul său o scurtă descriere a obiectelor incluse în cadrul iniţiativei estivale intitulată "Libertate pentru leneşi" ("Freedom for lazy people"): "Pe pervazul unei ferestre au culcat o păpuşă din cârpă, înfăţişând un tânăr de 14-15 ani, fără haine, cu organul genital vizibil.
Spre dreapta stă un urangutan, cu chipul negru (probabil o aluzie la negrii Americii), culcat, întins pe spate, cu un schelet uman deasupra. Pe un scaun pliant (lângă păpuşa cu organe genitale masculine) se află un obiect nedefinit (ca formă), iar pe spătarul scaunului stă lipit un afiş pe care scrie: “Show your ID”.
O măsuţă ocupă colţul încăperii în aşa fel încât să nu acopere chipul unui monstru pictat pe întreg peretele compoziţie care mai capătă între timp completări de fond cu vopsea roşie. Pe o altă măsuţă, se adună fel de fel de obiecte.
Văd şi o revistă alegorică, publicată şi promovată de ICR, care se intitulează “AOOLEU”, cu numărul de apariţie 2 şi cu specificaţia: “Aooleu Newspaper, July, Costs only: 0 lei; 0 Euro; 0 $; 0 Y”. Revista are 12 pagini cu caricaturi şi grafică.
Pe masă cu pricina s-a “rătăcit” şi o jucărie, un căluţ (n.r. - The Little Pony) care, în porţiunea dorsală, pe pulpa din spate, are pusă o zvastică germană".
Conform unui comunicat de presă al Institutului Cultural Român la New York, "arta lor (n.r - a celor trei artişti invitaţi), combinând estetica lowbrow, grafitti figurativ şi o abordare neobişnuită a textului, dă viaţă pereţilor mohorâţi şi cu mediul, fie că e vorba despre o cabina telefonică, un panou publicitar sau o cutie de carton. Artiştii, cu toţii trecuţi de 20 de ani, lucrează atât pe cont propriu, cât şi colectiv, sub numele de ".
Expoziţia "Libertate pentru Leneşi" a fost realizată în colaborare cu unul dintre cele mai importante proiecte online de street art, Wooster Collective, şi se va încheia pe 15 august.
Promovarea Securiştilor, blamată de intelectualii români
În acelasi timp, ICR din Berlin este acuzat că participa la promovarea informatorilor fostei Securităţi. Herta Muller, o scriitoare de origine română stabilită în Germania, a publicat săptămâna trecută, în ziarul "Frankfurter Rundscahau" o scrisoare deschisă adresată lui Horia-Roman Patapievici, preşedinte al Institutului Cultural Român.
În cadrul articolului, intitulat "Turnători la Academia de vară", românca protestează cu privire la prezenţa a doi foşti informatori, Sorin Antohi şi Andrei Corbea-Hoişie, la o şcoală de vară, organizată de ICR, la Berlin între 19 şi 25 iulie 2008 (n.r. Şcoala de vară: "Germania şi România: Transferuri academice, culturale şi ideologice"). "E un scandal ca România se prezintă în Germania cu aceste două persoane, care în timpul dictaturii au colaborat cu Securitatea. [...] Dacă ICR se prezintă în Germania cu astfel de persoane, instituţia se va autoblama definitiv, iar participanţii germani vor fi folosiţi la lustruirea foştilor turnători din România", spune scriitoarea în materialul respectiv, preluat de "Evenimentul Zilei".
Herta Muller (54 de ani) a emigrat din România în 1987. Singura femeie scriitor de origine română nominalizată la premiul Nobel pentru Literatură, Muller a plecat din România după ce a fost dată afară din serviciu, pe motiv că nu a acceptat să colaboreze cu Securitatea.
Sorin Antohi, "academician" în cadrul Universităţii Central-Europene, a recunoscut, în 2006, faptul că a colaborat cu Securitatea. Mai mult decât atât, Antohi a precizat că nu are gradul universitar de doctor, după cum susţinea anterior, şi că a îndrumat, fără a avea dreptul, lucrări de doctorat în cadrul Universităţii Central-Europene.
În ceea ce-l priveşte pe Andrei Corbea-Hoişie, acesta a fost desconspirat de CNSAS în anul 2007. Fost Ambasador al României la Viena, Corbea-Hoişie a oferit, înainte de 1989, note informative din Iaşi, sub numele de cod "Horia".
Replica ICR
Ca urmare a protestului Hertei Muller şi a soţului acesteia, scriitorul de origine română Richard Wagner, în presa germană, Horia-Roman Patapievici a argumentat că prezenţa celor doi români la evenimentul organizat de ICR la Berlin nu are nicio legatură cu statutul acestora. "ICR a finanţat acest proiect pentru că este foarte bun şi, evident, nu pentru că Antohi şi Corbea-Hoişie sunt foşti informatori. Mă întreb: ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect, cu argumentul că nu lucrează cu Sorin Antohi ori Corbea-Hoişie, în condiţiile în care partenerii germani nu numai că nu au ridicat obiecţii morale la acest fapt, ci, în cazul lui Antohi, au optat explicit pentru colaborarea cu el, în calitate de co-director al şcolii".
Nemulţumirea românilor din diaspora
În contextul acestor evenimente, un grup de români stabiliţi în Germania va organiza în zilele următoare o acţiune de protest cu privire la prezenţa lui Sorin Antohi şi Andrei Corbea-Hoişie la evenimentul organizat de ICR. Ruxandra Dimitriu, reprezentant al Asociaţiei românilor din Berlin şi Brandenburg, face în acest sens apel către românii din Germania să contribuie la "curăţirea imaginii pătate a democraţiei româneşti în străinătate. Un grup de persoane originare din România pregătim o acţiune de protest împotriva conducerii Institutului Cultural Român de la Bucureşti şi Berlin".
Vezi si

1 comment:

Anonymous said...

tataie, de unde naiba stii tu ca tata lui pata a fost agent bolsevic?mai pui si convorbirea aia pe blog cu dna müller si razi singur la sfarsit..!penibil.inteleg ca este o situatie delicata, dar ploconeala asta si intrebarile induse nu prea itzi servesc la nimic!Incearca sa ai si tu coloana vertebrala.Si mai verifica sursele din cand in cand; cica in jurnalism asa e bine;)