Pages

Sunday, July 20, 2008

Sfarsitul lui Patapievici. Germania l-a pus pe seful ICR alaturi de agentii STASI si turnatorii Securitatii

Strigatele noastre nu au fost in pustiu. Iata ca dupa ce i-am deconspirat pe agentii unei veritabile Politii a Gandirii, rand pe rand, mari personalitati ale lumii se conving de autenticitatea dezvaluirilor tinerilor de la Civic Media. De data aceasta, scarbita de-a dreptul, Herta Muller, disidenta autentica si singura femeie scriitor nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură pe care a dat-o România, dupa cum spune Wikipedia, ii spune adio lui Horia Roman Patapievici, fiul agentului bolsevic Denis Patapievici, zis si Dionisie. Ea este insotita de un alt scriitor german originar din Romania, la fel de valoros, Richard Wagner. Cei doi sunt urmati, zilnic, de alti intelectuali din Germania. Dar nu si din Romania. In timp ce presa germana vuieste de-a dreptul, presa "romana" tace. De ce? Aflati mai jos:
Dupa cum scriam mai jos, in postarea unde dezvaluiam planurile lui Mircea Mihaies si Horia Roman Patapiveici, ICR a inceput operatiunea de reciclare a "intelectualilor publici" turnatori. Astfel, doi bolnavi ai societatii civile, deconspirati in mare parte in urma declansarii campaniei Voci Curate, au fost luati in brate de Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies si trimisi, pe banii nostri, pentru a conduce o "Academie de vara", chiar la Berlin.
Este vorba de Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, ambii "intelectuali publici" care si-au ascuns trecutul timp de 17 ani, ambii membri de vaza ai GDS si Fundatiei Soros, ambii dovediti de CNSAS drept fosti informatori mizeri ai Securitatii, ambii protejati si promovati ani de-a randul de Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici.
Decizia conducerii Institutului Cultural Roman de a trimite in vacanta doi agenti ai Securitatii chiar in tara care a avut de furca cu STASI a ultragiat Germania si putinii intelectuali reali ai Romaniei. De ce sunt putini cei ce mai indraznesc sa se revolte pe fata? Pentru ca intelectuali nu sunt numai cei care jongleaza cu cuvintele si isi pozeaza grimasele, ca niste scamatori buni de circ, ci acele valori care aduc bine omenirii inclusiv prin propriul exemplu de moralitate. Si acestea sunt din ce in ce mai sufocate de intelectualii de carton din gasca GDS, avizi de putere si bani.
Basescu ar fi trebuit sa fie mai atent. Pentru ca unii ca Patapievici si Tismaneanu, acesti Sile Pietroi si Sile Camataru ai societatii civile, se vor agata de gatul lui pana se va duce la fund. Dupa care vor schimba "gazda" fara sa clipeasca. Daca o sa-l omoare cineva pe Basescu, ei vor fi aceia.
Gasiti mai jos motivele, in romana si germana, evidentiate si de Deutsche Welle, si de Deutsche Presse-Agenture, si de Deutschland Radio, si de Der Spiegel, si de Frankfurter Rundschau, si de Tagesspiegel, si de Berliner Literatur Kritik, si de Die Welt, si lista se mareste pe zi ce trece. La noi, Dumnezeule mare!, tacere ca pe vremea lui Ceausescu: mormantala. Dom’ presedinte, prietene Basescu, wake-up! Pana nu e prea tarziu si te trezesti nu cu unul ci cu 30 de cutite-nfipte in spate: unul pentru fiecare banut.
Dar sa revenim la lupii nostri in haine de oaie: Daca despre cazul Sorin Antohi, alias "Valentin", informator stahanovist si doctor in istorie inchipuit, s-a scris mai mult (vezi si Membri CNSAS, cercetati penal si Sorin Antohi, turnator si impostor ), cazul turnatorului Andrei Corbea-Hoisie, alias "Horia", desi era ambasador, a fost mai putin tratat in presa centrala. Insa el este revelator pentru demantelarea Retelei Anti-Romania, bazata in mare parte pe Secta "intelectualilor". Cititi si va cruciti!
Decizia de politie politica data de CNSAS pe 26 aprilie 2007 in cazul profesorului iesean a ramas definitiva prin necontestare. El fusese numit ambasador al Romaniei in Austria in iunie 2006 la cerinta lui Mihai Razvan Ungureanu. Cadru didactic la Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cuza", el se alatura astfel unui corp diplomatic din care mai fac parte alti doi ieseni – ministrul Mihai Razvan Ungureanu si secretarul de stat Lucian Leustean (cel desemnat de Ungureanu sa cloneze Fundatia Gojdu in folosul Ungariei – nota mea)- , remarca http://www.wien.ro/, care ii ia la vremea respectiva si un interviu. Intrebat "Cum ati ajuns sa fiti numit ambasador?", Hoisie isi deconspira propteau singur, cel mai probabil din prostie: "Nu stiu care au fost toate ratiunile ce au indemnat conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sa ia in considerare numirea mea. A existat o asemenea propunere inca din 1999, din partea ministrului de atunci, Andrei Plesu, pe care nu am putut-o onora, pentru ca eram profesor la Paris, la École Normale Superieure", spune el. Desi la ora respectiva se declansase operatiunea Voci Curate care privea initial si Ministerul Afacerilor Externe, care a fost insa rugat/stimulat sa-si rezolve singur problemele, Hoisie nu se sfieste sa accepte. Fusese "acoperit" de 17 ani. Dan Petrescu, unul dintre (tot) putinii intelectuali si disidenti reali, indepartat de Andrei Plesu din Ministerul Culturii dupa ce a semnalat mai multe ciudatenii ne-intelectuale, spune: "Au fost mai multe momente care mi-au confirmat ca Andrei Hoisie e colaborator. Unul dintre acestea s-a petrecut cind, proaspat stabilit in Iasi, am propus sa scoatem un numar la «Dialog» fara nici o tenta politica, profilat exclusiv pe eseu. Ne-am intilnit cu cei de la revista, printre care erau si Sorin Antohi si Andrei Hoisie, si am cazut de acord. A doua zi, cei doi m-au luat deoparte si mi-au spus ca nu putem scoate acel numar. E clar ca le spusesera «baietilor cu ochi albastri» de intentia noastra, iar ei zisesera «Nu»".
Tanara revizionista maghiara Andrea Varga, cotroboitoarea si ea in arhivelor perioadei comuniste din Romania, divulga ca a facut mai multe filme despre matusa ambasadorului Romaniei in Austria, Andrei Corbea-Hoisie, o supravietuitoare a deportarilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe numele ei Miriam Korber-Bercovici. Hoisie este considerat de apropiatii sai drept "un germanist de prestigiu". Ca si alti membri ai Retelei, el a fost laureat al Premiului Herder – o modalitatea prin care multi agenti de influenta au fost platiti pe fata, sub pretextul conferiri distinctiei. Tot ca si alti membri ai Retelei, si el a fost membru in Consiliul de conducere al Fundatiei Soros; intre 1998 si 2000. Tot ca si alti membri mai cunoscuti ai Retelei, cum ar fi Andrei Plesu si Gabriel Liicenau, si el a fost bursier al unor universitati din Germania inainte de 1989.
Presa ieseana remarca o "coincidenta" apropiata de domeniul penalului: "cert este ca unele semne de intrebare cu privire la eventualele "pete" din dosar au aparut acum doua luni (in februarie 2007 – nota mea), cand, in mod aparent inexplicabil, Mihai Razvan Ungureanu, pe atunci inca ministru de Externe, a anuntat intentia de retragere a lui Andrei Hoisie din postul de la Viena, pentru care tot el il sustinuse". Cel mai probabil, Ungureanu, care ii datoreaza intreaga sa cariera lui Plesu, a facut o ultima incercare de a evita scandalul, pe baza unor informatii obtinute direct de la CNSAS.
"Nu cunosc nimic despre acest caz si nu vreau sa comentez", a declarat Alexandru Zub, unul dintre intelectualii mai apropiati de Andrei Hoisie si singurul academician din Comisia Tismaneanu.
"Nu doresc sa comentez", a spus si Horia-Roman Patapievici, fost membru al Colegiului, cunoscut drept cel care l-a "acoperit" pe Antohi, pe vremea cand era in conducerea CNSAS.
Nu uitati: acesti promovatori ai unor josnici turnatori ai Securitatii sunt cei care urla pe la balcoane si se bat incontinuu in piept cu caramida "anti-comunista" a falsului "Raport" Tismaneanu.
Ce-o sa mai spuna acum distinsul reprezentant al Presedintiei Romaniei la sefia Institutului Cultural Roman, (care considera Romania o fecala) cand Herta Muller il demasca astfel, dupa trimiterea celor doi turnatori la racolat de alte cadre de nadejde, tocmai in Germania: "Crede ICR-ul ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala?"

Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR: "Ce fac intelectualii romani? Nu au o scarba morala?"
Herta Muller (MP3, 15164 kB) Descarca »
Ruxandra Dimitriu (MP3, 12293 kB) Descarca »
Patapievici recidiveaza in reciclarea turnatorilor Antohi si Hoisie
http://victor-roncea.blogspot.com/2008/07/mircea-mihaies-s-dat-pe-brazda-si-il.html
http://www.ziare.com/Zvastica__sex_si_securisti_in_diaspora_de_la_Berlin_si_New_York-365429.html
http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-07-22&id=9735
http://www.romanialibera.ro/a130145/scandal-cultural-cu-turnatori.html
http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/Patapievici-acuzat-ca-promoveaza-colaboratorii-Securitatii.html
Cazul Patapievici (I): Războiul agenţilor secreţi
Cazul Patapievici (II): Tradiţia trădării
Inca o lacuna. La BOR si ICR
Firmanul Patapievici-Mihaies
Radu Portocala: Lamurirea unei confuzii: "Patapievici, omul lui Basescu"
Dorin Tudoran: Ciocoii - noi si ei
Jaf la ICR si MAE
DELATORI LA UMBRA I.C.R.
Comisia de cultura a Senatului va ancheta "cazul ICR", in timp ce presedintelui Romaniei i se cere demiterea lui Patapievici
Deutsche Welle dezbate "cazul Patapievici" si securistica "intelectualilor publici"
Scandalul ICR merge mai departe: cazul Antohi-Hoisie ii face pe sefii Institutului sa se contrazica privind informatorii Securitatii
UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR

Scrisoare Deschisa adresata lui Patapievici prin intermediul Franfurter Rundschau (peste 200.000 de exemplare)

Turnator in "Academia de vara"

"Draga Horia Patapievici,

Dupa cum reiese din programul Intitutului Cultural Roman vor veni la "Academia de vara" a ICR Berlin in aceasata luna Andrei Corbea Hoisie si Sorin Antohi. Antohi este chiar "directorul" acestui colocviu.
Este scandalos faptul ca Romania se prezinta in Germania cu aceste doua persoane care pe timpul dictaturii au lucrat cu serviciul de securitate roman.
In Germania s-a discutat timp de mai multi ani despre problema informatorilor STASI si au fost trase consecintele in toate domeniile: Fostii informatori nu pot ocupa functii in cadrul universitatilor, la ziare si la institutiile culturale.
Daca ICR-ul se prezinta in Germania cu aceste persoane isi va cauza daune ireparabile siesi, iar participantii germani vor fi folositi doar pentru lustruirea imaginii unor agenti deconspirati.
Se pune intrebarea cum ii vor prezenta angajatii ICR Berlin invitatilor la scoala de vara pe partenerii de discutie romani: Corbea Hoisie - profesor si agent de Securitate cu o activitate indelungata si Sorin Antohi - oaspete al unor universitati europene timp lung cu un titlul de doctor falsificat si cu publicatii fictive? Si ce vor relata presei germane? Sau mai bine zis: ce nu vor relata?
Crede ICR-ul ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala in stiinta?
Ce inseamna sa fii intelectual in Romania de azi? Ce s-a ales din promisiunile Romaniei facute cu ocazia integrarii in UE?
ICR-ul de la Berlin reprezinta vitrina Romaniei in Germania - dar de fapt se prezinta drept vitrina unui trecut care nu mai apune. Cine va prelua raspunderea pentru acest fapt? De la caderea lui Ceausescu fiecare institutie in Romania are propria raspundere si influenteaza felul in care se traieste in contextul libertatii castigate pentru care au murit sute de oameni!
Am sperat ca Romania se va normaliza in final (dupa atata timp si dupa atatea sanse pierdute), cel putin in domeniul cultural.
Ma doare si ma infurie faptul ca se intampla exact contrariul.
Promit ca nu voi mai calca pragul ICR la Berlin- si nu voi singura care va proceda astfel.
Cu salutari cordiale,
Herta Müller"

"Tagespiegel" – (150.000 de exemplare), publica un articol despre disputa dintre scriitorul de origine romana Richard Wagner si Institutul Cultural Roman din Berlin, recenzat de postul de radio oficial Deutsche Welle
DEUTSCHE WELLE ( 20 iulie, ora 13:00) - Rubrica: "Magazin cultural" - Realizator: Alexandra Sora -
„Turnatorii ne dau lectii" ar suna, in traducere aproximativa, titlul unui articol publicat de cotidianul german "Tagesspiegel", sub semnatura scriitorului Richard Wagner.
Autorul, originar din Romania, tematizeaza problematica neincheiatei si insuficientei confruntari cu mecanismele si agentii delatiunii in perioada dictaturii comuniste, pornind de la invitarea de catre Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin a doi fosti colaboratori ai Securitatii in cadrul programului unei scoli de vara. Mai grav inca – asa cum rezulta din finalul articolului -, daca deconspirarea unor fosti colaboratori ai securitatii ramane doar un simplu exercitiu obligatoriu, lipsit de urmari, atunci vremurile sunt prielnice celor care s-au facut vinovati de delatiune. Democratia insa, vitregita de valori neconditionate, ramane vulnerabila.
Reporter: Rodica Binder - La palmaresul literar al lui Richard Wagner se alatura premiul de carte "Georg Dehio", care-i va fi decernat la 5 octombrie autorului, pentru intreaga sa opera, de catre Deutsche Kulturforum östliches Europa (Forumul Cultural German pentru Rasaritul Europei).
Complexa, opera lui Richard Wagner are si un important palier publicistic. Mari ziare germane ii gazduiesc opiniile si textele. De asta data, in "Tagesspiegel" din Berlin, Richard Wagner atrage atentia asupra unei „anomalii", care risca insa sa treaca neobservata in baza unui act devenit reflex: acela de a reactiona ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in fata unui anumit trecut. Ca si nobletea, prestigiul unor institutii obliga. Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin ("un fel de Institut Goethe cu mandat cultural si politic" - li se explica cititorilor germani), alaturi de CNSAS - considera Richard Wagner -, ar releva prin activitatea lor, cu un grad sporit de pregnanta, stadiul democratizarii Romaniei. Numai ca o privire fugara in programul unei scoli de vara, organizata de Institutul "Titu Maiorescu", dezvaluie, intre altele, necesitatea unei legaturi care ar fi trebuit sa existe in baza rolului asemanator al acestuia cu CNSAS. Pe scurt, la tema "Germania si Romania.Transferuri academice, culturale si ideologice", doi dintre conferentiari – istoricul Sorin Antohi si germanistul Andrei Corbea Hoisie - sunt fosti colaboratori ai Securitatii, "vulgo – turnatori". Aceasta precizare este urmata de altele vizand trecutul public si cel ocultat al celor doi conferentiari.
Interesant este ca in ceea ce-l priveste pe Sorin Antohi, care are la activ o cariera exemplara, deja din 2002 ar fi existat indicii ale colaborarii sale cu securitatea, despre care Horia -Roman Patapievici, Directorul Institutului Cultural Central Roman de la Bucuresti (care pana in 2005 a facut parte si din Consiliul Director al CNSAS) trebuie sa fi fost informat.
Detaliul nu este nesemnificativ, de vreme ce Antohi va sustine la Berlin trei prelegeri, fiind si unul din cei trei coordonatori ai intregii manifestari. Cat despre germanistul Andrei Corbea Hoisie, laureat al Premiului Herder in 1998, excelent cunoscator si expert in cultura bucovineana, el a fost si ambasador al Romaniei la Viena, unde, dupa ce a fost nevoit sa renunte la activitatea diplomatica, a beneficiat in continuare de statutul de profesor invitat. Personalitate culturala si academica complexa, Andrei Corbea Hoisie a avut parte in timpul lui Ceausescu de un statut special, gratie caruia a efectuat si numeroase calatorii in strainatate.
În 2007 trecutul sau de colaborator al fostei Securitati a fost dat la iveala. Probele erau atit de zdrobitoare, incit reputatul germanist nu si-a putut nega colaborarea.
Simpozionul de la Berlin ar putea deveni foarte interesant, scrie Richard Wagner, tocmai daca „acest trecut deocheat" ar fi luat in discutie, ceea ce insa nu va fi cazul.
Va fi, in schimb, vorba despre dialogul Est-Vest, purtat intre „naivi, oportunisti si fosti agenti ai Securitatii", va fi vorba despre schimburi culturale, influente si metode de cercetare. "Ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat", in Germania, ca si in Romania.
Realizator: De altfel, si Herta Muller, scriitoare de limba germana originara din Banat, a publicat in cotidianul "Frankfurter Rundschau" o scrisoare de protest adresata directorului Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici. Potrivit Hertei Muller, participarea a doi fosti colaboratori ai securitatii la scoala de vara nu se potriveste "cu integritatea morala a stiintei". Herta Muller a declarat ca nu va mai trece niciodata pragul acestui Institut cultural. Nici reactia scriitoarei de origine romana Carmen Francesca Banciu nu a intarziat, care a sprijinit opinia celor doi colegi de breasla intr-un articol publicat in "Die Welt".
Directoarea Institutului Cultural Roman din Berlin, Adriana Popescu, a raspuns ca "procesul confruntarii cu istoria presupune si sa se caute dialogul" - citeaza Agentia germana DPA (!!! - nota mea)

Tagesspiegel
http://www.tagesspiegel.de/kultur/Securitate;art772,2573691
Vom Spitzel lernen
Rumäniens Kulturinstitut lädt Securitate-IMs ein. Es könnte eine interessante Tagung werden - oder tut man wieder, als sei nichts geschehen?
Anzeige
Von Richard Wagner
17.7.2008
Wenn es zwei Institutionen gibt, deren Tätigkeit den Demokratisierungsstand Rumäniens mehr als alle anderen offenbart, so sind es das Berliner Kulturinstitut „Titu Maiorescu", eine Art Goethe-Institut mit kulturpolitischem Auftrag, und das CNSAS, das nationale Amt zur Aufarbeitung der Securitate-Archive, also der Akten des kommunistischen Geheimdienstes, das bei seiner Gründung 1999 die Gauck-Behörde zum Vorbild hatte.
Der Blick ins Programm einer „Sommerschule", die vom 19. bis 25. Juli im „Titu Maiorescu" stattfinden soll, enthüllt eine Gemeinsamkeit der beiden Einrichtungen. Zwei der Vortragenden zum Thema „Deutschland und Rumänien. Akademische, kulturelle und ideologische Transfers" sind einschlägig bekannte, ehemalige inoffizielle Mitarbeiter – vulgo Spitzel – der Securitate. Es handelt sich um den Historiker Sorin Antohi und den Germanisten Andrei Corbea-Hoisie.
Antohi fungiert sogar als einer von drei Leitern der Veranstaltung. Der Mann hat, oberflächlich betrachtet, eine akademische und bürgerrechtliche Bilderbuchkarriere vorzuweisen. Zuletzt lehrte er an der Budapester Zentral-Europa-Universität, einer Gründung von George Soros. Antohi war sogar im Direktorium der Stiftung. Als die Medien im Herbst 2006 seine Enttarnung als IM vorbereiteten, kam er der öffentlichen Anprangerung durch einen offenen Brief zuvor, in dem er seine Geschichte als Spitzel „Valentin" zugab.
In der darauffolgenden Debatte kam zutage, dass der Philosoph Horia-Roman Patapievici – bis 2005 Mitglied des Direktoriums der Archivbehörde – bereits seit 2002 von Antohis geheimer Vergangenheit wusste. Patapievici leitet heute die Zentrale des rumänischen Kulturinstituts in Bukarest und ist damit oberster Schirmherr der Berliner Tagung. Kurz nach der Enttarnung Antohis kam heraus, dass er einen Doktortitel führte, den er nie erworben hatte, jedenfalls nicht an der von ihm angegebenen Universität Jassy. Sorin Antohi soll in Berlin drei wissenschaftliche Vorträge halten.
Andrei Corbea-Hoisie, Herder-Preisträger des Jahres 1998, Bukowina-Kenner und Celan-Exeget, war zuletzt Botschafter Rumäniens in Wien. Dort hat er, nach unfreiwilligem Rücktritt vom Diplomatenposten, eine romanistische Gastprofessur. Der vielseitige Mann, der unter Ceausescu einen Sonderstatus genoss, der ihm zahlreiche Auslandsreisen erlaubte, war ebenso für die Securitate tätig.
Unter dem Mitarbeiternamen „Horia" hat er die intellektuelle Opposition in Jassy bespitzelt. Zu den Betroffenen gehört auch der prominente Literaturkritiker und Regimegegner Dan Petrescu, an dessen vom Geheimdienst betriebener Diskreditierung Corbea-Hoisie beteiligt war: Man versuchte den unbequemen Liberalen Petrescu als Rechtsextremisten zu diffamieren. Als im April 2007 die Archivbehörde ihr einstimmiges Verdikt sprach, das Corbea-Hoisie als Mitarbeiter der politischen Polizei benannte, widersprach er mit keinem Wort. Das Beweismaterial war erdrückend.
Es könnte eine interessante Tagung werden, wäre von all dem hier die Rede. Das aber ist nicht der Fall. Man wird wohl, wie in den alten Zeiten des Dialogs zwischen Ost und West, zwischen nützlichen Idioten und Geheimdienstzuträgern, vom Kulturaustausch sprechen, von den Einflüssen und nicht zuletzt von den Forschungsmethoden. So, als sei nichts geschehen. Als käme es zumindest nicht darauf an. Es kommt aber darauf an, in Deutschland wie in Rumänien. Kaum hat man dort mit der Aufarbeitung der Vergangenheit begonnen, schon fällt man zurück in die kollektive Amnesie. Wenn aber die Enttarnung nur eine folgenlose Pflichtübung ist, so ist es eine gute Zeit für Leute wie Antohi und Corbea-Hoisie. Die Demokratie aber bleibt, ohne verbindliche Werte, wehrlos.
Der Autor, geboren 1952 in Rumänien, lebt seit 1987 als Schriftsteller in Berlin.
(Erschienen im gedruckten Tagesspiegel vom 17.07.2008)
http://www.mz-web.de/servlet/ContentServer?pagename=ksta/page&atype=ksArtikel&aid=1216292123122&openMenu=987490165154&calledPageId=987490165154&listid=994342720546
Mitteldeutsche Zeitung
Lädt das rumänische Kulturinstitut Ex-Securitate-Spitzel ein?

Schriftsteller Herta Müller und Richard Wagner sprechen von einem «Skandal» - Vorwürfe zurückgewiesen
Die rumänisch-deutsche Schriftstellerin Herta Müller.
Berlin/dpa. Die Schriftsteller Herta Müller und Richard Wagner haben dem rumänischen Kulturinstitut ICR in Berlin vorgeworfen, Ex- Spitzel des früheren Geheimdienstes Securitate eingeladen zu haben. Der geplante Auftritt von Andrei Corbea-Hoisie und Sorin Antohi bei einer ICR-Tagung vom 19. bis 25. Juli in der deutschen Hauptstadt sei «ein Skandal», schrieb Müller in einem offenen Brief an das ICR, den die «Frankfurter Rundschau» an diesem Donnerstag veröffentlicht hat.
Die beiden seien «Denunzianten» und hätten während der kommunistischen Herrschaft mit dem rumänischen Geheimdienst zusammengearbeitet. Ihr Erscheinen sei daher nicht mit der «moralischen Integrität der Wissenschaft» zu vereinbaren, betonte Müller.
Die Direktorin des Kulturinstituts, Adriana Popescu, wies die Vorwürfe in einer ersten Stellungnahme zurück. Zum Prozess der Geschichtsverarbeitung gehöre es, den Dialog zu suchen, sagte Popescu der dpa. Bei der Aufarbeitung der Vergangenheit solle jeder die Möglichkeit haben, sich zu äußern.
Müller drohte an, dass sie «nie mehr einen Fuß über die Schwelle des ICR setzen werde». Die 1953 im deutschsprachigen rumänischen Banat geborene Schriftstellerin wurde für ihre Werke unter anderem mit dem Joseph-Breitbach-Preis ausgezeichnet. Weil sie sich geweigert hatte mit der Securitate zusammenzuarbeiten, verlor Herta Müller 1979 ihre Arbeit als Übersetzerin in einer Fabrik. Ihr erstes Buch «Niederungen» konnte in Rumänien nur in zensierter Form erscheinen. 1987 reiste Herta Müller mit ihrem damaligen, ebenfalls aus dem Banat stammenden Mann Richard Wagner in die Bundesrepublik aus.
Antohi habe seine Tätigkeit als Spitzel «Valentin» sogar schon öffentlich zugegeben, erläuterte Richard Wagner in der Berliner Zeitung «Tagesspiegel» (Donnerstagausgabe). Dennoch solle Antohi als Leiter der Veranstaltung im ICR auftreten. Auch belege Material der rumänischen Archivbehörde, dass Corbea-Hoisie unter dem Decknamen «Horia» früher oppositionelle Intellektuelle in seinem Land bespitzelt habe. Wagner kritisierte, dass solche Enttarnungen keine «folgenlose Pflichtübung» bleiben dürften und warnte vor einem Rückfall in eine «kollektive Amnesie» bei der Aufarbeitung der rumänischen Geschichte.
spiegel.de

