Pages

Sunday, April 20, 2008

Ucraina are probleme teritoriale cu Romania: unde sunt Basarabia de Sud, Tinutul Herta si Bucovina de Nord?!

Presa de la Kiev prezinta declaratiile facute de presedintele rus, Vladimir Putin, la Bucuresti * MAE ucrainean devine avocatul Chisinaului

In foto: Varianta ucraineana a "Romaniei Mari" promovata si la Bucuresti de oamenii lui Doru Maries, asa-zisii "noii golani" , de fapt niste amarati de hooligans

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Vladimir Ograzko, citat de saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli, a declarat ca autoritatile de la Kiev nu intentioneaza sa ia in discutie propunerea facuta recent de presedintele Romaniei, Traian Basescu, privitor la un schimb de teritorii prin includerea Transnistriei in componenta Ucrainei in schimbul transmiterii catre Republica Moldova a teritoriilor din sudul Ucrainei.
In schimb, Ograzko a deplans faptul ca "nu toti in Romania sustin ideea semnarii unui tratat moldo-roman de baza si cu privire la frontiera", adaugand ca Ucraina considera fosta republica sovietica "un stat independent si suveran". Oficialul ucrainean a adaugat ca cele doua tari vor finaliza demarcarea granitei comune si "in final, Ucraina va semna cu Republica Moldova un tratat privind frontiera de stat, iar odata cu aceasta va fi inchisa odata pentru totdeauna si problema delimitarii granitei intre Ucraina si Republica Moldova".
Politica standardelor duble
(...)
Politica standardelor duble promovata de Kiev au fost evidentiate de analizele ZIUA, precum si de presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a declarat recent in cadrul unei dezbateri publice ca in Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina la Moldova". Si la Bucuresti un grupuscul obscur, autointitulat "Noii Golani", vehiculeaza in spatiul public o harta ciuntita a Romaniei reintregite din care lipseste sudul Basarabiei, marturie a politicii staliniste, preluata si promovata agresiv de actuala conducere de la Kiev.
Mihai ISAC

Mihai este un tanar jurnalist care l-a inlocuit pe Damian in Departamentul nostru, dupa ce George a preluat Dosarele - vezi mai jos. Extrem de inteligent si foarte promitator ca ziarist de politica externe, Mihai cunoaste 16 limbi straine

Ucraina se pare ca si-a iesit din minti dupa ce Basescu a amintit ca Basarabia de sud nu ii apartine, la conferinta despre NATO si Securitatea regionala, organizata de Konrad Adenauer.
Vezi si
ZIUA enerveaza Kievul
Declaratiile presedintelui Romaniei despre Transnistria, Moldova si Ucraina, ca raspuns la intrebarile redactiei noastre, au creat nervozitate la Kiev, MAE ucrainean primind indicaii de la Iuscenko sa "verifice autenticitatea declaratiilor presedintelui Basescu publicate de ziarul ZIUA":
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-19&id=236343&kword=ucraina

8 comments:

Anonymous said...

Sudul Basarabiei = Basarabia istorica, pamant romanesc!

Sudul Basarabiei sau Basarabia istorica sau Bugeac - este regiunea din sudul Basabiei, marginita, la sud, de Dunare si Marea Neagra; a facut parte din regatul Dacic al lui Burebista; in Evul Mediu, aici sunt ridicate Cetatile Ismail, Chilia si Cetatea Alba (in mare parte de catre genovezi). In prima parte a secolului al XIV-lea, acest tinut sudic va fi cucerit de Basarab I, intemeietorul, cel care il va si boteza Basarabia. Chilia si Cetatea Alba (Akerman) vor fi apoi cucerite de Mahomed al II-lea la 1484, fiind primele teritorii ale Moldovei care vor trece sub stapanire turceasca. La 1538, Soliman Magnificul , detronandu-l pe Petru Rares, va anexa imperiului turc cetatea Tighina (raiaua Bender) iar Sudul Basarabiei il va darui Hanatului Crimeii, al tatarilor. Cu toate ca in 1585 tatarii nogai (dintre Don si Volga) s-au starmutat in Bugeac, Moldova isi va pastra o fasie de pamant intre Cetatae Alba si Tighina, pana la Nistru.

In urma razboiului ruso-turc (1806-1812), Rusia anexeaza teritoriul dintre Prut si Nistru, iar diplomatii rusi, mituindu-I pe cei turci, vor extinde numele Basarabia asupra intregii parti a Moldovei cuprinsa intre Prut, Nistru, Dunare si Marea Neagra. Stapanirea ruseasca va declansa un crunt proces de deznationalizare si de rusificare a romanilor, inclusiv prin colonizari masive cu bulgari, gagauzi, germani si ucraineni. In urma Conferintei de pace de la Paris, 1856, Marea Neagra va fi declarata neutra, Gurile Dunarii reveneau sub jurisdictie otomana iar judetele sudice Ismail, Cahul si Bolgrad - rapite de Rusia la 1812 - vor reveni la trupul Moldovei. Aceste teritorii vor trece din nou sub stapanirea ruseasca prin hotararile nedrepte si abuzive ale Congreselor de la San Stefano si Berlin, 1878. Insusi cancelarul Germaniei, Bismark, a motivat ca tarul Rusiei nu trebuie sa fie suparat, si daca Rusia tine atat de mult sa aiba Sudul Basarabiei, atunci il va avea.

La 27 Martie1918 intreaga Basarabie se va alipi la trupul Tarii Mama, România, dar nu pentru multa vreme, pentru in 1940 va fi rapit de Uniunea Sovietica in urma ultimatului din 28-28 iunie 1940, urmare a pactului Hitler-Stalin. La 4 noiembrie 1940, Prezidiul Sovietului Suprem al URSS hotaraste ca Sudul si Nordul Basarabiei, plus Nordul Bucovinei sa intre in componenta RSS Ucrainiene. Dupa o scurta revenire a administratiei romanesti, intre 1941 si 1944, din 1944 Sudul Basarabiei va reintra in componenta Uniunii Sovietice. Ca urmare a destramarii Uniunii Sovietice, in 1991, Sudul Basarabiei sau Basarabia istorica sau Bugeac va intra in componenta Ucrainei.

In concluzie, ceea ce este acum cunoscut ca Sudul Basarabiei este de fapt Basarabia istorica; chiar daca Sudul Basarabiei a fost crunt si salbatic deznationalizat si colonizat cu tot felul de venetici, chiar daca romanii din Sudul Basarabiei au fost deportati, executati, inchisi, torturati, decimati prin infometare pana cand au ajuns minoritari, Sudul Basarabiei A FOST, ESTE SI VA FI PAMANT ROMANESC ! Si va reveni la ROMANIA, in ciuda propagandei ucrainiene si rusesti si a cozilor lor de topor si a vanzatorilor de neam si tara - asa-zisi romani din Romania si din afara.

Anonymous said...

Sa nu-i uitam pe romanii din Nordul Bucovinei

Scrisoare din Cernauti
Acest colt de rai a tarii de Sus a fost un goz in ochii multor hrapareti, sa stoarca din acestea meleaguri si sa ingenuncheze acest blind popor. Toti care au navalit pe acestea meliaguri au lasat sub brazda zeci si mii de tinere fete si feciori, indragostiti, pasnici si muncitori. Pohoiul de slavi care s-a napustit mai cu sama din 1940 asupra noastra, fara vina si fara mila ne-au distrus, orasile, satele, bisericile si scolile. Totusi traiam cu un gind, cu o speranta de a intregi tara, de a vorbi in limba care am invatat-o de la mama, sa purtam numele care iti dadeau parintii, sa inveti copiii istoria stramosilor nostri. Nu incetam sa credem in aceasta pasnica dorinta, nici pe o clipa, cu rugaciune, cu icoane, cu crucia in mâna, asa am si fost striviti de gloantele cotropitorilor slavi. Am fost aruncati in turbinca slava, dar totusi mai speram si noi la libertate, tara, limba si cultura. Acasta suvita de speranta a fost curmata cu mare regret de tara mama.

Cind s-a despicat imperul sovetic, toate popoarele au rasuflat mai usor, insa guvernantii care au venit la putere in tara româneasca cu asa numitele tratate au legat mai strins turbinca.

Biserica, scoala româneasca, pe acestea teritorii, se distrama in fiecare zi, si e pusa in jenunchi. Unii din principalii catalizatori ai dezolvarii instinctului national românesc, de pe aceste teritorii, sunt fostii domnitori ai tarii românesti din ultimii ani (dupa 1989).

Vreau sa strig in gura mare cu bratele spre cer, noi nu suntem vinovati cu nimic si nu ne nimiciti, parintii nostri au luptat si s-au sacrificat pentru reintregirea tarii si a neamului românesc si pentru distrugerea fiarei salbatice bolsevice care ocupase in mod abuziv si ilegal pamintul nostru strabun.

Ca noi astazi am ramas dincolo de sirma ghimpata, este tot o gresala si o lipsa de patriotism a fostilor conducatori de tara dupa incheierea celui de al doilea razboi mondial, aceiasi atitudine o avem si azi dupa caderea cortinei de fer.

Eu as vrea sa aflu ce ginduri il preocupa pe Constantinescu, (Ceaus care a condus delegatia româna la negocerile cu Ucraina), Iliescu, in momenul tratatului de ambandonare a teritoriilor românesti. Cred ca ei nici pina azi n-au inteles ca aceste teritorii nu sint ale lor ci a nepotilor si stranepotilor nostri.

Din Cernauti, Dumitru Singurel, 4 octombrie 2006

Anonymous said...

despre Tinutul istoric Herta, ocupat abuziv, la 29 iunie, de tancurile rusesti, care zdrobisera deja Basarabia si Nordul Bucovinei:

http://gid-romania.com/IndexSections.asp?SID=80

«Niciodata cu rusii, caci ei vor sa ne ia limba, sa ne fure istoria, sa ne ia pamantul stramosesc si sa ne distruga neamul.» Constantin Stere

Anonymous said...

A P E L Catre toti românii de pretutindeni

Iubiti frati români! Se adreseaza catre dumneavoastra românii din dreapta Tisei - Maramuresul Voievodal Ucraina, urmasii dacilor liberi, urmasii lui Bogdan si Dragos-Voda in legatura cu izolarea noastra din partea României.
Aici, in România Mica locuiesc de mii de ani românii ramasi dupa impartirea Maramuresului integral - 4 iunie 1920. Atunci eram 11 mii, azi am ajuns la peste 50 de mii de oameni. Atunci românii nostri au fost impartiti si dati uitarii. Dar s-au impacat cu soarta, cu mersul istoriei, bucurându-se macar de faptul ca au avut posibilitatea sa se vada, sa se intâlneasca unii cu altii, sa studieze in România, aflându-se sufleteste alaturi de fii lor. Istoria a fost aspra - cehii au plecat, au venit maghiarii, am rabdat toti impreuna, dar nu am ingenuncheat, au venit rusii in 1944 si ne-au izolat si mai tare cu un gard de sârma ghimpata de GULAG stalinist, macar ca eram la un pas unii de altii si auzeam ciripitul pasarilor, sunetele clopotelor de la Sighet, radioul si televiziunea româna. Am fost izolati fizic, dar nu sufleteste. Au trecut anii si noi credeam ca nu va sosi sfârsitul si ca Bunul Dumnezeu nu va lasa sa fie vesnic blestemul izolarii.
Multa apa a curs pe Tisa, mult timp am asteptat ziua deschiderii punctului de trecere a frontierei Slatina-Sighet, care a coincis cu ziua de nastere a poetului national al Românilor - Mihai Eminescu - 15 ianuarie 2007. Cu acest prilej, la Slatina, au fost prezenti cei doi presedinti - Presedintele Ucrainei - Viktor Iuscenko si Presedintele României - Traian Basescu.
Ne-am bucurat cu totii de ziua multa steptata, cu atât mai mult ca am fost vizitati la noi acasa de Presedintele României, dl Traian Basescu. in acea zi am auzit numai vorbe frumoase si multe promisiuni. si le-am dat crezare. Dar ne- am inselat din nou. Dupa câteva luni, la 22 august 2007, punctul de trecere a frontierei Slatina - Sighet a fost inchis pe motiv ca podul de peste Tisa "Slatina- Sighet" cere reparatii urgente. Noi am cerut sa se gaseasca o modalitate de trecere a frontierei, macar pietonal, dar strigatul nostru n-a fost auzit si ascultat. La putin timp dupa aceasta, România a inchis si punctul de trecere al frontierei "Câmpulung pe Tisa - Teresva", motivând ca "trenul" face contrabanda. Din nou am ramas izolati de Patriamam a, suntem la un pas de România dar nu putem sa o vizitam, dimineata auzim cocosii cântând, ne auzim unii pe altii, din stânga si dreapta Tisei - dar râul din nou ne desparte.
Ne-am adresat la cele mai inalte institutii din România in legatura cu redeschiderea circulatiei pe podul de peste Tisa, dar nu suntem ascultati. Noi strigam, iar ei nu ne aud.
Oare de ce Doamne?
Câte odata ni se spune - România a aderat la Uniunea Europeana, România este tara straina pentru voi.
Ne intrebam: de ce?
Noi cu totii suntem increzuti ca acolo unde se vorbeste limba româna - acolo este România si atunci, de ce ne-ai izolat, Patrie-mama?
Apelam la d-voastra, frati români de Pretutindeni, ajutati-ne sa iesim din izolare, prin redeschiderea punctelor de trecere a frontierei dintre România si Ucraina - Transcarpatia. Noi dorim sa ne aflam alaturi de poporul român si de toti acei care poarta numele de român. Va cerem sprijinul D-voastra si va rugam sa fiti alaturi de noi. Cu stima frateasca.

Ion BOTOS,
Presedintele Uniunii regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia", Ucraina.

Anonymous said...

Talhari stiuti si nestiuti
In miez de noapte se strecoara
In cimitir la Cernauti
Si mor a doua oară...

Talhari de gropi si osemnite,
Urmand stapanii lor stiuti,
S-aduna hotii la morminte
In cimitir la Cernauti

Si hohotesc in nopti tarzii,
Caci ne scot oasele afara,
Sa nu ramana marturii
ca Bucovina ne-o furara!

---Ion Popescu-Sireteanu

Roncea said...

Doamne ajuta, fratilor!

Anonymous said...

La Siret Manastioara,
Stau soldatii gramajoara
Si se uita in a lor tara
Unde au fost ei asta vara.
Si tot cauta cu amar
Unde-au lucrat in zadar.
Mai romane, mai crestine
Fa-n lume sa fie bine
Si scoate de aici dusmanul
Ca ne prapadeste neamul.
Ne invata tot ruseste
Ca sa uitam romaneste
La Cernauti temnita-i plina
Cu crestini care suspina.
Foaie verde de sub roua
Ne-au rupt Bucovina-n doua
Dumnezeu sa le plateasca
C-au rupt tara romaneasca
Si-am ramas negri straini
Ca si graul printre spini
Cu ce Doamne ti-am gresit
C-asa rau ne-ai pedepsit.
Cu ce Doamne ti-am stricat
C-asa rau ne-ai blestemat.

--- Cantec aparut in comuna romaneasca Voloca si raspandit in toate satele romanesti din Nordul Bucovinei.

Anonymous said...

Ucraina in Italia foto video


Tutto in italiano

http://ucraina-italia.blogspot.com/