Pages

Wednesday, February 6, 2008

Un ambasador impotriva interesului national si a pozitiei presedintelui Romaniei in privinta Kosovo




Membrul GDS Adrian Cioroianu l-a luat la tinta pe Traian Basescu periclitand statutul diplomatic international al Romaniei. Din postura de ministru de Externe a declarat marti, 5 februarie, la bilantul activitatii MAE pe 2007, ca "Romania nu se opune independentei Kosovo". Asta doar la o zi dupa ce Basescu repetase extrem de clar, la vizita lui Sarkozy, ca Romania se impotriveste prin toate mijloacele separarii provinciei sarbe Kosovo de Serbia. ZIUA relateaza astfel noua "gafa" a ministrului Cioroianu: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-06&id=232743.
Din acelasi registru fac parte si afirmatiile ambasadorului Teodor Baconsky, fiul poetului proletcultist A.E. Baconsky, care sustine, incalcandu-si statutul diplomatic, ca desprinderea Kosovo de Serbia este fel de "rau necesar". Consecintele pentru Romania ar fi dezastroase. Deja anumiti lideri ai ungurimii din Transilvania si Parlamentul de la Budapesta au declarat deschis ca vor lua situatia din Kosovo drept exemplu de urmat.
Am solicitat MAE lamuriri pe marginea opiniilor lui Baconsky exprimate in ziarul "Cotidianul". Public mai jos cererea si raspunsul MAE, venit, dupa o lunga asteptare. Ziarul Gardianul observa ca Baconsky este un privilegiat al noii nomenclaturi din minister, platind pentru apartamentul sau din Paris, din banii contribuabililor, 8500 de euro chirie plus alte cheltuieli de intretinere, in total peste 10.000 de euro lunar: http://www.gardianul.ro/2008/02/05/dezvaluiri-c11/la_vie_en_rose_statul_da_8_500_de_euro_lunar_pentru_chiria_ambasadorului_de_la_paris-s108600.html si ca Cioroianu sprijina desantarea de la Paris: http://www.gardianul.ro/2008/02/06/externe-c3/modelul_ambasadorului_risipitor_baconschi_promovat_de_cioroianu-s108631.html. Normal. La reuniunea ambasadorilor romani desfasurata anul trecut, presedintele Traian Basescu, criticand cheltuielile exagerate ale MAE il ridica pe ambasadorul nostru la UE, Lazar Comanescu, in picioare: "Comanescu, cat platesti chirie?", "4500 de euro, domnule presedinte.", "Bine, stai jos". Acum, Baconsky merge cu sfidarea si mai departe. Daca tot vrea "independenta" Kosovo de ce n-ar fi trimis finutul Baconsky ambasador la Pristina al Republicii GDS, chiar acum?

Catre: Administratia Prezidentiala
Ministerul Afacerilor Externe
Romania

Directiile de Relatii cu Presa


Stimati colegi si responsabili de politica externa a Romaniei,


In ziarul Cotidianul, domnul Teodor Baconsky, ambasadorul Romaniei in Franta si fost consilier prezidential si secretar de stat in MAE, publica in editia din 25 Ianuarie 2008 un comentariu intitulat "Kosovo, tot raul spre bine"(http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17270&art=41981&cHash=a47fd30ca1) insotit de o ilustratie care reprezinta harta fostei Iugoslavii.

Domnul Baconsky semneaza comentariul respectiv cu dubla sa calitate de "diplomat si scriitor". In comentariul respectiv se emite opinia ca independenta Kosovo este un fel de "rau necesar" pentru tara vecina, Serbia.

Ilustratia care insoteste articolul ambasadorului Baconsky - si care, conform practicilor ziarului Cotidianul este realizata cu consultarea autorului articolului de fond - prezinta o harta a fostei Iugoslavii din care se iteste o mana care trage si de provincia sarba Voivodina in timp ce materialul publicistic se incheie cu asertiunea "Lumea lui Tito nu mai apartine trecutului".

Comentariul domnului Baconsky, survenit cu cateva zile inainte de vizita oficiala a presedintelui Traian Basescu in Serbia, a fost deja apreciat negativ de reprezentanti ai presei sarbe.

Tinand cont de faptul ca orice diplomat trebuie sa obtina acordul Centralei atunci cand emite public opinii pe teme de politica externa, mai ales intr-o chestiunea atat de sensibila ca problema Kosovo, si, totodata, avand ca baza de discutie pozitia ferma a Romaniei, reprezentata de Presedintele Traian Basescu si de Ministerul Afacerilor Externe si reprezentantii sai, va intrebam daca opiniile ambasadorului Teodor Baconsky - asociat inevitabil si cu Presedintia Romaniei, care este responsabila de politica externa a tarii - reprezinta in orice fel o noua viziune oficiala asupra situatiei din Kosovo.

Cu multumiri,

Victor Roncea
Sef Departament Externe
Ziarul ZIUA



A8/ 351 5 februarie 2008

Stimate domnule Roncea,


Urmare solicitării Dvs., dorim să vă transmitem următoarele precizări:

Conform Statutului Corpului diplomatic şi consular al României, diplomaţii români au obligaţia de a nu exprima public opinii referitoare la viaţa politică internă, precum şi interdicţia de a deveni membri sau militanţi ai unor formaţiuni politice. Diplomaţii au dreptul de a desfăşura activităţi academice şi publicistice, în nume personal.

Comentariul publicat sub numele de autor Teodor Baconsky, în articolul “Kosovo: tot răul spre bine”, apărut în publicaţia „Cotidianul”, ediţia de vineri, 25 ianuarie a.c., nu exprimă poziţia oficială a autorităţilor române în dosarul Kosovo, poziţie clar prezentată opiniei publice şi mediului politic internaţional şi care a rămas neschimbată.

Cu stimă,

Ilie Bănică
Purtător de Cuvânt

No comments: