Pages

Thursday, January 28, 2010

BATALIA DINTRE TELEVIZIUNILE MOGULILOR. Iată de ce Antena 3 bate Realitatea TV la audienţă

Azi dimineaţă Realitatea TV a reuşit să transporte publicul înspre zona crepusculară cu o ştire senzaţională cu adevărat. Au prezentat cazul unui infractor periculos, prins după patru evadări, numit de editorii ştirilor „Houdini de Maramureş“ - pe numele său real Ioan Ursuţ - care, după „reporterii speciali“ ai Realităţii, ar fi înfăptuit încă de la vårsta de 13 anişori crime peste crime la nivel european. Captura de ecran este relevantă.
Graficul explicativ al ştiriştilor de la Realitatea TV bate însă chiar realitatea. Ioan Ursuţ are, cum zic cei de la Realitatea, 40 de ani. Astfel, în 1983, la prima sa crimă din Italia, ar fi avut 13 ani, iar la următoarele crime făptuite în Suedia - vårsta de 14 ani.
Un puber atât de productiv ar fi atras până acum atenţia mondială, ar fi adus Baia Mare de unde provine „Houdini“ în Cartea Recordurilor, iar gangsterii internaţionali ar fi venit în genunchi la Ioan Ursuţ să-i înveţe killeritul.
În realitate, datele prezentate de Realitatea au fost luate ad litteram de pe Wikipedia, fără niciun fel de minimă verificare, şi fără măcar a se confrunta, la nivel elementar măcar, conţinutul prezentării ditirambice de pe Wikipedia. Ursuţ, se precizează pe Wikipedia, este născut în 1959. Are avea deci 50 de ani, iar nu 40, cum au înţeles reporterii Realităţii cu probleme de aritmetică elementară. Mai departe, simpla lectură a parascoveniilor despre Ursuţ postate la categoria români din Italia, pe Wikipedia, ar fi trebuit să pună în gardă orice cititor normal la cap, d’apoi un ziarist. Copy paste-ul poate împinge deseori în ridicol şi derizoriu, iar ziariştii Realităţii reuşesc să se depăşească pe ei înşişi la acest capitol.

Realitatea tv, disperată să ajungă din urmă Antena 3

Lipsa de performanţă a celor de la Realitatea tv apare cu atât mai penibilă în contextul în care pe culoarele postului patronat de Vîntu s-a dat un fel de ucaz, prevăzut cu sancţiuni grave, pentru cei care nu reuşesc să atingă ratingurile Antenei 3.
Tiberiu Lovin, mogulul-şef al site-ului Reporter Virtual, a dat în vileag un mesaj intern al unui mahăr al Realităţii, Cătălin Popa, care a atras atenţia că sancţiunile vor ploua în continuare pentru toţi cei care vor realiza programe cu o audienţă mai mica decât Antena 3.
„Orice greşeală profesională se plăteşte scump: doi dintre colegii voştri cu funcţii importante, Claudiu Giurgea - editor al zilei la sport, respectiv Adrian Ivănescu - producătorul executiv al jurnalelor de prime-time, au încheiat contractele de muncă cu rtv pentru «întåmplări» fără precedent: primul a ratat o emisiune cu totul (a pierdut invitaţii) şi am fost nevoiţi să o înlocuim cu un jurnal făcut în grabă, celălalt a ratat prima şi cea mai importantă ştire din jurnalul de 21, un sondaj curs care arăta că psd a trecut în faţa pd-l (încă o greşeală ca asta în an electoral şi plecam toţi!!!). Alături de ei, o ilustră garnitură de colegi au primit sancţiuni de 10% sau 20% din salariu (...) cu maximă sinceritate, sper să fie ultimele amenzi pe care le dăm. La fel de sincer, nu cred că va fi aşa. Pentru a fi consecvenţi, vă anunţ că, începând de azi, în cazul tuturor programele care vor înregistra audienţe sub cele ale Antenei 3, fie că sunt ştiri, fabrică, «Deschide lumea», «Realitatea zilei», se vor aplica amenzi echipei care realizează aceste programe (realizator-editor-producător).“ Ameninţările lui Cătălin Popa la adresa colegilor săi nu au avut efect. Antena 3 bate în continuare Realitatea tv.

Unde sunt amenzile de la Realitatea Tv?

După publicarea comunicării interne din cadrul Trustului Realitatea, Tiberiu Lovin obţine graficele de audienţă ale Realităţii tv şi Antenei 3 şi postează un nou articol intitulat „Unde sunt amenzile de la Realitatea tv“.
„Pe 1 mai 2009, am publicat un mesaj intern de la Realitatea tv în care Cătălin Popa îi ameninţă pe angajaţi că-i amendează de le spulberă fulgii prin vânt în cazul în care vor avea audienţa sub cea a Antenei 3. Şi pentru că ameninţările ar fi fost mai serioase dacă din toamnă nu-şi revin cei de la Realitatea tv, am cerut o statistică pe all urban şi +18 urban legată de «Sinteza zilei» şi restul emisiunilor de la televiziunea lui Vîntu. Acum aştept să aud câte amenzi şi-au luat cei de la concurenţă, pentru că din 17 ediţii au reuşit să bată de maxim trei ori televiziunea lui Voiculescu.“
Se ştie că lipsa de performanţă nu este neapărat a producătorului, reporterului, realizatorului, ci a întregii echipe redacţionale a respectivului post tv. Povestea de ieri de la Realitatea tv, ştirea halucinantă despre aşa-zisul Houdini de Maramureş, confirmă adevărul că standardele scăzute din punct de vedere jurnalistic nu pot fi schimbate nici prin amenzi, nici prin alte sancţiuni. A lua cu furca poveşti de pe Internet sau de aiurea şi a tot încerca să păcăleşti poporul cu televizorul nu merge la nesfârşit. Cel puţin la capitolul acesta Realitatea tv mai are mult de învăţat de la Antena 3.

No comments: