Pages

Sunday, May 18, 2008

Parintele Staniloae despre Liiceanu. Humanitas, Patapievici si Tismaneanu despre Parintele Staniloae

Intr-un interviu inedit publicat de revista "generatiei neasteptate" VEGHEA din Brasov, la 15 ani de la trecerea la cele sfinte a Parintelui Staniloae, prea bunul parinte profesor lamureste - as spune eu definitiv - problema Liiceanu et Comp:

Parintele Staniloae: "Liiceanu cred că-i tare străin de credinţă. A venit Liiceanu odată la mine, mi s-a părut că vine să intre într-o legătură spirituală şi să-mi ceară nişte studii. Dar în convorbire am ajuns la întrebarea ce program are, ce vrea să publice, zice: „Eu vreau să public câte o lucrare despre fiecare filosof şi despre fiecare religie.” „Şi de ce asta?” „Păi, ca să-i cunoaştem…” „Păi mi se pare că îi prea cunoaştem, că nu ne cunoaştem pe noi, şi cred că ar trebui să ne cunoaştem pe noi mai mult”. Şi a plecat fără să intre în discuţie cu mine despre colaborare.
Intelectualitatea română de astăzi s-a îndepărtat de ortodoxie, asta am remarcat de multe ori; mi se pare că e cea mai îndepărtată intelectualitate de credinţa poporului. "
De altfel, aceasta reiese clar din "lucrarile" indepartatilor. Liiceanu publica asa-zisul "Raport" Tismaneanu la Humanitas, "pe gratis", pentru a contribui mai bine la falsificarea istoriei reale a Romaniei. Patapievici, un alt tovaras de drum, se numara si el printre autorii scuipatului "intelectual" la adresa poporului roman tiparit cu larghete de Editura lui Liiceanu, desi aceasta este plina de datorii la stat. Cred si eu ca-l pupa-n fund pe Basescu toata ziua. Doar-doar o scapa de datorii, exact ca pe vremea regimului Iliescu-Nastase (http://www.ziua.net/prt.php?id=217708&data=2007-03-17).

DATORII LA BUGETUL DE STAT - HUMANITAS IN EXECUTARE SILITA
Obligatii restante la bugetul de stat


Obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat


Obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj


Obligatii restante la bugetul asigurarilor de sanatate


Iata ce se scrie in "Raport"-ul anti-romanesc, printre altele, despre unul dintre cei mai mari duhovnici si carturari ai Ortodoxiei:

Oficialitatea comunista a "recuperat" teologi care, cu numai cativa ani inainte, erau etichetati "periculosi" pentru ordinea sociala. Apartenenta Bisericii Ortodoxe Romane la Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB), incepand cu anul 1961, a favorizat inchegarea unei diplomatii ecleziastice care, nu de putine ori, a insotit in mod penibil politica externa de "independenta" a lui Nicolae Ceausescu. In cadrul acestei diplomatii bisericesti au fost integrati si preoti-profesori fosti detinuti politici, intre acestia si cunoscutul teolog Dumitru Staniloae, trecut prin calvarul detentiei politice intre 1958-1963.
Mai mult, intr-o perioada in care preotii si enoriasii greco-catolici inca mai erau supusi la hartuieli si intimidari, reputatul dogmatist publica penibile lucrari in care incerca sa demonstreze ca Biserica Romana Unita (BRU) a reprezentat doar o tentativa de dezmembrare a poporului roman."

Iata ce gandeste si pigmeul Patapievici despre stalpul Ortodoxiei romanesti:

C. N.: Aţi fost preocupat vreun moment de scrierile şi gîndirea teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae?
H.-R. P.: Numai o clipă, cînd un prieten mi-a spus că este cel mai de seamă teolog ortodox de azi. Cred că se înşela. Dumitru Stăniloae a fost un preot erudit, capabil să repete bine predania, dar un teolog creator, după opinia mea, nu a fost.

(Interviu din Politice, volum republicat iar din nou de Editura PCR-Humanitas)

Vezi si: Lichelismul subtil al lui Liiceanu

2 comments:

Anonymous said...

De unde sa stie fiul cominternistului evreu Dionisie Patapievici din Bucovina ce este aceea Ortodoxie si ce loc ocupa Parintele Staniloaie in istoria Ortodoxiei? Problema este ca trebui sa-si dea cu presupusul si sa mai improaste cu noroi tot ce este romanesc - neamul, credinta, istoria, cultura, Eminescu - pentru care are o ura nestavilita!

Si basescu de ce l-a pus in fruntea bucatelor ?? el este principalul vinovat! el ii cultiva pe toti "intelectualii" anti-romani, inclusiv pe fratii siamezi plesu-patapievici-liiceanu, care sunt asa de nedespartiti ca incep sa ma intreb, Doamne iarta-ma, nu-s cumva homosexuali?

Anonymous said...

Aveţi mare curaj să desfiinţaţi "cărturarii" neamului, îndeosebi pe sicofantul Patapievici, a cărui valoare tinde asimptotic spre zero. Totuşi, e haios când îşi bulbucă ochii, îi dă peste cap şi reacţionează ca un epileptic atunci când i se spune de la obraz că e o nulitate. Tot ceea ce a produs a fost un set de neologisme forţate, pe care nici el nu le înţelege. Limbajul preţios nu reuşeşte să ascundă opera găunoasă. Epitetul "pigmeu" i se potriveşte ca turnat.