Pages

Sunday, April 20, 2008

"Misiunea UE in Kosovo este ilegala"

Aflat in Romania pentru o vizita oficiala vice-ministrul Apararii Serbiei, Dusan Spasojevic, ne-a acordat un interviu in exclusivitate.

Presedintele Traian Basescu a catalogat chiar saptamana aceasta Serbia drept stat-cheie pentru securitatea regionala. Insa tara dvs. are si o "gaura neagra", reprezentat de Kosovo. Cum se prezinta situatia din regiune acum, din punct de vedere al apararii?

Situatia din Kosovo este foarte instabila. Este exact asa cum prevazut Serbia. Singura modalitate de a solutiona aceasta problema este sa se ajunga la un consens. Kosovo nu este o societate viabila, o societate care sa permita formarea unui stat in jurul ei. Nu este sustenabila din punct de vedere social, economic, politic si din nici un alt punct de vedere si cred ca asta au realizat si autoritatile din Romania. Exista o rata foarte mare a somajului, nu se intrezareste nici o posibilitate de formare a institutiilor, iar declaratia unilaterala de independenta nu a reusit sa o creeze. Recunoasterea acestei declaratii unilaterale de independenta a reprezentat o greseala din partea anumitor state. Pentru Serbia, este foarte important ca Romania a sustinut punctul nostru de vedere inca de la bun inceput. Apreciem foarte mult pozitia presedintelui Basescu, a Guvernului roman si a Parlamentului, care a adoptat doua declaratii - una in decembrie, iar cealalta in urma cu doua luni. Pentru noi, sprijinul acesta vine din partea unui stat vecin, din partea unei tari care este un aliat responsabil al NATO si un membru responsabil al UE, care contribuie la operatiunile din Afganistan si Irak. Este foarte important ca beneficiem de sprijinul presedintelui Basescu, al Guvernului si al Parlamentului roman.

Presedintele Basescu si unii strategi sustin ca una dintre solutii ar fi ca Serbia sa se alature NATO si UE la un moment dat, insa stiti prea bine, ca peste 70% din populatie se opune aderarii la Alianta, dupa bombardamentele din 1999, soldate atat cu numeroase pierderi de vieti omenesti cat si cu ocuparea si desprinderea Kosovo. Cum veti rezolva aceasta problema? Sunteti de acord cu acest punct de vedere?

Continuarea la:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-19&id=236350&kword=kosovo
Alte articole foarte tari aparute in week-end pe tema Serbia-Kosovo-Romania:
Statul Kosovo s-a nascut mort
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-19&id=236349&kword=kosovo si
in Dosare ultrasecrete unde acum este George Damian, gasiti
Kosovo si Ardealul
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-19&id=236301&kword=kosovo
In foto (by MApN): Viceministrul Apararii Serbiei, Dusan Spasojevic, si amiralul Gheorghe Marin

No comments: