Pages

Thursday, February 7, 2008

O noua lovitura pentru Bucuresti (si UE): Gaz de France trece de la Nabucco la South Stream-ul rusesc







Genocidul din Armenia face victime si azi


Grupul francez Gaz de France (GDF) a anuntat azi ca a fost informat de respingerea candidaturii sale ca partener in cadrul consortiului Nabucco si ca a decis sa analizeze alte proiecte, precum cel ruso-italian, South Stream, transmit AFP si Mediafax. Participarea Frantei a fost blocata de Turcia, suparata pentru ca Parisul a condamnat genocidul din Armenia, contestat de turci, cat si pentru opozitia presedintelui Nicolas Sarkozy fata de intrarea Turciei in UE. Mai nasol e ca Sarkozy obtinuse sprijinul Bucurestiului pentru trimiterea de trupe romanesti in Ciad, fosta colonie franceza, promitand presupusa implicare a GdF in Nabucco.
Interesant ca atunci cand e vorba ca romanii sa devina carne de tun, pe diverse fronturi deschise aiurea in lume, sau carne ceva mai vie, palpabila si penetrabila, pe piata europeana, Romania e vizitata de licurci mai mari sau mai mici care incanta televiziunile patriei pentru patru-cinci ore (cat dureaza astfel de vizite, ca pe la papuasi).
Consortiul Nabucco - estimat la 4,6 miliarde euro - este detinut de OMV - Austria, MOL - Ungaria, Transgaz - Romania, Bulgargaz - Bulgaria, Botas - Turcia si, de ieri, si de RWE -Germania.
Trimisul ZIUA la semnarea intrarii RWE in proiect, experta in geoeconomie Gabi Moroianu, care ne-a spus de la bun inceput ca afacerea GdF nu o sa tina, transmitea ieri de la Viena:

Gaz de France, scos de pe teava Nabucco

Grupul german de utilitati RWE a devenit, de marti, partener oficial in cadrul companiei care are in vedere realizarea gazoductului Nabucco. La ceremonia de semnare de la Viena au participat ministrii responsabili cu energia din Austria, Bulgaria, Romania si Turcia, precum si ministrii delegati din Germania si Ungaria, inclusiv coordonatorul european al proiectului Nabucco, Joazis Van Aartsen. Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice si Orientului Mijlociu catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria. Proiectul reprezinta un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependentei Europei fata de importurile de gaze din Rusia.
Initial, membrii consortiului au decis sa primeasca un al saselea partener, discutii purtandu-se cu grupurile RWE (Germania) si Gaz de France. UE a recomandat, insa, cooptarea si unui al saptelea partener. De remarcat, autoritatile din Turcia au agreat partenerul german, avand in vedere ca autoritatile de la Paris au condamnat refuzul turcilor de a recunoaste drept genocid masacrul armean din 1915-1917 din Imperiul Otoman.
Cu toate acestea, in cursul vizitei de luni a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, omologul sau roman, Traian Basescu, i-a promis sprijin pentru Nabucco. Presedintele Traian Basescu a tinut sa mentioneze, la sfarsitul intalnirii, ca, in cadrul discutiilor, a convenit cu omologul sau francez ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului "Nabucco", Romania urmand sa fie un sustinator al asocierii respectivei firme in proiect. Ministrul Vosganian a socotit declaratia presedintelui Basescu drept o politete fata de omologul sau francez.
"Consortiul este deschis si pentru un al saptelea partener, dar momentan nu este o prioritate. Abia dupa inceperea lucrarilor in 2010", a afirmat directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, cu ocazia semnarii contractului cu RWE.
Conducta, cu o lungime de 3.300 km, ar urma sa aprovizioneze Europa, din anul 2012, cu gaze din zona Marii Caspice si a Orientului Mijlociu, Azerbaijanul, Kazahstanul, Turkmenistanul, Iranul, Egiptul si chiar Irakul fiind mentionate ca posibile state furnizoare. Potrivit OMV, furnizori de gaze in conducta Nabucco ar putea fi si Rusia, un depozit de gaze din Austria, Marea Neagra si Romania. Interesant este faptul ca Ucraina face explorari in Marea Neagra, in jurul Insulei Serpilor, unde se considera ca exista rezerve importante de gaze, iar in Romania mai exista zacaminte semnificative de gaze, principalele firme ce le exploateaza fiind Romgaz si Petrom, care apartine OMV.
Gabi MOROIANU

2 comments:

Anonymous said...

D-na Moroianu cum de ati acceptat sa luati loc dvs si sa-i flancati pe d-nii Vosganian si Olteanu cu doi invinuiti pentru pagubirea statului cu cca o jmatate de miliard de euro conform rechizitoriului procuraturii?
este vorba de urmaritii penal, daca dvs nu stiati aceasta inca, Ion Lungu si Niculae Opris.
Ce credibilitate poate avea manifestarea organizata de dvs in conditiile in care la prezidiu se rasfata alaturi de inalti demnitari ai statului doi urmariti penal???
Nu putem decat trage concluzia ca si d-nii Vosganian si Olteanu impartasesc aspiratiile infractionale ale celor doi urmariti penal si din nefericire si dvs prezenta alaturi de aceste personaje care au girat pagubirea statului prin vanzarea energiei produsa de Hidroelectrica in mod netransparent prin contracte incheiate fara licitatie.

Anonymous said...

In plus alta aberatie vehiculata de nepotul kominternistei Gisella Vass: in cativa ani compania energetica va avea un actionariat majoritar privat.
Atunci cum vrea dl. Olteanu sa consolideze rolul de jucator strategic al statului, daca el, statul, nu va mai detine majoritatea actionariatului???
toata manifestarea organizata de dvs nu reflecta decat aspiratiile infractionale ale participantilor amintindu-se de catre pupincuristul Rosu ceea ce dvs nici nu vroiati s-auziti, si anume ca Tariceanu a incalcat legea acordand pe sub masa prin incredintare directa un contract de 1 miliard de dolari care de fapt s-a ridicat in final l;a aproape un miliard si jumatate datorita incompetentei firme alese de Tariceanu.
Am fost coleg cu Veronica pana in cls a X-a sora d-lui Roncea si chiar l-am admirat pe d-l victor implicat in fenomenul P-ta Universitatii deturnat insa de activitii de partid comunist Patriciu si Constantinescu.
Cu stima,
M.Sc., Diplomat chemist engineer Stefan A. Iordache