http://www.berlinerliteraturkritik.de/index.cfm?id=18790
Berliner Literaturkritik

Rumänisches Kulturinstitut lädt Ex-Spitzel nach Berlin ein
Die Schriftsteller Herta Müller und Richard Wagner beschweren sich in einem offenen Brief
© Die Berliner Literaturkritik, 17.07.08
BERLIN (BLK) – Die Schriftsteller Herta Müller und Richard Wagner haben dem rumänischen Kulturinstitut ICR in Berlin vorgeworfen, Ex- Spitzel des früheren Geheimdienstes Securitate eingeladen zu haben. Der geplante Auftritt von Andrei Corbea-Hoisie und Sorin Antohi bei einer ICR-Tagung vom 19. bis 25. Juli in der deutschen Hauptstadt sei „ein Skandal", schrieb Müller in einem offenen Brief an das ICR, den die „Frankfurter Rundschau" an diesem Donnerstag (17. Juli 2008) veröffentlicht hat.
Die beiden seien „Denunzianten" und hätten während der kommunistischen Herrschaft mit dem rumänischen Geheimdienst zusammengearbeitet. Ihr Erscheinen sei daher nicht mit der „moralischen Integrität der Wissenschaft" zu vereinbaren, betonte Müller.
Die Direktorin des Kulturinstituts, Adriana Popescu, wies die Vorwürfe in einer ersten Stellungnahme zurück. Zum Prozess der Geschichtsverarbeitung gehöre es, den Dialog zu suchen, sagte Popescu der dpa. Bei der Aufarbeitung der Vergangenheit solle jeder die Möglichkeit haben, sich zu äußern.
Müller drohte an, dass sie „nie mehr einen Fuß über die Schwelle des ICR setzen werde". Die 1953 im deutschsprachigen rumänischen Banat geborene Schriftstellerin wurde für ihre Werke unter anderem mit dem Joseph-Breitbach-Preis ausgezeichnet. Weil sie sich geweigert hatte mit der Securitate zusammenzuarbeiten, verlor Herta Müller 1979 ihre Arbeit als Übersetzerin in einer Fabrik. Ihr erstes Buch „Niederungen" konnte in Rumänien nur in zensierter Form erscheinen. 1987 reiste Herta Müller mit ihrem damaligen, ebenfalls aus dem Banat stammenden Mann Richard Wagner in die Bundesrepublik aus.
Antohi habe seine Tätigkeit als Spitzel „Valentin" sogar schon öffentlich zugegeben, erläuterte Richard Wagner in der Berliner Zeitung „Tagesspiegel" (Donnerstagausgabe, 17. Juli 2008). Dennoch solle Antohi als Leiter der Veranstaltung im ICR auftreten. Auch belege Material der rumänischen Archivbehörde, dass Corbea-Hoisie unter dem Decknamen „Horia" früher oppositionelle Intellektuelle in seinem Land bespitzelt habe. Wagner kritisierte, dass solche Enttarnungen keine „folgenlose Pflichtübung" bleiben dürften und warnte vor einem Rückfall in eine „kollektive Amnesie" bei der Aufarbeitung der rumänischen Geschichte. (dpa/vol/zei)

http://www.geest-verlag.de/node/10019
Editura Geest
Herta Müller protestiert gegen ehemalige Securitate Spitzel im Rumänischen Kulturinstitut in Berlin

Herta Müller hat einen Protestbrief an das Rumänische Kulturinstitut
in Berlin geschrieben: das nämlich hat zur Sommerakademie zwei
ehemalige Securitate-Spitzel eingeladen: „Ich verspreche, dass ich nie
mehr einen Fuß über die Schwelle des ICR in Berlin setzen werde – und
ich werde nicht die einzige sein."

Aus der Franfurter Rundschau von heute
Rumänisches Kulturinstitut
Spitzel in der Sommerakademie


Lieber Horia Patapievici,
wie dem Programm des Rumänischen Kulturinstituts ICR zu entnehmen ist, werden zu der "Sommerakademie" des Berliner ICR in diesem Monat Andrei Corbea Hoisie und Sorin Antohi kommen. Antohi ist sogar der "Direktor" dieses Colloquiums.
Es ist ein Skandal, dass Rumänien sich in Deutschland mit diesen beiden Personen präsentiert, die in der Zeit der Diktatur mit dem rumänischen Geheimdienst zusammengearbeitet haben. In Deutschland wurde jahrelang über das Problem der Stasi-Spitzel diskutiert, und in allen Bereichen wurden Konsequenzen gezogen: Ehemalige Spitzel können keine Funktionen an Universitäten, bei Zeitungen und in kulturellen Einrichtungen bekleiden.
Wie werden die Angestellten des ICR in Berlin den Gästen der Sommerakademie die rumänischen Gesprächspartner vorstellen: Corbea Hoisie - Professor und langjähriger Securitate-Agent, und Sorin Antohi - jahrelang mit gefälschtem Doktortitel und fiktiven Publikationen bei europäischen Universitäten zu Gast, aber wirklicher Denunziant seit seinem 19. Lebensjahr? Und was werden sie der deutschen Presse erzählen? Besser gesagt: Was werden sie alles nicht erzählen?
Glaubt das ICR auf einem anderen Planeten zu leben, auf dem es die Begriffe der persönlichen Würde und moralischen Integrität der Wissenschaft nicht gibt? Was ist ein Intellektueller im heutigen Rumänien? Was ist aus den Versprechen Rumäniens beim Eintritt in die EU geworden?
Das ICR in Berlin ist das Schaufenster Rumäniens in Deutschland - und es präsentiert sich als Schaufenster einer Vergangenheit, die nicht vergeht. Wer übernimmt dafür die Verantwortung? Seit dem Sturz Ceausescus hat doch jede Institution eine eigene Verantwortung und übt ihren eigenen Einfluss aus auf die Art und Weise, wie gelebt wird mit der errungenen Freiheit, für die doch hunderte Menschen erschossen worden sind.
Ich habe gehofft, dass Rumänien sich letztendlich doch noch normalisieren würde (nach so viel verstrichener Zeit und so vielen vertanen Chancen), zumindest im kulturellen Bereich. Und es tut mir weh und macht mich wütend, dass genau das Gegenteil passiert.
Ich verspreche, dass ich nie mehr einen Fuß über die Schwelle des ICR in Berlin setzen werde - und ich werde nicht die einzige sein.
Mit freundlichen Grüßen,
Herta Müller
Zur Person
Herta Müller, geboren 1953 im deutschsprachigen Banat in Rumänien, reiste 1987 in die Bundesrepublik Deutschland aus, wo sie seitdem lebt. Ausgezeichnet u.a. mit dem Kleist- und dem Breitbach-Preis, gehört sie zu den renommiertesten Schriftstellerinnen des deutschen Sprachraums.
Ihre bitteren Erfahrungen in und mit der rumänischen Diktatur reichen bis in die Gegenwart: Erst vor wenigen Wochen war die Autorin zu Besuch in Bukarest und wurde dort von Geheimdienstleuten beschattet.
Den hier abgedruckten Brief schrieb Herta Müller an den Leiter des rumänischen Kulturinstituts Berlin, um ihren Protest auszudrücken gegen die Einladung der beiden früheren Securitate-Spitzel Andrei Corbea Hoisie und Sorin Antohi zur Sommerakademie des Instituts.
Thema der Tagung, die vom 19. bis 25. Juli stattfindet, ist der kulturelle Austausch zwischen Deutschland und Rumänien. Die Anwesenheit der ehemaligen Securitate-Leute, so Herta Müller, bedeutet eine Verhöhnung der geladenen deutschen Gäste.Wenn das ICR sich in Deutschland mit diesen Personen präsentiert, wird es sich selbst irreparabel beschädigen, und die deutschen Teilnehmer werden zum Aufpolieren der Denunzianten benutzt.
http://fr-aktuell.de/in_und_ausland/kultur_und_medien/feuilleton/?sid=01d3c8b4a68f3037c18e54016a93f988&em_cnt=1368607

Deutschlandradio Kultur
Herta Müller protestiert gegen Programm des Rumänischen Kulturinstituts
Herta Müller will künftig einen Bogen um das Rumänische Kulturinstitut in Berlin machen. Der Grund: Die Schriftstellerin findet es skandalös, dass das Institut zwei Gäste eingeladen hat, die nach ihren Angaben in der Zeit der Diktatur mit dem Geheimdienst "Securitate" zusammengearbeitet haben. So sei der designierte Leiter des Sommerkolloquiums, Corbea Hoisie, lange Securitate-Agent gewesen, schreibt Frau Müller in einem Protestbrief. Auch der eingeladene Sorin Antohi habe in kommunistischer Zeit Mitbürger denunziert. - Kritik kam auch von Müllers Schriftsteller-Kollege Richard Wagner. Material der rumänischen Archivbehörde belege, dass Corbea Hoisie früher Oppositionelle bespitzelt habe. Eine solche Enttarnung dürfe keine folgenlose Pflichtübung bleiben. Die Direktorin des Kulturinstituts, Adriana Popescu, wies die Vorwürfe zurück. Es sei wichtig, den Dialog zu suchen.
http://www.dradio.de/kulturnachrichten/200807171800]/1
http://www.buchmarkt.de/index.php?mod=news&page=32870
Herta Müller hat einen Protestbrief an das Rumänische Kulturinstitut in Berlin geschrieben: das nämlich hat zur Sommerakademie zwei ehemalige Securitate-Spitzel eingeladen: „Ich verspreche, dass ich nie mehr einen Fuß über die Schwelle des ICR in Berlin setzen werde – und ich werde nicht die einzige sein."
http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/0,1518,566370,00.html
Frankfurter Rundschau, 17.07.2008
Die rumäniendeutsche Schriftstellerin Herta Müller protestiert in einem Offenen Brief an den Leiter des rumänischen Kulturinstituts, Horia Patapievici, der zur Berliner Sommerakademie auch zwei ehemalige Securitate-Mitarbeiter eingeladen hat: "Wenn das ICR sich in Deutschland mit diesen Personen präsentiert, wird es sich selbst irreparabel beschädigen, und die deutschen Teilnehmer werden zum Aufpolieren der Denunzianten benutzt. Wie werden die Angestellten des ICR in Berlin den Gästen der Sommerakademie die rumänischen Gesprächspartner vorstellen: Corbea Hoisie - Professor und langjähriger Securitate-Agent, und Sorin Antohi - jahrelang mit gefälschtem Doktortitel und fiktiven Publikationen bei europäischen Universitäten zu Gast, aber wirklicher Denunziant seit seinem 19. Lebensjahr? Und was werden sie der deutschen Presse erzählen? Besser gesagt: Was werden sie alles nicht erzählen?"
Der Tagesspiegel, 17.07.2008
Dezidiert erzählt der Schriftsteller Richard Wagner die Geschichte der beiden ehemaligen Securitate-Spitzel, Sorin Antohi und Andrei Corbea-Hoisie, die beide im postkommunistischen Rumänien eine Bilderbuch-Karriere machen konnten und nun auch vom Rumänischen Kulturinstitut in Berlin zu seiner Sommerakademie geladen wurden. Und worüber wird man sprechen? "Man wird wohl, wie in den alten Zeiten des Dialogs zwischen Ost und West, zwischen nützlichen Idioten und Geheimdienstzuträgern, vom Kulturaustausch sprechen, von den Einflüssen und nicht zuletzt von den Forschungsmethoden. So, als sei nichts geschehen. Als käme es zumindest nicht darauf an. Es kommt aber darauf an, in Deutschland wie in Rumänien. Kaum hat man dort mit der Aufarbeitung der Vergangenheit begonnen, schon fällt man zurück in die kollektive Amnesie. Wenn aber die Enttarnung nur eine folgenlose Pflichtübung ist, so ist es eine gute Zeit für Leute wie Antohi und Corbea-Hoisie. Die Demokratie aber bleibt, ohne verbindliche Werte, wehrlos."
English Translation
Frankfurter Rundschau
17.07.2008
Romanian-German writer Herta Müller writes an open letter to the head of the Romanian Cultural Institute, Horia Patapievici, protesting about his invitation to two former Securitate members to participate in the Berlin Summer Academy. "The ICR will do irreparable damage to its reputation by presenting itself in Berlin with these people, and German participants will be used to boost the image of informers. How will ICR employees introduce the Romanian participants to the other Summer Academy guests: Andrei Corbea-Hoisie – professor and long-time Securitate agent, and Sorin Antohi – who for years was a guest lecturer at European universities with his fake PhD and his fictitious publications and who had been an informer since the age of 19? And what will they tell the German press? Or more to the point: what won't they tell them?"
Der Tagesspiegel 17.07.2008
Writer Richard Wagner is similarly critical about the invitation of the two former Securitate members and writes: At the Summer Academy the talk will be of "cultural exchange, of the influences, and not least the research methods. As if nothing had happened. Or at least as if it was irrelevant. But it is not irrelevant, either Germany or Romania. No sooner have people started to confront the past than they fall back into collective amnesia. But if removing camouflage is nothing but an obligatory exercise with no consequences, then people like Antohi and Corbea-Hoisie have it good. But without binding values, democracy is worthless."

1 comment:

Anonymous said...

denunt lucratura politca de a DENIGRA OaMeNI CA PATAPIVECI .,LIICEANU ,PLESU SI MULTI ALTII !!ESTE REGRETABIL CUM SE POATE INTAMPLA UNA CA ASTA!!VA RECAMNSA VEDETI EMSIUNEA DOMNULUI MORAR SA VEDETI CINE FACE INTALTE FAPTE DE CORUPTIE SI TRADARE!SA VA FIE RUSINE