Pages

Wednesday, July 23, 2008

Parintele Arsenie Papacioc: “DOGMELE SI CANOANELE NU SE POT SCHIMBA DUPA DORINTELE RATACITILOR”

La sfarsitul saptamanii trecute unii dintre noi au avut binecuvantarea sa ajunga la Parintele Arsenie Papacioc pentru un scurt cuvant referitor la situatia in care se gaseste Biserica, transmite Razbointrucuvant.ro. Parintele parea a fi intr-o stare in care nicio suparare nu il mai putea atinge. Portile Cerului par a i se fi intredeschis si privirea lui avea deja seninatatea pe care ti-o da apropierea de vesnicie. Foarte obosit si bolnav, parintele arata ca si cum ar fi deja in pragul nasterii pentru Imparatia cea neclatita. Ne-am bucurat de faptul ca am putut vorbi cu Sfintia sa, chiar daca destul de scurt.
Din pacate insa, nu am putut avea o inregistrare de calitate a convorbirii. Glasul stins, zgomotele de fond si precaritatea inregistrarii cu telefonul mobil au facut ca o parte din convorbire practic sa se piarda. In privinta deciziei Sinodului referitoare la mitropolitul Nicolae Corneanu, primul cuvant al Parintelui Arsenie Papacioc (care nu apare in inregistrare) a fost ca “merita sa fie caterisit“, deoarece gestul sau a fost unul premeditat. Redam partile din convorbire ce au putut fi recuperate, precizand ca intre paranteze am completat, acolo unde am putut reconstitui, cuvantul pentru a-i reda sensul original, neclar in inregistrarea audio:

“El [Nicolae Corneanu] a facut o mare greseala. Si nu e vorba ca a facut-o intamplator, sentimental. Parca nu era destul ca fusese vandut comunismului. […] Ati citit Crima si pedeapsa cu Raskolnikov care a omorat baba (…)? Si dupa ce a omorat-o s-a ridicat o Rusie intreaga. In primul rand, cine era baba aia? [ca sa fie atat de importanta pentru popor? Dar poporul a taxat crima, care este crima, indiferent de statura victimei - nota noastra].
In problemele de dogma, de canoane… Astea nu se pot schimba dupa dorintele ratacitilor. […] S-au facut soboare (sinoade) dupa care ne orientam viata. Fiecare stim ce avem de facut. Chiar daca suntem o musca sau o furnica, stim ce avem de facut. (…)
Orice adevar are legatura cu orice. Oricine traieste in adevar, poate sa fie unul singur: acolo e Biserica. Nu e factiune, [ci e Biserica]. Indiferent cat de multi sunt, Adevarul conteaza…si…este peste cerul cerului si peste lumea pamantului, si asta e (…) de la Duhul Sfant. (…) Ortodoxia e tot ce avem nevoie pentru relatia cu Imparatia... Pentru ca a fagaduit-o Hristos. Si noi nu facem decat ce a spus Hristos. Deci El era ortodox. Nu putem fi… altfel. Altfel, anatema cu tine! Anatema stiti ce inseamna? E despartirea de Hristos si unirea cu Satana (…)”.
Cititi si Razbointrucuvant.ro: Parintele Arsenie Papacioc: “Este o batjocura ceea ce a facut Mitropolitul Nicolae Corneanu!”

No comments: